2219 Doktora Sonrası Yurtdışı Araştırma Bursu ile sıklıkla sorulan sorular için bir bilgilendirme hazırladım. Bende 2021 yılı bursiyeriyim. Maalesef bursiyerlerin bilgi alışverişi yapacakları bir grup vs yok. En azından varsa dahi ben bilmiyorum. Her ne kadar TÜBİTAK’ın ilgili birimleri bir çok sorunuza yanıt verse de halden eşekten düşenler anlar diyerek bazı maddeler sıraladım .
Umarım bursu kazananlar ve kazanacak olanların işine yarar.
- Burs başvurusu yılda iki dönem, uzun bir başvuru suresi uzunda bir açıklanma süresi var. Yani en iyi ihtimalle başvurduktan 9 ay sonra gidebilirsiniz ona göre hazırlıklarınızı yaparak iletişim kurun. Yabancılar sanki hemen gelecekmişsiniz gibi anlayabiliyor. Sonradan vazgeçtik diyebiliyor.
- Bir davet mektubuna ihtiyacınız var, sizi kim çağırıyorsa o imzalayacak. Rektör olmasına gerek yok 🙂 Bir çok örneğini bulabilrisiniz. Üniversitenin yapılanmasına göre bazen biz sorup sana dönelim diyebilecekleri gibi bazen bir profesörün tamam demesi de yeterli. Hangi proje ile, hangi pozisyonda gideceğinizin belge üzerinde yazması gerekiyor (Üniversitenin anteetli kağıdına).
- Projeniz için akıl vermek haddime değil ancak neden o hocanın yanında olduğunuzu açıklamanız gerek. Özellikle yanına gideceğiniz kişiye yapılmış atıflar ile proje yazılırsa tadından yenmez. Yani yanına gittiğiniz kişinin o alanda kesinlikle çalışmaları olmalı. Üniversiteleri de ilk 500 de olanlardan seçmeniz kazanma olasılığınız artıracaktır. Ki bende bunu öneriyorum, gittiğinze değecek bir yerden kabul alın…Almaya çalışın. Bu konuda mütevazı olmayın. İyi bilim insanlarına yazın.
- Kabul demişken bazı kişiler maile cevap bile vermezken, bazıları olur yazalım hemen diyebiliyor. Bazıları da hele bir mülakat yapalım seni görelim diyorlar. Üniversite eğer bu tip misafirliklere aşina ise daha kolay yürüyor işler. O yüzden her zaman bir B planı araştırmacınız olsun . Daha kabul mektubu aşamasında red alma olasılığınız en az TÜBİTAK kadar var 🙂
- Gelelim gidecek yeri buldunuz, konu da kafanızda netleşti. Başvuru dosyasını nasıl yazacaksını. Neden orada olmanız gerektiğini açıklamanız gerek. Aslında bu çok kolay bir şey değil ve benim görüşüme göre biraz değerlendiriciden değerlendiriciye bitiyor. Çünkü eğer göndermek istemezlerse bunları Türkiye’de de yapar diyebilirler/diyorlar. Çoğu şeyi Türkiye’de yapabilirsiniz ama yurtdışındaki adam neden size Türkiye’de yardım etsin değil mi ? Birçok hakem maalesef bunu düşünmüyor…
- Özellikle sosyal bilimler için gidip orada literatür tarayacağım gibi şeyler söylemeyin elektronik veri tabanı diye bir şey icat oldu biliyorsunuz. El yazması eserleri okumak gibi bir durum yoksa bu tip yazılar pek şık olmayacaktır. Daha önce Su Ürünleri Mühendisi biri ile konuşmuştum. İnceleyeceğim balık o mevsimde sadece oradaydı dedi 🙂
- Dönüşte ne yapacağınızı da iyice açıklamanızı öneririm. Oradan öğrendikleriniz burada nasıl işler yapmanıza vesile olacak. Makale yazacağım, SSCI yapacağım gibi şeyler çok uygun bir gerekçe değil…
- Disiplinlerarası çalışmalara çok açık Avrupa üniversiteleri. Yani lisans yüksek lisans doktora A alanında gidip B alanındaki kişilerle çalışabilirsiniz. Özellikle farklı alanlardan personel olan araştırma merkezlerinde doyurucu bir deneyim elde edebilirsiniz.
- Bu benim fikrim ama, az biraz ilgi alanınız olan bir konuda bir proje yazın. Yani şu önemli ben bunu bunu bunu yaptım. Ama orada bunun şu hali var. Onu da öğrenmek istiyorum . Konuyu bildiğiniz ve birşeyler katacağınızı anşaması lazım hakemlerin… İlk defa duyduğu kavrama proje yazanlar var …
- Kazanma oranları bence yüksek, TÜBİTAK bu konuda cömert! Ama oldu ki kazanamadınız yeniden başvurmaktan çekinmeyin. Tabi bu en az bir buçuk yıl ertelemek demek planlarınızı. Ben de ilk başvurumda kazanamadım (Biraz COVID yüzünden belki göndermek istemediler ) Sonrasında başka proje ile başvurdum. Aynısı ile de başvurabilirsiniz.
- Aileniz ile gitmeyecekseniz burs miktarı birçok ülkenin bir çok şehri için yeterli. Ancak Amsterdam, Londra, Milano gibi şehirlerde kiralar çok yüksek olduğu için zorlanabilirsiniz. Çünkü Türkiye’deki maaşınızı alamayabilirsiniz. Ülkeyi iyi seçin.
- Diyelim ki kazandınız. Önce bir kefil bulmalısınız. Eşiniz olmaz, kardeşiniz olabilir. Bekar arkadaşlarınızı bulursanız daha kolay. Kefilin düzenli maaş alması gerek, devlet memuru olması şart değil. Bunun için yaklaşık 1000-1200 TL para ödeyeceksiniz.
- Türkiye’den maaş almaya devam edecek misiniz ? Bazen evet bazen hayır. Bazı üniversiteler 3 er aylık uzatmalarla maaşlı görevlendirme yapsa da bazıları yapmıyor. Bu yüzden azıcık şansa kalmış işiniz. Bu bursun en çok sıkıntı yaşanan kısmı burası. Maalesef TÜBİTAK ‘ın elinden gelen bir şey yok. YÖK de bu konuda düzenleme yapmıyor. Yöneticinin insafına kalıyorsunuz .
- Ve bursu da kazandınız artık gitme zamanı.. Başlangıç için yanınızda para bulundurun. Ayın 15 i geldi hadi bursum yatsın gibi bir durum yok. Size bir mail geliyor ve yaklaşık 15 gün sonra(araya resmi tatil vs girmezse) bursunuz yatıyor.
- Gidiş dönüş biletiniz hatta eş ve çocuk biletiniz de alınıyor. Bu da önemli bir avantaj . Bilet için kaygılanmayın son 15 gün kala alıyorlar.
Yazının sonunda seyahat işlerine ve bideb2219@tubitak.gov.tr mail adresine bakan kişilere gerçekten çok teşekkür ediyorum . Çok hızlı ve net cevaplar alabiliyorsunuz.
Biraz uzun oldu aklıma geldikçe eklerim 🙂
Herkese başarılar dilerim. Kendi üniversitem ile ilgili yazı bir sonraki yazının konusu olsun.
Ömer Bey Merhaba,
Paylaşımınızda belirttiğiniz üzere ”Maalesef bursiyerlerin bilgi alışverişi yapacakları bir grup vs yok”. Maalesef akademik dünya ile ilgili Türkiye’de bilgi alışverişi için içime sinen bir blog bulamadım. Bir meslektaşınız olarak ve önümüzdeki dönemler için doktora kabul sürecini araştırırken düzenli olarak blog hesabınızı düzenli olarak takip ediyorum.
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Umarım gönlünüze göre olur, başarılar kolaylıklar.
Ömer bey merhabalar
Bende daha önce bir kere başvurmuştum 2219 a, moralim çok bozulunca bir daha da başvurmadım. Ancak bu yazınız ilaç gibi geldi banada çünkü anlam verememiştim nasıl red aldığıma, fakat şimdi anlayabiliyorum herkes de benzer zorlu süreçlerden geçiyor.
Benim bildiğim kadarıylada bursiyerler arasında bir iletişim ağı yok, bu çok büyük bir kayıp sizinde değindiğiniz üzere..Ancak Yahoo, Face veya Linkedin e girdiğinizde ülke veya bursu taratdığınızda mutlaka gruplardan birisine ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum..
Görüşmek dileğiyle..
Merhaba;
Yılmak yok başvuruya devam. Bazen anlamsız red sebepleri olsa da bazen daha sonra baktığımda adam haklı ya dediğim eleştiriler de olabiliyor. Ben gittim döndüm , bildiklerimi buraya yazmaya çalıştım bazen e postalar alıyorum. Umarım sizin deneyimlerinizi de okumak kısmet olur gidip gelirsiniz 🙂
İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba hocam. Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Benim sorum, eğer kefil bulamazsak gayrimenkul veya aracımızı teminat/ipotek olarak gösterebilir miyiz?
Teşekkürler.
Merhaba
Kefil bulmak zorundasınız.