Geçen hafta yine İstanbul’a giderek katıldığımız 3 oturumluk eğitimin 2. oturumu detaylı şema müdahale stratejilerine ayrılmıştı. Her bir şemaya yönelik bilişsel, davranışsal, yaşantısal ve terapi ilişkisi müdahaleleri ifade edildi. Bu yönü ile şema terapi danışmana özellikle her farklı şema ile ilk karşılaşmasını formüle edecek bir bakış açısı sağlıyor. Örneğin kusurluluk ve utanç şeması baskın olan ya da aktive olmuş danışanlar için hem seans içi hemde genel bir müdahale olarak kullanılacak pratik bilgiler sunuyor.
Eğitimen Alp Karasmanoğlu’nun anlatımı oldukça iyi. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor ancak grup daha küçük tutulsa sanki daha iyi olur gibi geliyor.
Bu oturumda psikolojik danışmanlarca merak edile şema terapi süpervizyon kısmını sordum. Alp hoca psikolojik danışmanların da süpervizyon alarak sertifikasyon süreçlerinde ilerlemesi gerektiğine inanıyor ve bu bağlamda bizleri süpervizyon programlarına kabul ediyor. Ancak ülkemizdeki diğer bir eğitimcinin asistanı ile yaptığımız görüşme de psikolojik danışmanalrın şema terapi süpervizyonuna kabul edilmeyeceği , bu durumun dünya şema terapi derneği ile alakalı olduğunu ifade etmişti. AÇıkçası dernek Türkiye’deki psikolojik danışmanlar süpervizyonları tamamladıkları takdirde sertifikasyona dahil olabilirler demedikçe süpervizyona devam etmeyeceğim.
Bu durumdan Alp hocaya da bahsettim ve özellikle direkt olarak ISST‘ye yazılacak bir mektup üzerinde çalışmaya başladım . En azından lisansüstü düzeyde eğitim almış psikolojik danışmanların eğer ilgileri varsa şema terapi eğitimlerine devam etmeleri hem kendileri hemde ülkemizdeki şema terapinin geleceği için önemli bir adım diye düşünüyorum . Meslek fanatizmi yapmanın bilime katkı sunmadığı ülkemizdeki PDR ve Psikoloji bölümlerine bakılarak çok rahat söylenebilir. Uygulama alanında yetenekli bireylerin önünü asla bilimsel olmayan gerekçelerle kesmek kimseye bir şey kazandırmayacaktır. Psikopatoloji bilgisi yetersiz deyip PDR mezularına ek kurslar aldırılabilir, psikolojik danışmanlar için tamamlanması zorunlu başka modüller eklenebilir. Özellikle apartman üniversitelerinden mezun klinik psikologların kabul edilmesi ancak doktora düzeyinde eğtim almaya devam eden psikolojik danışmanların bu eğitimlerden dışlanması gerektiğini hangi psikoterapi literatürü söylüyor merak ediyorum .
Artık bunlardan sıyrılıp işimize baksak diye düşünüyorum…
Ders hakkında hatırlatma yazacakken nerelere geldim sanırım doluyum bu konuda oldukça 🙂 Neyse birde derneğe yazalım bakalım. Özellikle iyi düzeyde ingilizce bilen ve benim yazdığım metni ingilizceye çevirebilecek psikolojik danışman arkadaşlardan destek beklediğimi de ileteyim 🙂