Bu sefer tüm üniversiteleri yazmayacağım , ancak değerlendirirken bazı noktalara işaret etmek istiyorum. Doğrutercih.com da ki açıklamalarda hatalar var sanıyorum eski kılavuzdan kopyalamışlar. Bu yüzden gerçek koşulları kesinlikle kılavuzdan bakınız.
Kılavuzu buradan indirebilirsiniz. TIKLA
Vakıf üniversitelerinde burs şartları kimi üniversitelerde net olarak belirtilmişken kimisi resmen anlaşılmamak için yazmış. Şartları değerlendirirken şunları göz önünde bulundurabilirsiniz.
* Normal Eğitim Süresince Geçerlidir . Bu ibareden anlaşılan hazırlık+lisans programıdır. Genelde hazırlık sınıfında kalırsanız burs kesilir hazırlığı geçince yeniden bağlanır.
*Öğrencilik Süresince ya da azami eğitim öğretim süresince : Burada kastedilen azami öğretim süresi lisans programları için 7 yıldır. Yani okul uzasa dahi ücret ödemeyeceksiniz.
* Başarılı olunması koşulu ile : ANlamakta zorlandığımız bir durum. Açıkça neden yazılmaz. Başarılı olmak ne demektir ? Bu tip üniversiteler kendilerini uyanık sanıyor olsa gerek. Bu sebeple bu üniversiteleri tercih edecekseniz üniversiteyi aramanız gerekecektir. Hoş üniversiteyi arasanız da 2 gün sonra hayır biz öyle demedik diyebilirler. Dikkat etmek yazılı belge almak /istemek yararlı olacaktır.
* Bursun Devamı Burs Yönergesine Bağlıdır : Bu ifade varsa üniversitenin burs yönergesine bakmak gerekir ancak üniversite tutup yönergeyi bir günde değiştirebilir. Haberiniz ola…
Bunun haricinde bazı üniversiteler hazırlıkta keserken , önrneğin bilkent hazırlıkta kalsanız dahi 2. şansı veriyor ve kesmiyor. Kimisi başarı sınırını 4 üzerinden 2 derken , kimisi 1,4 , 1,8 gibi barajlar belirliyor.
Ayrıca diğer bir önemli konu bölüm değiştirince burs kesiliyor mu ? Bazı üniversiteler bunu açıkça belirtirken bazı üniversiteler bu konuda birşey söylemiyor. Bu yüzden eğer alan bölüm değiştirmek istiyorsanız bunu dikkate almanız gerekmektedir.Bursu sadece kazanamak değil sonrasını da düşünmek gerekir.
Diğer bir konu yatay geçiş. Özellikle kıbrıstaki üniversiteler yatay geçiş yaparsanız parayı geri ödemeniz gerektiğine dair maddeler koyabiliyor bu çok önemli. Okulu bırakmanız ya da başka üniversiteye geçmeniz halinde durumun ne olacağını sormadan kesinlikle işlem yapmayınız.
Burslu öğrencilerin bursun kesilmesi durumunda çok zor duruma düşeceklerini biliyorum lütfen dikkat diyorum…
Kolay gelsin.
özel korkutuyo ya
Hazırlık sınıfında kaldık ama okuldan ayrılmak istedik o parayı ödemek zorunda mıyız
Üniversitesine göre değişir. Ayrılınca ya da yatay geçiş yapınca parayı isteyenler olduğu gibi istemeyenler de var Üniversitelerın burs yonergeleri incelenmeli ve Üniversite aranarak sorulmalı net bilgi için