Psekon 2013 3. Gün

Kongrenin 3. Günü sabah Prof. DR. Vedat Şar Disosiyasyon anlattı.  Dil biraz ağırdı bize göre tıbbi terimler işi karıştırdı.  Ancak bu tip problemleri farketmenin temel noktalarını ifade etti. En azından ne zaman yönlendirme yapmalı konusunda işlevsel oldu denilebilir.

2.Konu Borderline da Şema Terapi idi. Ancak zaman sorunu heryerdeydi gene. Kongre Düzenleyicilerinin kesinlikle bir daha boyle bir hataya düşmemesi gerek diye düşünüyorum.  Konular gerçekten iyi seçilmiş ancak süre yeterli değil.  Ciddi anlamda yetersiz hemde . Burada dikkat çekici bir ayrıntı var. Dr. Alp Karaosmanoğlu aslen bir psikiyatrist ancak psikolojik Danışma literatüründen okumalar yaptığı aşikar.  Sık sık danışan kelimesini kullanması cok az hasta kelimesini kullanması bunlardan sadece biri. Ayrıca anlatımı bir doktordan ziyade terapist sıcaklığında idi 😉 oldukça da keyifli idi ancak temel şema terapisi anlatmasını tercih ederdim. Ben az çok şema terapi ile ilgili okumalar yaptım ama genede bağlantı kurmakta zorlandım.  Psikiyatri asistanı arkadaşların herhangi birşey anladığını sanmıyorum.

Son oturumda psikiyatride rehabiliyasyonu kocaeli Üniversitesinden Dr Mustafa YILDIZ  dan dinledik.  Önce psikiyatri bizi aşar dedim  sonra hocanın cümlesi ile dikkat kesildim. Hoca diyorki bizim psukiyatrimizde rehabilitasyon yok asistan eğitiminde de bunu veremiyoruz kitaplarda dahi yok. Bu böyle gitmez bu bir ekip işi.  Terapi şart.

Vesonrasında kendilerinin kullandığı bir modelden bahsetti kabaca şizofreni hastalarının egitim programı olumlu sonuç aldığını kullanılabilir bir model olduğunu ifade etti keyifli bir sunumdu yararlandım diyebilirim kendi adıma.

Kongre boyu dikkatimi çeken ve beni üzen bir nokta ise şu.  Psikiyatri camiası psikolojiden haberdar , ,sosyal hizmetleri dahi zikrediyor ancak kimse PDR alanının farkında değil ekipten dahi saymıyor. Ancak yapılacak işler sıraladığınız da ciddi ciddi bizim eğitim aldığımız alanlar sayılıyor.  Ciddi anlamda bizim alan mezunlarının yapabileceği hemde iyi işler çıkarabileceği goz ardı ediliyor.  Bilmiyorum herhangi bir hoca bunu okur mu ama asistan olarak kendisini yetiştirmek için çabalayan , surekli okuyan psikolojik danışma ve Rehberlik alanı mezunları kesinlikle iyi birer asistan ve öğrenci olacaklardır.  Bu konuda ciddiyim 😉 Klinik psikolojisinde PDEciler cok rahat yer alabilir ve çalışmalar yapabilir. Tum samimiyetimle bunu söylüyorum klinik psikoloji niyetim var beni alsalar demiyorum söz basvurmayacagim da ama meslektaşlarımdan bu işi yapabilecek iyi elemanlar olduğunu gozlemliyorum. Özellikle üniversitelerin psikiyatri Anabilim Dalları altında açılan klinik psikolojisi programlarında bizim meslek elemanlarımızı da görürüz ilerleyen dönemlerde. ..

Yarın psekonda son gün.  Sokratik sorgulama öğreneceğiz.  İyi olacsk diye umuyorum.

Not;Yazıyı telefondan eklediğim için yer yer yazım hatası olabilir Bilginize. ..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir