Belki de burada en hoşuma giden düzenleme olabilir, akademik takvimin düzenlenmesi. Tüm ülkede böyle mi bilmiyorum ancak Vrije Universiteit Amsterdam’da bir yıl iki sömestr ve her sömestr üç periyottan oluşuyor. Örnek tarihler şu şekilde;
Semester 1: 05-09-2022 through 03-02-2023
Period 1: 05-09-2022 through 28-10-2022
Period 2: 31-10-2022 through 23-12-2022
Period 3: 09-01-2023 through 03-02-2023
Son periyot 4 hafta, diğerleri 7 hafta kadar. Her periyotta yeni dersler açılıyor ve öğrenciler genel olarak her periyotta iki ders alıyorlar. Böylece dönemde 6 ders alınabiliyor. Bizde ise genelde 5 ders alınıyor ve bu beş ders gerçekten öğrencilere eziyet oluyor.
Periyotlar kısa ancak çoğu ders haftada 2 gün şeklinde ilerliyor. Aslında bunun sayısız avantajı var. Bir kere haftada bir iki saat katıldığın derslerde motivasyon ve derse katılım malum. Hoca bir ödev veriyor ve sonraki derse gitmezseniz 15 gün sonra ancak öğrenciyi bulup ödev ne alemde diye soruyor. Burada ise haftada iki gün ders ister istemez bir yoğunluk ve ciddiyet katıyor.
15 haftalık bir dersin son dersine gelindiğinde ilk ders uçmuş gitmiş oluyor. Kimse konuyu bile hatırlamıyor. Yoğun ders sürecinin böyle güzel bir yanı da var.
Öğrenciler maksimum iki ders aldığı için beş derse azar azar çalışacaklarına o periyodda iki derse yoğun biçimde çalışabiliyor. Bazen bu ders bir oluyor. O zaman daha da iyi.
Yoğun içerik, yüksek motivasyon, düzenli katılım ve daha nitelikli eğitim süreçleri bence bu yöntem ile oldukça uygun. Öğretim elemanı içinde çok güzel. Bazı periyotlarda dersi olmuyor kişinin bu sayede ve akademik çalışmalarına zaman ayırabiliyor.
Sözün özü neden bizde böyle olmadığına makul bir cevap bulmuş değilim. Bir hoca olarak daha kısa içeriklere sahip ders programları yapma esnekliğine sahip miyim bilmiyorum. Her hafta haftada 2 ders yapsam sonra öğrencilerimi iki ay rahat bıraksam desem ona da kesin engeller çıkarırlar…
Umarım birileri bu saçma sapan dönem sistemini güncellemeyi akıl edebilir.