Bir çok doktora öğrencisinin hatta hepsinin kabusu olan bir sınav yeterlik. Sen artık yetersin tez yazmaya başlayabilirsin iznini aldığınız sınav. Şu an ki yönetmelik gereği kendi bölümünüzden 3 kişi biri tez danışmanınız , farklı üniversiteden 2 kişi olmak üzere 5 kişilik bir jüri karşısında hem yazılı hem sözlü sınavdan geçiyorsunuz. Lisans eğitiminizden bu yana aldığınız almadığını tüm derslerden sorumlusunuz:)
Oldukça sıkıntılı geçen bu sürenin sonunda üzerinizden kocaman bir yük kalkıyor. Benim sınavım korktuğum gibi geçmedi. Elbette bunda hocaların ılımlı yaklaşımı önemli sizi zaten tanıyan , seviyeniz bilen kişiler . Buna göre de sorular soruluyor. Daha çok ifade beceriniz , yorum yapma kapasiteniz ölçülüyor.
Ancak söylemem gerekir ki her şey sizin elinizde değil. İstediğiniz kadar çalışın yeterli olmadığınız düşünülüyor ise geçmeniz mümkün değil bu sınavı. Her şeyi bilmek mümkün olmadığı gibi bu tip bir zorunluluk sizden de beklenmiyor.
Benim jürimde Prof. Dr. Binnur YEŞİLYAPRAK, Prof. Dr. Serap NAZLI, Doç Dr. İlhan YALÇIN; Doç. Dr. Türkan DOĞAN ve Doç. Dr. İbrahim KISAÇ vardı. Genel olarak çalıştığım yerden sordular diyebilirim. Çalıştığım yer derken PDR Merkezinden bahsediyorum 🙂 Buradaki uygulamalardan derslerde edindiklerimizi buraya nasıl uyarlayabileceğime yönelik sorular geldi. Genelde tez konunuz üzerinden de sorular gelse de bana bu yönde bir soru sorulmadı.
Bu yazıyı okuyan bu alandan DR yeterlik sınavına girecek meslektaşlarıma tüm kitapları bir kez okumalarını en azından kavramlara yönelik kulak aşinalığına sahip olması gerektiğini hatırlatmak isterim. Ek olarak jürinizde yer alan hocalarımızın tüm çalışmalarını için 🙂
Emeği geçen herkese , jüri üyelerine teşekkürlerle. tarihe not düşelim istedim . Sorularınız olursa e posta adresimden ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla!
Merhabalar 2016 felsefe mezunuyum ve PDR alanında yüksek lisans yapmak istiyorum mezuniyet puanım 3.06 hangi üniversiteler de şansım var acaba
Özellerde şansınız daha fazla olacaktır.
Selam kardeşim, benim sorum şöyle olucaktı. Doktora yeterlik sınavında hem yazılı hem sözlü sınavda soru soran hocalar aynı hocalar mıdır? Doktora yeterlik komitesinin uyelerini kim belirler. Yonetmelikte anabilimdalı başkanı enstitüye önerir yazıyor ancak isimlerin belirlenmesinde danışman mı ağırlıklıdır. Doktoraya önümüzdeki dönem başlayacağım da bana takıntılı 2 hoca var, soru hazırlamasınlar istiyorum. 🙂 ona gore danisman sececegim.
Yeterlikte o dönem yeterliğe kaç kişi girecekse onların danışmanları olur. Ek olarak başka üniversiteden yönetmeliğe göre bir ya da iki kişi olur. Jüri genelde 5 kişidir. Ancak diyelim ki 6 tane hocanın farklı farklı tez öğrencileri var o zaman iki juri kurulur. Yani sizin danışmanınız juride olur başka bir hocanın öğrencisi varsa o da otomatik juride olacaktır.
Hocam merhaba, ben de bu dönem doktora yeterlik sınavına hazırlanıyorum. Acaba nasıl önerilerde bulunabilirsiniz? Nelere dikkat etmeliyim? Nasıl çalışmalıyım? Hangi konulara daha çok dikkat etmeliyim? Bu konularla ilgili bilgi verebilir misiniz rica etsem? =)
Teşekkürler
Kolay gelsin
Alınan tüm dersleri gözden geçirin .
Doktora yeterlik formal olarak ders çalışılan son fırsat olur bir nevi. Sınavı zaten geçersiniz ama yüm eğitim hayatınızı bu sayede tekrar ediyorsunzu bence faydalı bir iş. Sınavda da jüri de kimler varsa onların yürüttüğü derslere ağırlık verebilirsiniz.
Başarılar.