Öğretim üyesi olabilmek için var olan programlardan birisi olan ÖYP nin aralık alımı başlıyor. 2600 kadronun açıklanması bekleniyor ve kadrolar bu gün açıklanacak. Peki nedir ÖYP? ;
En kısa yoldan anlatımını yaparsak yola çıkış noktası yeni kurulan üniversiteler akademisyen yetiştirmek . Seçim kriterleri ise şu ; ALES puanınızın %60 ı dil puanınızın %15 i , lisans not ortalamanızın % 25 i alınarak bir ÖYP puanı hesaplanıyor ve siz tercihlerinizi buna göre yapıyorsunuz .Her ne kadar yeni üniversiteler desek bile büyük üniversitelerinde zaman zaman ÖYP kadrosu açtığı görülebilir.
PDR alanında genel anlamda 80 ve üzeri ÖYP puanınız olması gerekir ki atanabilirsiniz .Daha çok kadro verilirse tabii ki puanlar düşecektir. Peki kazandıktan sonra ;
=Dil puanınız 65 ve üzeri ise alttaki basamağa geçiyorsunuz . Değilse 2 yıl içerisinde 65 almak zorundasınız (kurs veriyor devlet alın diye), hala alamadı iseniz atılıyorsunuz .
= Kazandığınız üniversitede yüksek lisans doktora varsa devam ediyorsunuz , yoksa sizi 35. madde diye bi madde ile büyük üniversitelere araştırma görevlisi olarak yolluyorlar. Ve siz burada yüksek lisans & doktora yapıyorsunuz . Bu öğrenimleri size verilen aysal sınır içinde bitiriyorsunuz bitiremezseniz gene atılıyorsunuz.
=Sonrasında en başında kazandığınız üniversiteye geri dönüyor ve orqada çalışıyorsunuz ama doktora bitti diye sizi illa ki yardımcı doçent yapmak zorunda değiller kadro açılırsa ve siz o kadroyu hak eder kazanırsanız olursunuz .
Kaç yıl okudu iseniz ÖYP de o kadar zorunlu hizmet durumunuz var çalışmazsanız ya da yukarıda saydığım nedenlerden dolayı başarısız olursanız tazminat ödemeye mahkumsunuz .
ÖYP son yıllarda PDR mezunları tarafından da yoğun olarak tercih edilen bir program . Avantajları normal şartlarda giremeyeceğiniz (zor gireceğiniz diyelim ya da) üniversitelerde yüksek lisans doktora yapma şansınız oluyor. En azından garanti bir işiniz oluyor, okurken maaşınız oluyor (araştırma görevlisisiniz sonuçta )
Dezavantajları , atılıp senet ödemekle mükellef olabilirsiniz. 7 yıl bütün üniversitelerde kaldıktan sonra dönmeniz gereken yere dönmeniz sıkıntı yaratabilir sizin için.
Programın övülen yönleri : Torpilsiz yerleşebilme imkanı, henüz dil puanı alamamış kişilerinde akademik kadroalra girebilme imkanı
Eleştirilen Yanları : Mülakat vs olmadığı için sınav notları iyi olan ama akademisyen olma vasıflarına haiz olamayanlarında sırf 3-5 matematik yaptı diye akademisyen olabilmesi 🙂 Puanları yüksek olan ancak herhangi bir işe giremeyenlerin bunu bir iş kapısı olarak görmesi (ki bu bizim bölüm için geçerli değil). Geleceğinizin bir hocabnın iki dudağı arasında olması .
Mutlu mesut okuyanlar olduğu gibi istifa eden kişiler de var. İyice ölçüp tatmak lazım derim bem.
Kontenjanlar bu gün yayımlanacak. Başvurular 21-28 Aralık arası 🙂 Herkesin gönlündeki yerkler olur PDR için bir sürü kadro açılır umarım.
Başka bir akademisyen yolu için YLSY diye bir program var. Kazanması ÖYP ye göre çok daha kolayken okuması daha zor olabilir. Çünkü sadece ALES puanı ve en az 2,75 ortalamanızın olup olmadığını soruyor başka bir kriteri yok . Ama yurtdışında lisansüstü yapmak durumunda olmak dezavantajı (ki bu bazıları için avantaj aslında ). Detaylı bilgiyi bir başka yazıda paylaşırız. 🙂
Her iki program içinde en doğru bilgi alabileceğiniz , sorularınıza yanıt bulabileceğiniz adres olarak ;
www.akademikpersonel.org sitesini tavsiye ederim.