Klinik Psikoloji > PDR (?)

Psikoloji mi PDR mi? PDR öğretmen mi ? Psikolog sağlıkçı mı ? diye diye birbirini yer dururdu eskiden meslek mensupları . Şimdi bu tartışmalar dernekler düzeyinde kavgalara, akademisyenler düzeyinde atışmalara dönüşmüş durumda.

Herkes diğer bölümü küçük görmediğine(!) ilişkin yazılar yazarken satır aralarında sataşmaktan da geri durmuyor. Biri psikoloji bölümüne edebiyat fakültesindesin diye laf sokarken diğeri eğitim fakültesinde neyin danışmanlığı diyor.

En üzücü olan şey bu alanda akademisyen (!) olan insanların bilgi saklaması, mesleki faşizm yapmaya devam etmesi.

Psikolojik danışma ve rehberlik alanında eğitim almış ve çalışan biri olarak hayatımın hiç bir döneminde klinik psikoloji programlarına başvurmadım. İhtiyaç da duymadım . Farklı alana ilgisi olan meslektaşlarım olabilir bu ayrı bir durum . Ancak danışan görmek için klinik psikolog olma zorunluluğunu kim uydurdu ise kendisini tebrik ediyorum.

Olaylar durumlara göre değerlendirilir. Psikolojik yardım sürecinde ilk olarak buna bakarız. Danışanımızın olayına değil durumuna bağlamına . Normal kavramı (!) bile zamanla değişip ortamdan etkilenmiyor mu ?(bkz. kültüre özgü rahatsızlıklar).

Şimdi bizim durumumuzu ele alalım. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Yasalar yönetmelikler falan filanlar. Ne diyor yasamız hastayı hekim görür. Konu kapandı. PDR mezunu görür diyor mu hayır ? Klinik psikolog görür mü hayır ?

Peki depresif yakınmaları olan ve bunun etkilerini yaşayan birini sadece hekim mi görmeli ? Ülkemizde evet. Bilimsel olarak hayır.

Dedik ya durum diye . Şimdi yine durumumuza dönelim PDR bizim ülkemizde lisans düzeyinde de eğitim veren bir alan . Ancak ABD’de bu alan artık tamamen lisansüstüne evrilmiş durumda (tek tük lisans programı da halen var). Ya da avrupa da psikolojik yardım sağlayan mesleklerin kendi düzenlemeleri var. Örneğin Avusturya katı bir terapi eğitimi süreci var. Ancak bu eğitimi alsanız dahi Almanya da çalışma ruhsatınız yok. Dünyanın en önemli psikoterapi okulunu bitirdiniz diyelim. Bunun ülkemizde bir geçerliliği yok. EFPA onaylı psikologsunuz diyelim Türk Mahkemelerinde kimse sizin EFPA onaylı olmanızı takmayacaktır. Hakim benimle dalga mı geçiyorsunuz da diyebilir 🙂 Neden ?

Çünkü olaylar durumlara göre değerlendirilir ve bizde Türkiye koşullarını konuşmalıyız. Abes örnekler bir savunma aracı olarak öne sürülemez.

Elbette ki pdr ya da psikoloji alanında daha nitelikli eğitim süreçleri için dışarıdan örnekler alınabilir ancak bunlar bir alanı aşağılamak için kullanılamaz. En azından kullanılmamalı…

Counseling i çaldınız diyen bir akademisyen yazısı okudum twitter da! Şaka gibiydi herhalde hesabı çalınmış dedim ama yok bayağı yazmış yardırmış. ABD counselor için YL hatta DR hatta eyalet bazlı sertifika lazım diyebilir, Avrupa , EFPA danışmanlık için psikolog olman lazım diyebilir. Ancak ne dedik burası TÜRKİYE. Sana neden doçent diyorsak bize de o yüzden psikolojik danışman diyoruz. Olay aslında bu kadar basit. Şimdi bir kalksa dese ki yahu sana MOZAMBİK’te doçent demiyor kimse o yüzden doçent olamazsın. Mantıklı mı değil…

Konumuza geri dönecek olursak şu an yazıyı bulamadım ama counseling ile psychology söz konusu olduğunda bunların psikolojik yardım verdikleri konu/yetkinlik bağlamında bu tartışmanın elli yıl öncesi meselesi olduğunu yazmıştı yazar ve eklemişti daha önemli işiniz yok mu ? ( Ekleme : yazıyı buldum ! https://www.psychologytoday.com/us/blog/theory-knowledge/201604/clinical-and-counseling-psych-time-end-the-distinction)

Yine size bir APA örneği vermek isterim. https://www.apa.org/gradpsych/2009/03/similarities yazıyı ingilizcesi olmayanlar Google Translate vasıtası ile okuyabilirler. En beğendiğim yeri son cümlesi .

Birlikte çalışmakla en çok ilgilendiğiniz kişileri bulun ve danışmanlık mı yoksa klinik mi oldukları konusunda endişelenmeyin!

Buradan belki biri okur ya da okuyan biri hocasına sorar diye yazmak isterim.

Ruh sağlığı yasası çıksa, yasada şöyle bir madde olsa .

Sağlık kurumlarında psikolojik yardım / psikoterapi sürecinde çalışmak için PDR ya da Psikoloji lisans mezuniyetinin üzerine ; klinik psikoloji yüksek lisans/doktora ya da psikolojik danışma ve rehberlik yüksek lisans /doktora düzeyinde eğitime sahip olmak şartı aranır.

Buna ne dersiniz ?

Evet derseniz anlarız ki bilimsel olanı doğru olanı konuşuyorsunuz. Ancak buna cevabınız hayır ise farkında olun ya da olmayın siz tam bir meslek faşizanısınız…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir