Bu yazı PDR alanında yüksek lisans düşünenlere yol göstermek amaçlı yazılmıştır. Şimdi PDR alanında bir yanlış algı var. Anadolu da yüksek lisansın hiçbir anlamı yok. Büyük üniversitelerde yapmak lazım gibi…
Ancak gözden kaçırılan bir nokta var. Şu an anadoluda hoca olarak çalışan PDR akademisyenlerinin zaten %90 ı bu büyük diye tabir edilen yerlerde yüksek lisans, doktora ve hatta hocalık yaparak buralara gelmişler. Bu sebeble bu yargı kesinlikle yanlış ,atın kafanızdan, alacağınız kazanımlara ve elde edeceğiniz diplomanıza bakın.Eğer dilden en az 55 alamıyorsanız istediğiniz büyük üniversiteden mezun olun hiç bir yerde doktora yapamazsınız 🙂 Ya da en az 50 alamazsanız hiç bir yerde araştırma görevlisi dahi olamazsınız istediğiniz yerden mezun olun…
Bu apayrı bir konu biz kendi konumuza gelelim;
Peki yüksek lisans için ne gerek ?
ALES
Dil Puan ÜDS KPDS
Lisans Ortalaması
Bazı üniversitelerde bilimsel sınav , bazılarında mülakat.
Ancak değişmeyen üçlü: DİL ORTALAMA ALES
Ortalama çok önemli bir faktör. Bir kere geri dönüşü yok. 3 ve üzeri yapmaya bakın.
Ales en büyük etkiye sahip . Ancak hemen hemen hepimizin ÖSYS süresinde Matematik Türkçe yeterliliğimizin üst düzey olduğu düşünülürse ALES den yüksek almak PDR mezunları için dert değil. O yüzden en az 80 alınması önünüzü açacaktır.
Dil , bazı üniversiteler dil barajı koymuyorlar ama %15 ini alıyorlar, bazıları ise en az 50 gibi bir baraj belirtiyorlar. Genel eğilim artık bir çok üniversitenin dili şart koşacağı yönünde. Zaten dil olmazsa olmuyor. Tezinizde orijinal bir konu çalışmak ve alana katkı sağlamak istiyorsanız kesinlikle yabancı literatürü okuyabilecek dil bilgisine sahip olmalısınız. Aksi takdirde ya tekrarın tekrarı bir tez çalışmasına sahip olursunuz ya da yüksek lisansı bırakırsınız J
Bu üçlüye dikkat ederseniz (ki ben akademik ortalamadan yana hep dertli oldum) bir çok yer size açıktır . Mülakat ve bilim sınavı olayına hiç girmeyeceğim yerine üniversitesine göre değişebiliyor objektifliği J Ben mülakatsız alınması taraftarıyım her daim…
Ayrıca her dönem yüksek lisans ilanlarını yayınladığım BU SİTEYE ve pdrciyiz.biz e göz atmayı unutmayın .
Herkese başarılar….
Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. PDR mezunu olmasamda bu türden yazılar bize yön veriyor zira yeni mezun olmuş bir kişi için yüksek lisans konusunda yardımcı olacak kişi sayısı çok az.
Ömer hocam peki bu ortalama sizin canınızı ne kadar yaktı. Benim de oratalamam düşük ama dili halledersem ve de Ales’ten iyi bir puan 85+ alırsam durumum ne olur en fazla ne yapabilirim, yani bir şekilde yüksek lisans’a başlasam deveamı gelir mi bu işin (doktora aşaması). Ya da yüksek lisansı bitirince bir öğretmen olarak konumum ne olur.
Sorularıma cevap vererek aydınlatırsanız çok mutlu olurum.
İyi günler dilerim.. 🙂
Yüksek lisans yapacağınız alana göre değişir. Bazı alanlara 70 ales ile girebilirken bazılarına 90 almanız gerekebilir.
Ortalamanız kaçtır bilemiyorum ama 2,76 ile ben bir çok büyük üniversiteye kabul alma şansım yok mesela.
Yüksek lisansa başlarsanız doktora elbette olabilir . Yüksek lisans sonrasında Lisans ortalamasının bir anlamı kalmıyor bundan sonra yüksek lisans ortalamanız geçerli olur
Şu an doktora da yapsak derece haricinde bir katkısı yok bize öğretmenlikte. Ancak doktora sonrasında akademisyen olma şansınız olabilir. Ama düzenlemeler olacağı söyleniyor . Burası MEB ne olacağı bilinmez.
ömer kardeşim ben yüksek lisans yapmayı düşünüyorum ama şuan askerlik görevimi yapıyorum.askerligimi yaparken yüksek lisansa başvursam eger kabul edilirsem dondurma şansım olur mu?
bir diger sorum mülakatsız hangi üniversitlere başvurabilirim.benim ortalamam 3.17 ve ales puanım 82 dil puanım yok.sence mülakatsız yüksek lisans programlarına yerleşme şansım var mı?
şimdiden teşekkürler
Emre hocam benim ortalamam daha düşüktü alesimiz aynı ama ben girebilmiştim. Yıldan yıla değişebilir. Ama 20-25 de almış olsan dil sınavlarına gir elinde dil puanın olsun derim ben. Puanların fena değil girebilirsin sanırım.
Çünkü bazen 2 puanla kaçıranlar oluyor yüksek lisansı.
Ancak üniversiteler başvuruda ya da kayıtta askerlikle ilişkisi olmadığına dair belge istiyor o yüzden sıkıntı yaratabilir.
İlanları http://www.omerozer.net/yuksek adresinden ya da pdrciyiz.biz den benim hazırladığım başlıktan takip edebilir, eski ilanlara bakabilirsin.
İlanlar haziran ayında yayımlanmaya başlar başvuracağın üniversiteyi o zaman arayıp sormak daha sağlıklı bir bilgi sağlar.
verdiğin bilgiler için teşekkür ediyorum ömer kardeş.dil sınavına gircem inş ne alırsak artık.
askerde olmam engel olacak sanırım yüksek lisansa başvurmama.askerlik durum belgesi istemeyen yer yoktur sanırım
Ben fen bilgisi öğretmenliğinden mezun oldum bu yıl ortalamam 3.75 ales 84 dil sınavım yok:( benim pdr de yüksek lisans yapma imkanım olabilir mi? ya da eğitim bilimlerinden hangi alanda yapmamı önerirsiniz fen bilgisinde devam etmek istemiyorum
Ortalamaniz iyi alesinizde öyle.
Alan dışı kabul eden üniversiteler e bakınız.
KTÜ 19 MAYIS ve Tokat da şansınız olabilir.ozellikle KTÜ de alan dışına ayrı kontenjan veriliyor , 19 Mayıs da da fazlaca kontenjan oluyor bunların ilanlarına dikkat edin.
Özel üniversite düşünürseniz kesin olur zaten.
Dilde temeliniz varsa IELTS yada TOEFL deneyerek eşdeğer puan alırsanız şansınız artacaktır.
Eğitim bilimleri için ise ilk olarak ölçme ve değerlendirme sonra program Enson eğitim Yönetimi öneririm. Alandaki akademisyen ve mezun sıralamasına göre söylüyorum bunu ama siz esasen ilgi alanınıza uygun bir Anabilim Dalı seçiniz.
PDR bölümünden gelecek sene mezun oluyorum.
Acaba bizim yüksek lisans için seçebileceğimiz yeni bölümler nelerdir?(klinik psikolojiden hariç)
İstediğiniz her alanda yapabilirsiniz.
Özel Eğitim
Gelişim psikolojisi
Sosyal hizmet
İktisat işletme Maliye vs
Sosyoloji
Felsefe
Yeterki üniversiteler alan dışı alım yapsınlar.
Alan disi Pdr den yuksek lisansa kabul eden Ankarada hangi universiteler var bilgilendirebilir misiniz? Tesekkurler
Genelde Ankarada alan dışı kabulü yok.
Ama şu siteyi kurcalayın tüm üniversiteleri eklemeye çalışıyorum.
http://www.pdryukseklisans.com
henüz üniversite seçiyorum ancak psikoloji bölümünü istediğim halde tutturamadım iyi üniversitelerin okulöncesi öğretmenliği tutuyor psikolojiyle bağlantımı kesmek de istemiyorum
okul öncesi öğretmendiğinin çift anadalı pdr imiş.
pdr den mezun olup yani çift anadal yapan biri pdr alanından yüksek lisans yapabilir mi
yüksek lisans yaptıktan sonra ne gibi işlerde çalışabilir mesela özel bir işyeri klinik vb açabilir mi psikologlar gibi
Yan Dal psikoloji okumak birşey katmaz size. Sadece bir sertifika verirler.
Çift anadal yapmanız gerekir diploma alabilmek için. Bunun da şartları her üniversite de farklıdır. Yani okul öncesinin yan alanı psikolojidir gibi bir genelleme sadece bir üniversite için geçerli olabilir.
Bu yüzden seçim yaparken iyi araştırın.
Geçiş şartları neler, isteyen herkesyapabilir mi yoksa 2 kisi 3 kişi kontenjan mı var. Bunları iyice irdeleyin.
Onun haricindeki baska bölümden mezun olsanız bile yüksek lisansta paikoloji üzerine yapabilirsiniz ancak psikoloji bölümleri bu konuda biraz cimri. Başka alanlardan heleki klinik alana başvuru kabul etmiyor. Ama özel üniversiteler de bu imkan olabilir.
Psikoloji alanında yüksek lisans yapmak ile devlet kadrolarına atanamazsiniz. Özel kurumlar yada bireysel olarak çalışabilirsiniz.
hocam ben bu sene kıbrıs yakın doğudan mezun oldum ve ortalamam 2.53 yüksek lisans yapmak istiyorum ortalamam düşük biliyorum ama ne yapabilirim diyarbakır da düşünüyorum yüksek lisansı…
Diyarbakır da pdr yüksek lisans programı su an yok. Ortalamaniz biraz dusuk bazı okullara başvuru hakkınız dahi olmayabilir. 4 üzerinden 2.70 isteniyor ama en az 2.5 olsun diyen okullarda var.
Şansınızı deneyeceksiniz artık. Ve ortalamadan kaynaklı bu farkı 90 üzeri bir Ales ve iyi bir dil puanı ile kapatabilirsiniz. Özellikle dil konusunda fark yaratirsanız şansınız olabilir zira Ales i herkes yapıyor 😉
Merhaba Ömer Hocam. Ben gelecek sene felsefe bölümünden mezun oluyorum. Pdr’den yüksek lisans yapabilmem mümkün mü ?
İyi günler hocam . Ben bu yıl pdr ye başlıyorum paü de inşallah. ,Acaba pedagogluk için ne yapmam gerekir. Yada askeriye , rehabitasyon , emniyet aile danışmanlığı veren yerlerde çalışmam için ? Kendimi nasıl hazırlarım yardımcı olursanız çok sevinirim çok ihtiyacım var.
Tebrik ederim. Eşim de Pau 2010 mezunu bölüm birincisi olarak ; p
BİRAZ erken ama iyi bir soru.
Askeriye icin mezuniyet Sonrası kendi sınavlarına girmek gerekiyor. Sözleşmeli subay yada muvazzaf subay olarak tüm kuvvetlerde çalışabilirsiniz.
Pedagog olmak için kpss ye girip puan alip atama olup olmayacağını bekleyecek ve tercih yapacaksınız . Ancak alımları cok fazla değil.
Uzun zamandır emniyet pdr mezunu almıyor psikolog tercih ediyor.
Rehabilitasyon merkezlerinde ise maaşlar düşük iş ve işleyiş çok sağlıklı değil tavsiye ettiğim bir alan da değil.
Aile danışmanlığı ise şuan ki mevzuat a göre bir kurumdan kurs alacaksın mezun olunca. Diğer yandan şu an devlet aile danışmanı istihdam etmiyor ama 4 yıla ne olur bilinmez .
Aslında bu planlamalar yerine kısa vadeli hedeflerin olsun. En önemlisi ise şu ki ortalamanı yüksek tut. Bu her zaman karşına çıkacak. Yüksek lisans için özellikle lazım olacak. Türkçe ve matematiği unutma ara ara bak hem kpss hem ales de çok lazım olacak. Yazları boş geçirme dil işini mezun olmadan çöz makaleleri kabataslak okuyacak bi ingilizcen olsun en azından yds 55 60 civarı olsun mesela cok lazım olacak.
Pdr kazaninca işler bitti gibi gelebilir ama bu aslında başlangıç . Bol bol oku derim ama daha temeli almadan psikoloji okumalarına dalma 😉 her bulduğunu okuma. Atıyorum Freud u duydun biraz bahsedildi sen detayına bak . Ek kaynaklara göz at. Şimdiden kalkıp bilişsel davranışçı terapi okumaya başlarsan ne yazık ki ortalıkta boş beleş ahkam kesen bazı meslaktaslardan olursun aman dikkat…
Diger yandan interneti takip et. Gelişmeler yayınlar en azından isim olarak bil birçok meslektaşınin ne denli geri olduğunu fark edeceksin.
Simdilik bu kadar kafi sanırım umarım birşeyler canlanmistir kafada 😉 bu mesajdan sonra pdr öğrencilerine öneriler şeklinde bi yazı yazabilirim belki iyi oldu hatitrlattigin 😉
Kolaylıklar başarılar.
merhabalar hocam bu sene kuvvetle muhtemel maltepe üniversitesi pdr bölümüne tam burslu olarak başlayacağım.açıkcası istanbul’daki devlet üniversitelerine puanım yetmediği için maltepe’yi tercih ettim.ve şu an tercih döneminin bitmesine birkaç saat kaldı.yani hala değiştirme şansım var.diğer tam burslu puanım yeten okullar; sabahattin zaim, okan, aydın.bu yazınızla bu kadar geç karşılaştığım için şanssızım.
bir diğer sorum malum bu bölüm bayanların daha çok tercih ettiği bölüm olarak biliniyor.gerçekten bu böylemi erkek sayısı hiç denecek kadar az mı yoksa kayda değer sayıda erkek var mı
hocam öncelikle merhaba. ben de üniversiteden bu sene mezun oldum bölümüm pdr ve yüksek lisans yapmayı düşünüyorum özelde yine pdr’de. yüksek lisansımı da ayarladım ama aklımda hala soru işaretleri var acaba boşa mı kürek çekiyorum diye? özel üniversitede yüksek lisans yapmanın ileriye ne kadar katkısı olur düşüncelerinizi almak istiyorum?eğer telefonla görüşme şansımız varsa hocam mailime numaranızı da gönderebilirsiniz? hocam şu an çok kararsızım acil sizden yardım bekliyorum. şimdiden teşekkürler
Merhabalar
Yüksek blisansta amacınız nedir ona göre değişir sorunuzun cevabı. Cok üst düzey mesleki katkı ise bence yapmayın hayal kırıklığına ugrarsiniz. Hele ki özel üniversite de vereceğiniz paraya ciddi eğitimler alabilirsiniz.
Ama amacınız akademik camia ya girmekse değerlendirebilirsiniz. Çünkü öyle yada böyle bu yoldan geçmek zorunda kalacaksınız.
Ama o zaman da karşımıza şu çıkıyor akademik camia da daha çok hoca tanımak hatta ilerleyen dönemde kendine kadro bulabilmek için devlet üniversiteleri daha faydalıdır. Ama ben bu özel uni de yapayım doktorada düşünürüm derseniz bu da mantıklı bir karar. PDR den ziyade Psikoloji alanında daha fazla açık var akademik anlamda. Bu alanda da ilerlemeyi düşünebilirsiniz.
Telefonla görüşme yerine buraya yazarsaniz ileride okuyacak herkese bir fikir verir. Yayınlanmasını istemediğiniz özel sorunuz olursa mail ile cevaplarım zaten.
Umarım gönlünüzce olur kolaylıklar dilerim.
hocam amacım akademik camiaya girmek. Ama açıkçası maddi imkanım fazla olmadığımdan ailemden hiç destek almadan bu işlere giriyorum bu yüzden de fazla hata yapma lüksüm yok. devlet üniversitesinde yüksek lisans yapacak ortalamam pek yoktu(ortalamam 2.73 4üzerinden) ve alesten 95 almadan da zorlamanın bir anlamı yok bence o yüzden de yükseklisansı özelde yapıyorum. ileride devletin üniversitesinde akademisyenlik düşünüyorum ve bunu ne kadar erken yaparsam benim için iyi olacak ekonomik olarak. bir de sormak istediğim bir soru var hocam. yüksek lisans bittikten sonra herhangi bir üniversitede araştırma görevlisi olarak başlayabiliyorum bildiğim kadarıyla. araştırma görevlisinin maaşları ne kadar oluyor ve onların özel sektör gibi işten çıkarılması gibi durum olabiliyor mu istenildiği zaman? şimdiden cevaplarınız için teşekkürler
Yüksek Lisans yapmadan da araştırma görevlisi olabilirsiniz.
Araştırma Görevlisi 2 tiptir. 33 a daimi kadrodur işten cikarmazlar.
50 d kadrosu geçicidir doktora bitene kadar kalırsınız sonra yard. Doc. Yaparlar yada git kendine okul bul derler 😉
Akademik düşünüyorsanız bi yerden bi yerlerden üniversite ile bağlantınız olmalı. Kongreler de sunumlar vs yapın yayınlar hazırlayın hocalarla iletişim halinde olun. Aksi takdirde kendinize akademik camiada yer bulamazsınız doktora da yapsanız.
teşekkürler hocam bilgileriniz için. şimdilik elimde somut şeyler bu kadar ama süreç ilerledikçe sorularım tekrar olacaktır nasılsa siz burdasınız =) bir de hocam akademisyen ilanlarını takip edebileceğim bir siteniz var mı?
https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/
Tüm ilanlar burada yayınlanmak zorundadır. 15 gün de burada kalır . Haftada bir takip edin bir şeyler çıkabilir ben Anadolu Üniversitesinde hiç tanıdığım yokken girmiştim 🙂 Başarılar dilerim.
çok teşekkürler hocam siz de bu temiz kalp olduktan sonra 😉
Hocam bu dil işi ne olacak yeni başlayanlar için (sıfırdan) detaylı bir yazı yazsanız. Kurs önerisi, süreç, nerden başlamalı, kitap , konuşma meselesi hocam kısaca siz neler yaptınız, neleri yaptığınız için pişman oldunuz ya da memnun kaldınız bir yazı hazırlarsanız biz de bakar bir yol çizeriz en azından belki bir kaç ay da olsa zaman kaybımızı önlemiş olursunuz.
Güzel bir konu en azından kendi deneyimlerimi aktarayım yakın bir zamanda ilginize Teşekkürler.
hocam ben bu sene istanbul fatih üniversitesi yarı burs pdr(Türkçe) bölümünü kazandım kafamı karıştıran PDR(türkçe) ile PDR(ingilizce) arasında mezun olduktan sonra ne gibi fark olduğu diploma iş açısından ben daha sonradan dil kursları ile durumu eşitleyebilirmiyim birde isteğe bağlı hazırlık sınıfına gitmek mantıklı olurmu cevaplarsanız çok çok çok sevinirim kafamı çok kurcalıyo bu durum.
Mezuniyet sonunda herhangi bir fark olmaz.
Tek sorun dil kursu ike hallwde bilir misiniz. Eğitim dili de ingilizce olan kisiler ileride yüksek lisans doktora ya girme konusunda daha avantajlı ama siz dışarıdan hallederim dili derseniz ülkemiz şartlarında cokta gerekli bir durum değil. Maddi durumunuzu bilmiyorum isteğe bağlı hazırlık okuyup bir yıl o parayı vereceğinize o para ile dil kursunu çok rahat halledersiniz. Artı giderek kötüye giden PDR alanında bir yıl daha gec mezun olmak hiç de mantıklı olmayacaktır. Önemli olan daha once mezun olmaktır çünkü her geçen yıl istihdam olasılığı azalıyor PDR için…
sağlık eğitimi lisans mezunuyum.Psikoloji alanında yüksek lisans yapmak istiyorum..ASIL İSTEĞİM LİSANSINI OKUMAKTI, AMA AİLE ENGELİ…ŞU ANDA ÖZEL ÜNİVERSİTELER DIŞINDA İMKAN YOK GİBİ…İLERİYE YÖNELİK AMACIM TERAPİST OLUP ,KLİNİK AÇMAK…ÖĞRETMENİM…
ÖZEL ÜNİVERSİTELERE VERDİĞİM PARA BOŞ MU OLUR?AMACIMI BU YOLDAN GERÇEKLEŞTİREBİLİRMİYİM?YA DA NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM?
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.PSİKOLOJİ ALANINDA İLERLEMEYİ ÇOK İSTİYORUM…
Yüksek Lisans yapabilirsiniz.
Temeli burada attıktan sonra ek eğitimler ile birlikte bir yaklaşım benimseyebilir ve o doğrultuda eğitimler alabilirsiniz.
Ofis açmak ve musteri bulmak (bilerek musteri diye yazdım gereksiz meslektaşlarım aaa danışana musteri dedi deyip atlamasın) tamamen size kalmış. Çevreniz varsa potansiyeliniz varsa bu işi yaparım diyebikiyorsaniz para boşa gitmez. Yüksek lisans ücretini cok rahat 1 yılda çıkarırsınız. Nitekim tek unvanı klinik psikolog olan başka bir akademik yeterliliği olmayan bir psikolog bayan 4 hafta sonunda tüm eğitim masraflarını bir ayda çıkarıyor 😉 özel üniversitede lisans yüksek lisans sonra gelsin paralar…
Tabii bunun için etik dışı işler yapmak biraz insanları kandırmak gerekiyor.
Kişisel yeteneğiniz hem psikoloji hem pazarlama ile paranın boşa gitmeyecegi söylenebilir. Ama mezun olduktan sonra öyle para falan akmayacak klinik psikoloji bitirdiniz diye. Böyle düşünürseniz para boşa gitti diyebilirsiniz.
Sözün özü amacınıza göre değişir bakış açısına gore değişir paranın boşa gidip gitmeyecegi…
cevabınız için teşekkür ederim gerçekten..lisansı PSİKOLOJİ ya da PDR OLMAYANLARIN YÜKSEK LİSANS YAPABİLECEĞİ ÜNİVERSİTELER VE ŞARTLARINI NERDEN ÖĞRENEBİLİRİM?4-5 GÜNDÜR İNTERNETTEN ARAŞTIRIYORUM AMA SONUÇ,DEVLET ÜNİVERSİTESİ BULAMADIM.ÖZELLER DE HEP İSTANBULDA.AMACIM PARA DEĞİL SADECE..BEN BU İŞİ YAPABİLECEĞİME İNANIYORUM,KENDİME İNANIYORUMM..
pdryukseklisans.com übu sitede alan dışı kabul eden üniversitelere bakarsanız yardımcı olabilir. PDR alanındaki ilanları genel olarak ben yayınlıyorum .
Onun haricinde memurlar.net ya da akademikpersonel.org takip edebilirsiniz.
En nihayetinde alım dönemlerinde tüm üniversiteleri takip etmelisiniz. Çok fazla olmasa da özellikle PDR de alan dışı alan üniversiteler mevcut.
Merhabalar.ben lise son sınıfım pedagoglugu çok istiyorum fakat türkiyede derslerden kaldırılmış. bu yüzden üniversitede pdr bölümü istiyorum.Bana söylenenlere göre pdr yi okuduktan sonra yüksek lisans yapınca pedagog olabilirmişim.Doğruluk payı nedir öğrenebilirmiyim
Pedagog derken. Ne iş yapmak istiyorsunuz? Sizce pedagog ne iş yapar. Aklınızda ki iş ile gerçekler uyusuyor mu.
Ülkemizde pedagog ünvan ı ile adalet Bakanlığı Personel Alımı yapıyor be bu kadroda pdr mezunları var ancak uygulama da pedagog psikolog ve sosyal hizmet uzmanı aynı şeyi yapıyor.
Yani diğer alanları da seçerseniz adınız pedagog olmaz ama işiniz aynı olur. Detaylı Bilgi için adalet Bakanlığında çalışan pedagoglardan bilgi alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Hocam merhaba adli psikolojide yüksek lisans pdr mezunları için türkiyede avantajlı midir bu bölümde yüksek lisans yaparsak çalışma alanlarımız net olarak ne olabilir
Daha çok akademik düşünmeniz gerekir diye düşünüyorum adli psikoloji sonrasında . Yaygın bir istihdam alanı yok diye biliyorum/düşünüyorum.
merhaba hocam.ben pdr öğrencisiyim ve ikinci sınıfa geçtim.yüksek lisans yapmak istiyorum ama birinci sınıftaki ortalamam çok düşük, 2.30 larda.yüksek lisans için ortalama da çok önemli.daha üç yılım var, ortalamayı toparlayıp gereken düzeye çıkarabilirim umarım diye düşünüyorum.sizin düşüncenizi de öğrenmek istiyorum.şimdiden teşekkürler.
Benim ilk yıl ortalamam 2.94 idi. Son yıl ise 3.04 sanırım. Aradaki yıllar hep düşük oldu.2.50 civarları. İlk yıl üniversitede yeni olmak ve derslerin fazlalığı işi zor hale getirebiliyor. Ama sadece 4 te 1i bitmiş henüz okulun çok rahat toplayabilirsin.Artik şunu iyice kavraması gerek öğrenci arkadaşların . Ortalama olmadan yüksek lisans hayal. En azından devlet üniversitelerinde… pdryukseklisans.com adresinden bu sene kazananların ortalamalarına bakınca ne kadar yüksek olduğu görülebilir.
Kolaylıklar dilerim.
hocam merhabalar..ben bu yıl sınıf öğretmenliği bölümünden mezun oldum pdr yada piskoloji alanında yüksek lisans yapmak istiyorum şansım ne kadar?özel üniversitede olur ama hangileri var bilmıorm bu konuda yardımcı olurmusunz
Çok olmasa da bazı devlet üniversiteleri ndede şans var . Ozeller de ise zaten yaparsınız. Şu adresi takip edebilirsiniz.
Pdryukseklisans.com
teşekkür ederim hocam peki özelde yüksek lisans yaptıktan sonra doktorayı devlet ünisinde yapabiliyorum değil mi?üninin doktora şartlarını sağlamam yeterli dimi?
Şu an ki durum değişmez ise aynen öyle yapabilirsiniz.
Doktora şartları genelde pdr yüksek lisans mezunu olmak şeklindedir.
Çok nadir hem lisans hem yüksek lisans pdr olsun yazar.
çok teşekkür ederim hocam.özel üniler çok tuzlu ama şartlarımı zorlayacağım çünkü gerçekten çok istiyorum..
19 Mayıs Tokat gazi Osman Paşa üniversitesi KTU VE Mersin gibi alan dışı kabul eden üniversiteleri değerlendirebilirsiniz
PDR mezunuyum, Anadoluda herhangi bir YL programı için Ales’ten kaç puan almam gerekir (Lisans ortalama 2.70, YDS 20)
Anadolu derken Anadolu Üniversitesi ni kastetti iseniz Ales 100 de olsa giremezsiniz. Dil en az 50 olacak çünkü.
Tezsizlerde şansınız olabilir.
Anadolu bölgesinden bahsettim hocam ist, ankara dışında.
Konya
Eskişehir
Tokat ta yüksek lisans programı var.
Akdeniz’de Mersin Antalya Adana da
Karadeniz için samsun KTÜ
Doğu da Erzurum ve inonu
Ege de Dokuz Eylül Üniversitesi ve ege , Muğla düşünülebilir ankara istanbul dışı.
Hemen hemen hepsinde dil koşulu var. Koşul olmasa bile etkisi olduğu için dil Puanınız i yukseltmenizi öneririm.
hocam merhabalar benim bir sorum daha olacak pdr de yüksek lisans yaptıktan sonra üniversite dışında başka çalışma alanımız var mı?
Özel ofislerde calisabilirsiniz kendiniz ofis açabilirsiniz. İş anlamında soruyorsaniz devlet kadrolarında aslolan lisanstır. Lisans mezunu şartı olur atamalarda.sadece özel de kendinize yer bulabileceğinizi düşünüyorum ama ilerde ne olur nw biter ne değişir bilemeyiz ama şuan durum bu
özel ofisler derken hocam yok zaten kastım devlet kadrosu değil orda lisansın geçerli olduğunu biliyorum ama bu özel alan için biraz bilgi verir misiniz?
Yerinizi açar danışan beklersiniz. Su an özelde tek secenek bu. Ancak ülkemizde henüz yardım alma bilinci yerlesmemis durumda. O yüzden büyük şehirler harici danışan bulmak zor olabilir.
Özel okullardada maalesef yl yaparak calisamazsiniz.
Ancak bazı kurumlara dışarıdan danışmanlık işleri bağlayabilirsiniz.
Ben bu yıl giresun üniversitesi pdr bölümünü kazandım klinik psikologluk üzerine yüksek lisans yapıp bu alanda uzmanlaşmak istiyorum fakat nasıl yüksek lisans yapıcam hangi üniversiteler pdr mezunu alır yabancı dil önemli mi bilgi verirseniz gerçekten çok sevinirim teşekkürler.
Öncelikle hayırlı olsun
İleride kimbilir belki klinik düşünmeyeceksijiz. Ben klinik odaklı değilde yüksek lisans için dil ve ortalama işini halletmenizi öneririm.
Ales zaten yapılır dert değil genelde.
Klinik psikolojide şu an için sadece özel üniversitelere girebilirsiniz. Onun haricinde alım yapan devlet üniversitesi yok. Ama ilerdr değişeceğini düşünüyorum çünkü yüksek lisans programları sayısı giderek artmakta.
merhabalar Ömer hocam burdan yorumları ve verdiğiniz cevaplardan anladığım kadarıyla siz Pdr den yüksek lisans mı yoksa psikolojiden yüksek lisans yapma konusunda psikolojinin daha avantajlı olduğunu gelecekte önünün daha açık olduğunu düşünüyorsunuz yanılıyor muyum?ben sınıf öğr mezunuyum ve isteğim bu 2 alandan birinde yüksek lisans yapmak ancak benim için önemli olan işlevsel bir şeyler yapmak yani doktora yaparken de akademik camiada kadro bulma konusunda da çok fazla sıkıntı yaşamak istemiyorum.sıkıntıdan kastım özel nedenlerden kaynaklı ales,dıl puanı,mulakat vs değil.yani şu an analitik düşünürsek yani ben bunu sizden rica ediyorum 🙂 hangisinde yapmam daha avantajlı?zaten alan dışından olduğum için beni zorlu bi süreç bekliyor.yardımcı olursanız sevinirim..
Kadro bulma anlamında daha yerleşmiş bir alan olan psikoloji çok daha mantıklı su an için. Tabii bu benim görüşüm. Iki alanda gelişiyor ama bir 10 sene sonra pdr halen kendini kabul ettirmeyle uğraşırken zaten toplumda bilinen bir alan olan psikolojinin çok daha iyi olacağını düşünüyorum bir pdr mezunu olarak…
Merhabalar hocam.ben sinif ogrt. Mezunuyum.acaba pdr alaninda tezsiz yuksek lisans yapsam meb e kpss ile rehber ogretmen olarak atanabilir miyim?bu konuda bir turlu kesin bilgiye ulasamadim.kimi olur diyor kimi olmaz diyor.yardimci olursaniz cok sevinirim.
Şu anki mevzuatla atanamazsiniz kesin bilgidir.
Merhaba Ömer Hocam. PDR Bölümünden bu yıl mezun oldum. Atandıktan sonra yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Ama nereleri tercihlerde yazmam gerektiği konusunda kararsızım. Doğu ve güneydoğuda van, gaziantep,adıyaman gibi yerlerde yüksek lisans programı açılıyor. Buraları mı yazmamı yoksa batıdan başka yerler mi yazmamı tavsiye edersiniz ? Ya da nasıl bir yol izlemem gerekir ?
Ne istediğiniz önemli sirf zorunlu hizmet aradan çıksın diye yazıp gitmeyin derimn ben.
Batida yl programları daha fazla. Ama girmekte daha zor.
Kpss puaniniz oldukça yüksek sanırım iyi düşünün derim 6 yil zorunlu hizmet aradan çıksın denecek bir yıl değil.
Benim şahsi görüşüm mesleğin ilk yıllarını iyi yerlerde çalışmak. Doguya evlenince yada en azindan yl bitince gitmek. Akademiden kopmamak. Sonra kim öle kim kala. Belki öğretmenliği bırakıp başka bir yere girersiniz 😉
Puanım çok yüksek olsaydı zaten hiç düşünmeden batıdan bir yer yazardım hocam 🙂 Puanım 74.88 sıralamam 1034 hocam. Bu puanla batıdan yüksek lisans yapabileceğim bir yer var mıdır hocam ? Ya da tavsiye edebileceğiniz bir yer ?
Pdryukseklisans.com da ilanlar var. Pdr de yuksek lisans olan uerler cogalsa bile hala gerçekten az. Eğer ales dil ve ortalamaniza güveniyorsaniz iç Anadolu’dan bi yer yazınız 😉 dil isteyen yerler zor gibi gözükse bile dil isteyen üniversite lere girmek çok daha kolay dilden 50 üzeri bir puanı sağlayın. Gerisi çok farketmez nereye atanirsniz atanin bir yüksek lisans programına kaydolursaniz elbet bir gün oraya tayin olur okursunuz artık okuldan atılmak yok nasılsa nereye atanirsaniz atanin 3 yil sonra değiştirir başka yere geçersiniz en fazla
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim hocam
Merhaba hocam. Ben okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. Bu yıl Dicle üniversitesinde yüksek lisans yapmak istiyorum hangi alanda yüksek lisans yapabilirim ve dicle üniversitesi için aranan şartlar nelerdir bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Ömer hocam merhaba.Karadeniz teknik üniversitesi 4.sınıf pdr öğrencisiyim.önümüzdeki sene rama atanmayı ve aynı anda yüksek lisans yapmayı planlıyorum.sizce doğru bir yolda mıyım tavsiyeleriniz nerlerdir? ikincisi yeri değil ama pdr mezunları giderek artmakta artık şu alandışı atama işi sizce peşimizi bırakır mı.sadece felsefeci,sosyoloji mezunu arkadaşlar değil başka alanlarda pdr alanına atanmak istiyor.şu açıklar dolsa da herkes rahatlasa.
Merhabalar
Ben de doğrudan akademik camiaya katılmaktan ziyade çalışırken yl ve dr yapma taraftarıyım.
Şahsi kanaatim gerçi yerine göre değişir ancak iyi bir ram da çalışmak iyi bir okulda çalışmaktan daha keyifli bence. Maddi olarak da daha rahat eder yl dr izni konusunda da problem Yaşamazsınız.
Alan dışı konusunda ise hiç kimse net olamıyor genel müdür ve hatta bakan dahi yuvarlak açıklamalar yapıyor. En azından sizi çok sıkıntıya sokmayacağı söylenebilir malum 1 seneniz kalmış.
Simdiden başarılar dilerim yl düşünüyorsanız son sene ortalamasını da olabildiğince yüksek tutun ileride lazım olacak…
teşekkürler ömer hocam.sitenizin daime güncel olmasını dilerim.vakit ayırdığınız için teşekkürler tekrardan.
hocam merhaba pdr 2. sınıf öğrencisiyim. ben de ram kosullarının okuldan daha ii olduğu konusunda tavsiyeler alıyorum ramde çalışmak istiyorum. atama koşulları nasıl olur acaba bilgilendirirseniz sevinirim ..
Ram a atanma ile okula atanma arasında bir fark yoktur. Kpss sonrası tercihlerde açık olursa Ram yazarsiniz tercihlerinize.
Ram lar maas ve ekibin meslektaşlardan oluşması nedeni ile biraz daha doyum verici bana göre kimseye ne iş yaptığınızı anlatmaya çalışmak ile vakit kaybetmiyoesunuz en azından.
Diğer yandan bazı ram lar sadece özel eğitime çalışıyor bu yüzden buralarda çalışmak keyif vermeyecektir. Danışan başvurusu alan ramlar da çalışmak daha keyifli. Yani özel eğitim ile ilişkiniz ne kadar az o kadar iyi.
Bu araştırmayı da telefonla yada ram ı ziyaret ederek yaparsanız şok olmazsınız. Es durumu vs ozrunuz yoksa atandiginiz yerde 3 yıl çalışacaksınız bunu aklınızda tutun.
Benim esas tavsiyem ilk 3 yılı okulda çalışıp (mumkunse lise) sonrasında ram da olmaktır. Daha keyifli ve doyurucu olur.
çok tesekkürler hocam
Ömer hocam meb atamalarındaki 60 puan barajı hakkında ne düşünüyorsunuz? pdr gibi bir kaç bölümün daha kontenjanlarının boş kalması söz konusu.
Alan dışı atamaya kılıf olacak düşüncesi ile yapılmadığını düşünüyorum olsa olsa ş bilmeyen MEB personelinin kolaycılığından kaynaklandı düye düşünüyorum en azından düşünmek istiyorum. Boş kalan kontenjanlara atama yapılmayadabilir diye düşünüyorum şahsen ben, az atama yapılacak bu sayede halka , dışarıya bakın yeterli olmayanı öğretmen yapmıyoruz mesajı verilebilir.
hocam merhabalar pdr yüksek lisans mülakatına gireceğim sınıf öğretmenliğinden mezunum sizce ne gibi sorular sorabilirler?
Alandan olmadığınız için size alan bilgisi sorulacagini sanmıyorum. Ama neden pdr. Nasıl bir tez yapacaksın. Sınıf Öğretmenliği mesleği ile nasıl iliskilendirilebikir. Neden seni secelim. Gibi senin isteğini sinayacak sorular olabilir. Mülakata gitmeden hocaların çalışma alanlarına bakabilirsin. Elbette bunlar tamamen tahmin soruları soru tipleri üniversiteden üniversiteye değişebilir . Daha önce bu mülakata girmiş birine sormak çok daha işlevsel olacaktır.
Basarilar dilerim.
çok teşekkür ediyorum hocam daha önce bu şekilde mülakata girmiş olan kimseye ulaşamadım ondan dolayı size sormak istedim
İyi günler hocam
Ben PDR üçüncü sınıf ta okuyorum. Geçen sene ales’e girdim (3 sene geçerliliği olduğunu söylediler bu konuda mezun olunca herhangi bir sıkıntım olmaz umarım) ALES EA PUANIM:89 şu an için 2.90 not ortalamam var. ( biraz düşük ) Dil sınavına şu an için girmedim ancak 2. sınıftan beri kurslara gidiyorum şu an için b1 düzeyinde ingilizce biliyorum ve bu mezun olana kadar gelebileceği en üst düzeye çıkartacağımı düşünüyorum. yani işin özü dil sınavından 75 ve üzeri puan alabilecek düzeyde bir öğrenciyim..
Şimdi ben bu puanlarla akademik personel olarak atanma gibi bir şansım var mı… Gerçekten bu benim için çok önemli bölüme girdiğimden beri aklımda ki tek şey yüksek lisans yapıp akademik personel olmayı hedefliyorum… Bunun dışında hiçbirşey düşünemiyorum :))
işin özü hocam
ales:89
okul not ort: 2.90
yds puanı da: 75
olan biri yüksek lisans yapma şansı nedir 🙁
Tüm notlarım sizden daha düşük ama YL yapıyorum .
Yapabilirsiniz elbette önemli olan puanlarınızın kaç olduğu değil o puanlarla başvuranların önünde olup olmamanız . Atıyoru bu puanlarla Ankara Üni de belki sıralamaya giremezken Samsunda ilk sırada olabilirsiniz. Öncelikle dili geçmeye bakın dil isteyen üniversiteleri kazanmak daha kolay…
mrb. hocamm benn sosyal bilgiler öğrencisiyim acaba PDR alanında yüksek lisans yapma gibi bir şansım var mı ?
Merhabalar Alan dışı akbul eden yerler var . KTÜ Tokat ve Samsun gibi . Buralarda şansınızı deneyebilirsiniz.
Hocam merhabalar; Ankara Ünv. Eğitim Bilimleri Fak. Eğt. Prog. ve Öğretimi bölümü mezunuyum. Çok bilinçli yapılmış bir tercih değildi Ankara da okuma hayalim sebebiyle yazılmış bir bölümdü. Şu an RAM da görev yapmaktayım. İşletme alanında yüksek Lisans yaptım, zira pdr de lisans mezuniyetim nedeniyle hep engel çıktı. Yüksek Lisans danışman hocam, bende bir ışık gördüğünü ve akademisyenlik yolunda ilerlemem gerektiğini, bu işi yapabileceklerden biri olduğumu belirtti. Tabi ki ben de çok isterim, fakat yine önümde lisans ve yüksek lisans alanlarından kaynaklı pdr de önüm kapalı diye düşünüyorum. Paylaştığınız bilgiler, samimiyetiniz, içtenliğiniz ve yönlendirmeleriniz çok etkiledi beni. Sizin de çok değerli yönlendirmeleriniz bana ışık tutacaktır. Sizce şansımı denemeli miyim? Yoksa bu sevdadan vaz mı geçmeliyim? Çok teşekkür eder,iyi çalışmalar dilerim…
Kaç mezunusunuz bilmiyorum ama eski mezun olduğunuzu varsayıyorum . Dil ve ALES probleminiz yoksa bence denemelisiniz.
İşletmede doktora düşünerek de akademisyenlik yolunda ilerleyebilirsiniz. Çalışmalarınızı insan kaynakları yönetimi ya da iş ve meslek danışmanlığına yönlendirebilirsiniz.
Dİğer yandan alan dışı alım yapan üniversiteleri takip edebilirsiniz. Çok fazla sayıda var aslında Konya Trabzon Tokat vs diğerleri.
Ya da şartları bilmemekle birlikte EĞİTİM PSİKOLOJİSİ alanına yönelebilirsiniz sadece ANkara Üniversitesinde var. SOnrasında ise PDR de yüksek yapabilirsiniz. Böylelikle alan engelinde kurtulmuş olursunuz.
EN son ihtimalde ise PDR alanında özel üniversitede YL yapabilirsiniz. Böylece alan değişikliği yapmış ollursunuz ve sonrasında doktora için PDR ye bakarsınız . EN ucuz PDR YL Konyada bir özel üniversitede . Deneyebilirsiniz….
Kolaylıklar dilerim.
Merhaba hocam;bir konuda daha fikrinizi almak istedim, ikinci üniversite Sosyoloji okumamın bu sürece bir artısı olur mu yoksa ilk önerinizi mi değerlendirmeliyim? İyi çalışmalar, iyi bayramlar diliyorum…
sürece katkısı olacağını sanmıyorum reha hocam.iyi bayramlar.
Merhaba hocam, ben okul öncesi öğretmenliğinden yeni mezun oldum. Pdr veya psikoloji alanında yüksek lisans yapmak istiyorum. Fakat devlet üniversiteleri daha çok alan içi aldığından özel üniversitelere baktım. Akademik olarak çocuk psikolojisi üzerine yani pedegog olarak ilerlemek istiyorum. Alan dışı olmam bu alanda ilerlemem konusunda engel olur mu, olmazsa hangı alandan yüksek lisans yapmam daha iyi olur ?
ülkemizde uzun yıllardan beri pedaagog diye bir meslek alanı yok.
Çouck çalışan psikoloh
ya da çocuk çalışan psikolojik danışman olunabilir. Psikolog&Psikolojij danışman olmak için ise lisans mezunu olmak gerekir.
Sayın Hocam merhabalar; Benim size bir kaç sorum olacak. Üniversite bölümü olarak bu bölümü bana önerdiler. Benim merak ettiğim bir kaç şey var. Bu bölümü okurken veya yüksek lisans da veya çalışma anlamında yurt dışı imkanı var mı? Bir de bana bu bölümü öneren kişi rehber öğretmeni olursun veya rehabilitasyon merkezi açabilirsin yada ofis açıp yaşam koçu olabilirsin dedi. Bunlar ne kadar doğru? ve zorlukları nedir? Şimdiden çok teşekkür ediyorum…
Ülkemizde ki üniversiteler den mezun olup yurtdışında yaşamını sürdüren örnekler var. Bu size kalmış birşey.
Yaşam koçu olmak yada rehabilitasyon açmak için pdr mezunu olmanıza gerek yok. Tüm alanlardan mezun olanlar bunları yapabilirler.
İş bulma konusunda önceki yıllardan daha zor artık giderek zorlaşıyor Mezunların istedikleri alanda çalışması.
Pdr mezunlarının iş alanları konusunda farkli sitelerde bilgiler var. Bir kişi değil birkaç psikolojik Danışman ile konuşup kararlarına yön verebilirsiniz
Kolaylıklar dilerim.
Ömer Bey, ben bu yıl felsefe bölümünden mezun oldum ALES’e gireceğim PDR’den yüksek lisans yapmak istiyorum. Hangi bölümün sorularını çözmem gerekli sözel 1 sayısal 2 diye düşünüyorum EA olduğu için ama emin olmak istiyorum bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Merhaba
Sözel 1 sayısal 1 ve sayısal 2 testlerini cozmelisiniz ki EA Puanınız yüksek gelsin.
Kolaylıklar
Teşekkürler çok yardımcı oldunuz.
hocam merhabalar size bir sorum olacaktı benim lisansım sınıf öğretmenliği şuan pdr yüksek lisans öğrencisiyim rehabilitasyon merkezlerinde pdr olarak çalışabiliyor muyum?
Merhabalar
Su anki mevzuata göre Hayır.
Yüksek lisans için (PDR) hacettepe üniversitesi ni mi yoksa ankara üniversitesini mi önerirsiniz? mezun olunan üniversiteden farklı bir üniversitede master yapmak daha mı iyi olur?
Ne desem birilerine dokunacak.
Lisansınızdan farklı yerde yapmanın daha işlevsel olacağını düşünüyorum şahsen. Bir çok akademisyen dende bu yönde değerlendirmeler duyduğum oluyor sık sık.
En azından farklı sesler duyarsınız ki yüksek lisans programlarının hemen hemen aynı derslerden oluştuğu düşünülürse bu bence önemli bir ayrıntı.
Kolaylıklar.
ömer bey merhabalar. yükseklisans yapmak için ortalamanın minimum 2.50 olması mı lazım. bu şart kaldırılmadı mı ?
Bazı üniversiteler bu şartı yazıyorlar. Her bir üniversitenin ilanını irdelemek lazım hocam. Sık rastladığımız söylenebilir.
hocam merhaba….ben bilgisayar öğretmenliği mezunuyum….pdr bölümünde yl düşünüyorum hatta ön kaydımı yaptırdım özel üniversiteye…ama hala kararsızlıklarım var….alandışı olduğu için dezavantajları fazla oluyor galiba….çok kararsızımmm bana bu konuda biraz detaylı bilgi verir misiniz????bu arada klinik psikoloji düşünmüştüm ama üniversite kabul etmedi bunu yök tanımaz dedi
bilimsel hazırlık aldıktan sonra yök tanımaz diye birsey yoktur. Özel üniversite almak istememiştir sizin alanınızdan birini.
Ders döneminde zorlanabilirsiniz ama aşılmayacak engel değildir pdrde. YL ve DR bittiğinde de sizin kadro bulma yeteneğnize kalmış olay bölümünüzün bir dezavantajı olmaz.
hocam çok teşekkür ederim açıklamalarınız için……pdr yl bitirdiğimde iş anlamında sadece üniversitelerde mi iş olanagı var yoksa farklı yerlerdede iş bulabilir miyim?şimdiden teşekkürler hocam
Okulda rehber Öğretmen olamazsınız devletin pdr mezunu olma şartı koyduğu yerlere atanamazsiniz. Akademisyen olabilirsiniz özel sektörde çalışabilir yada kendi işinizi kurabilirsiniz
Merhabalar hocam,
Ben pdr 3. Sinif ogrencisiyim. Okul bittiginde ne yapacagima henuz karar verebilmis değilim. Arastirma gorevlisi olabilir yada meb de calisabilirim. Ayrica aof de adalet okuyorum. Bitirdigimde dgs ile hukuk a tamamlayabilirim diyorum. Ama herhangi birinde kesin karar verebilmis degilim. Bu yil yds puani icin kursa gidip nisandaki sinava girmeyi dusunuyordum, ama bu konu da çok kararsız kaldim ( zaman ve derslerin agirligi bakimindan ). Size oncelikli sorum yds puanini tam olarak nerelerde kullanabilirim ? Dil tazminati nasil oluyor ve en az kac almak gerekiyor? Genel ingilizce icin herhangi bi kursa da gitmedim ama kurstaki hocalar seviye tespit sinavi yaptilar ve seviyeminyeterli oldgunu soylediler. Direk yds den baslamak yararli olrmu bunu daha genis bir zamana mi yaymaliyim. Bitirdigim ilk yil atanmayi ve en azindan asil olana kadar (yani sanirim yanlis bilmiyorsam 1 yil) kadarcalismayi dusunuyorum. Bu surede de kurslara gidip puanimi alabilirim daha genis bi vakitte diyorum ama gec mi kalmis olurum ? Ne onerirsiniz cok kararsizim ?
Dil tazminatı cüzzi bir para. Tazminat için dil geçilmez ayda 40 tl yanılmıyorsam…
YDS yi yüksek lisans için kullanabilirsiniz. ÖYP için kullanabilirsiniz. Bazı bakanlıkların uzman yardımcısı sınavı için kullanabilirsiniz. Üniversitelerde personel olabilmek için kullanabilirsiniz. Kursların yaptıkları sınava güvenmeyiniz. Size daha uygun gelen içinize sinen bir kursu tercih edebilirsiniz.
Hem ALES hem YDS ikisininde cepte olması taraftarıyım hayatın ne getireceği belli olmuyor. Bir yıl çalışmak hatta çalışırken YL ya da Doktora yapmak en mantıklısı olacaktır.
AÖF adalet deyince bende AÖF adalet okuyorum bunu okumanız diğerlerini es geçmenize neden olmuyor. PDR de YL ya da DR yaparken geçebilirseniz hukukta okuyabilirsiniz. Karar vermek zorunda hissetmeyin kendinizi…
merhaba
bu sene pdrden mezun olacağım. hem çalışarak hem yl yapmak çok mu zor. devam zorunluluğu olmayan yl yok mu?
yl yapınca mebte çalışma durumum devam eder mi?
Çalışmanız YL yapmanıza engel değil ancak bazı üniversiteler dersleri 1,5 güne toplarken bazıları haftaya yayıyor haftaya yayıldığında takip etmek zor olur.
Okul çalıştığınız ilde ise YL yapmak çok zor olmaz .
Dİyelim ki dersler yayılmış okulda çalıştığınız ilde değil o zaman her sene 1 2 ders geçersiniz 2 yılda değilde 3 yılda bitiririsiniz önemli olan kaydolmak. Nasılsa biter…
merhabalar ömer bey,
gaziantep üniversitesi öğrencisiyim bu yıl mezun olacağım.şimdilik ortalamam 3.40.
ilk iş atanıp hemen yüksek lisansa başlamayı düşünüyorum.ama aklım hala çok karışık.
ilk sorum, pdr mezunu olarak hangi alanlarda uzmanlık alabilirim ? hangi alanlar var bölümümüzde seçenek ?
ikinci sorum, bu sorduğum alanlar her yıl her üniversitede açılmıyor değil mi ?
üçüncü sorum, yüksek lisans başvurusunda yds isteniyor mu ?
dördüncü sorum, sıradan bir üniversite bitirip bu ortalamayla iyi denebilecek bir üniversitede yüksek lisans yapma ihtimalim nedir ? gerçekçi bir şekilde cevaplarsanız çok mutlu olacağım 🙂
şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar ;
Ortalamanız oldukça iyi , ne kadar yüksek ortalama o kadar iyi aslında YL için.
PDR de henüz uzmanlaşma tamamlanmış değil o yüzden PDR mezunu gene PDR de yüksek lisans yapıyor. Bunun yanı sıra ANkara Üniversitesinde Eğitim Psikoloji deneyebilirsiniz. Bazı üniversitelerde Aile Danışmanlığı programlarıda mevcut. Gene bir PDR mezunu olarak gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji gibi alanlarda da YL yapabilirsiniz.
Her üniversitenin ilanları farklıdır her sene farklı çıkabilir dil şartı koyabilir kaldırabilir . Ya da mülakat şartı getirebilir bu yüzden belirlediğiniz üniversitelerin sitelerini özellikle Temmuz Ağustos aylarında sık sık ziyaret ederseniz yararınıza olur.
YL başvurusunda dil istemeyen üniversiteler var( Samsun). Ya da dile baraj koymayan ama dilin % olarak etkilediği üniversiteler de var ( KTÜ, Tokat GOP ). Ya da dile baraj koyan üniversiteler var ( Anadolu :50, Hacettepe :60, Osman Gazi ve İnönü:40 gibi) Yani gene 2. cevaba geliyoruz her üniversitenin uygulaması farklı.
Dil sorununuzu da çözerseniz (en az 50 elinizde olursa) bir çok üniversiteye girebileceğinizi düşünüyorum ( ALES 80 olursa) . Büyük üniversitelerden kastınızı anlamadım ama yabancı dille eğitim yapan BOUN ve ODTÜ için ileri düzey ingilizcenizi de eklerseniz her yerde şansınız vardır.
öncelikle teşekkür ediyorum cevap verdiğiniz için.
büyük üniversitelerden kastım istanbul üniversitesi hacettepe ankara gazi vs.
klinik-endüstri-çocuk psikolojisi gibi alanlar yok mu yüksek lisansta ayrıca ? ya da çok nadiren mi açılıyor bu bölümler ? eğer öyleyse talebe göre mi açılıyor ?
bir de merak ettiğim şey,mesela izmir ankara istanbul adana gibi yerlere yl için başvuru yaptım.yüksek lisans meb atamalarından sonra oluyor.yüksek lisans yaptığım ile atanmam çok zor gözüküyor çünkü nereye kabul edileceğimi bilmiyorum.böyle bir durumda devamsızlık falan olacak mecbur, yl yaptığım üni deki hocalar tolerans tanır mı yoksa hocanın insiyatifine mi bağlı bunlar
hocadan hocaya değişir devamsızlıkta tolerans konusu genelde devam zorunludur.
Diğer yandan saydığınız alanlar pdr den ziyade psikoloji bölümlerinde açılır. Her sene belli üniversiteler açıyor her psikoloji nölümü olan endüstri açar diye bir durum yok anlayacağınız. Hocaların ilgi ve çalışma alanlarına göre değişiyor.
Düşündüğünüz üniversitelerin sitelerini takip ediniz. Mebde şu an eğittim özründen tayin yok. Siz kaydolun bence sonrasında tayin denersiniz artık üniversitelerden atılma yok çünkü artık yılalrca kayıtlı kalabilirsiniz.
merhabalar Ömer hocam.
gazi üniversitesi okul öncesi öğretmenliğinden bu yıl mezun oluyorum. alan dışı yüksek lisansla pdr ye geçmeyi düşünüyorum. yine gazi üniversitesinde yapmayı planlıyorum. ortalamam 3.04 şimdi son yılı okuyorum birazcık daha artacaktır 🙂 ales ve dil sınavlarında ( ıeltse hazırlanıyorum) iyi bir puan alacağımı düşünüyorum. sizce alan dışı yl da şansım nedir?
ayrıca pdr den alan dışı yl yapıldığında tek seçeneğim üniversitede devam etmek mi ? devlet işi olarak okullara atanamıyor muyum yada ramda çalışamıyor muyum ??
teşekkürler…
Alan dışı olarak şansınızın olacağı üniversiteler var. Pdryukseklisans.com u takip edebilirsiniz.
Ama YL bittiğinde MEB e Rehber Öğretmen olarak atanamazsınız tek seçenek özel çalışmak ya da akademisyen olmak olur. Okul öncesinden mezun olmuş olup şu an PDR de araştırma görevlisi olan kişiler var .
Kolay gelsin.
Merhaba,
Bu site üzerinden yapmış olduğunuz destek gerçekten çok değerli. Ben alandışı biri olarak pdr veya diğer psikoloji alanlarında YL düşünüyorum. Birkaç senedir İnsan Kaynaklarında çalışıyorum, ilerdeki hedefim kendi ofisimi açıp danışanlara yardımcı olmak.
Önceliğim hangi psikoloji dalının kendime en uygun olduğuna karar vermek. PDR, Klinik ve Spor sırasıyla düşündüklerim arasında. Bu konuda sonuca ulaşmamın en kesin yolu olarak ne önerebilirsiniz? Türkiye dışında da eğitim alabileceğimi varsayabilirsiniz. Bu sene güz başvurularında İstanbul’da PDR alanında alandışı alım yapan üniversite bulamadım, http://pdryukseklisans.com/ burada da görünmüyor. Bahar dönemi için tekrar bakacağım, tabi PDR mi başka mı kesin emin olamıyorum dediğim gibi.
İlginize çok teşekkür ederim.
Merhaba
Amacınıza en kısa yol derken ? Sanıyorum aktif danışan görmek istiyorsunuz. Klinik psikoloji daha uygun olabilir. Pdr beklentilerinizi karşılamayabilir. Ülkemizde klnik psikolojiye girme olasılığınız yok denecek kadar az. Bu kapsamda yurtdışı düşünebilirsiniz ingiltere de yl ve doktora sürecinin Abd ye göre daha kısa ve zahmetsiz olduğunu söyleyenler var.
Yada ülke içinde pdr alanında yada diğer psikoloji alanlarında yl yaparsanız bazı terapi yaklaşımları için sertifika Programı tamamlayabilirsiniz illa ki yl yapmak zorunda değilsiniz amacınız ofis açıp danışan görmek ise. Bu kapsamda bilişsel davranışcı yaklaşımı araştırabilir ingiltere de sertifikasyon olasılıkları araştırabilirsiniz.
Kolaylıklar dilerim .
Pdryukseklisans.com d Kategorileri tam girmedigimden arama sonucu vermemiş olabilir belki tek tek bakmayı da ihmal etmeyiniz
Merhaba Ömer Bey,
Ben 2006 yılı DEÜ pdr mezunuyum. 6 yıldır MEB’de çalışıyorum ve iş doyumu açısından oldukça mutsuzum. PDR mezunlarının odyolojide yüksek lisans yapabileceklerini öğrendim. Bu alanda YL yapmayı çok istiyorum. Odyolojiden YL eğitimi veren üniversiteleri araştırdığımda iyice kafam karıştı. Sanırım bazı üniversiteler bu alanda pdr mezunu almıyor. Bu konudaki bilgilerinizi paylaşır ve beni yönlendirirseniz minnettar kalırım.
İyi çalışmalar.
Merhabalar.
Doğru araştırmıssınız.
Bazısı demek bile şüpheli sanırım devlet üniversitelerinin hiçbiri almıyor. Yanılıyor olabilirim ama benim bilgim bu yönde.
Anadolu Üniversitesi Dil ve konuşma terapisi bölümünü araştırın derim ben. Ortalamanız iyi ise ales ve dil Puanınız da yüksekse kesinlikle tavsiye ederim. Ama mesleği bırakmanız gerekebilir oldukça yoğun bir eğitim programı. Ama ilerleyen dönemde sizi maddi olarakda tatmin edecektir.
Merhaba hocam öncelikle BİZİ BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN TESEKKÜRLER ben pdr mezunuyum ve meslekte 2. yılım yüksek lisansı uzun zamandan beri yapmak istiyorum gecen yıl ve bu yıl alese gırdim iki alesten de 75 aldım bu yıl şubat döneminde bulundum yere yakınlıktan dolayı gaziantep unv başvuracagım… benım kafamda su an belki acelede edebilirim ama akademşk kariyer ile ilgili sorular var en önemlisii genel olarak çalışma koşullarını merek ediyorum. yuksek lisans ve doktorayı dışarda yaptıktan sonra gecmek ıstıyorum zaten.. mesleki anlamda gelişme hırsı var bende daha bilgili olmak istıyorum bı yandan da zor olur mu dıye düşünüyorum.
Merhaba hocam öncelikle BİZİ BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN TESEKKÜRLER ben pdr mezunuyum ve meslekte 2. yılım yüksek lisansı uzun zamandan beri yapmak istiyorum gecen yıl ve bu yıl alese gırdim iki alesten de 75 aldım bu yıl şubat döneminde bulundum yere yakınlıktan dolayı gaziantep unv başvuracagım… benım kafamda su an belki acelede edebilirim ama akademşk kariyer ile ilgili sorular var en önemlisii genel olarak çalışma koşullarını merek ediyorum. yuksek lisans ve doktorayı dışarda yaptıktan sonra gecmek ıstıyorum zaten.. mesleki anlamda gelişme hırsı var bende daha bilgili olmak istıyorum bı yandan da zor olur mu dıye düşünüyorum..
Hocam merhaba ben meb’te 2. yılını geçiren bir rehber öğretmenim öğrencilik hayatımda aklıma gelmedi yl dr gibi işler şimdi düşünmeye başladım Manisa’da çalışıyorum ort 2.99 dil 21(Hiç çalışmadan girdim) ales 80 şu an mümkün görünmüyor hele ki son ales sınavı baya zordu bundan sonra iyi puanlar çıkarmak ta kolay olmayacaktır ağustosta askerlik var ne yapacağım bilemedim tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum.
Askere gitmek istemiyorsanız ara donemde alan yerler var tüm ülkeye başvurun derim ben 😉 ağustostan once bir dil Sınavı daha yapılacak 50 yi geçersiniz bir bölüme yerleşme şansınız yüksek. 50 aman aman bir puan değil odaklajirsaniz alırsınız.
Merhaba Hocam;
Ben eğitim dili ingilizce olan özel bir üniversitede pdr okuyorum.
1.sınıfım şuan. yükseklisansımı psikoloji alanında yapmayı düşünüyorum.Not ortalamam 3.30 dan biraz yüksek şuan.
2. sınıfa geçerken psikolojide yandal yapsam psikolojiden daha fazla ders alacağım için bu durum psikoloji master programlarına kabul edilme olasılığımı arttırır mı?
yoksa yandal için harcayacağım vakti kendimi geliştirmek için(staj,sertifika programları vs.) mi harcasam daha faydalı olur bana?
Cevap verirseniz çok sevinirim.
şimdiden teşekkürler.
hocam degerli bilgilerinizden dolayıo teşekkürlerimi sunuyorum. ben fenbilgisi mezunuyum ales ing ve ort iyi durumda. pdr den öncelikle devlet olmazsa özelde yüksek yamayı düşünüyorum.bu ocak alımlarında. özel üniversitelerden hangileri bu şekilde alım yapıyor, kısa sürede bitirmek adına önerebilceğiniz üniversite mevcut mu?
Ocak ayı ilanları yani bahar ilanları yeni yeni çıkıyor. Gitmek istediğiniz üniversiteleri takip edin. Devletten ziyade özel üniversite de şansınız olacaktır diye düşünüyorum. Özelde para vereceksiniz pdrye saplanmayın psikoloji alanına da bakabilirsiniz.
merhaba hocam ben pdr 3. sınıf öğrencisiyim. ilk 4 dönemin ortalaması 2.41 çok düşük biliyorum. bu ortalamayı en az kaç yapmalıyım ki bir devlet üniversitesinde yüksek lisans yapabileyim. şu an ingilizce de öğreniyorum. dil konusunda sorun yaşamamayı umuyorum. ama işte bu ortalama sorun. kalan 2 senede çok çalışıp ortalamayı 3e yükseltmeye çalışacağım. cevaplandırırsanız çok sevinirim hocam. teşekkürler.
Sorunuz çok genel yıldan yıla üniversiteden üniversiteye değişir. Mülakat olup olmamasına gore değişir.
Ama bazen şu şart oluyor 2.5 . En az 2.50 ortalama yapınız üzerinde ne kadar yüksek o kadar iyi olacaktır 😉
teşekkürler hocam. soruyu biraz daha sınırlandırmak gerekirse, rahatça yüksek lisans yapabilmek için diploma notu kaç olmalı, ayrıca dil ve ales puanları kaç olmalı. yüksek lisans yapmayı çok istiyorum ama ilk 2 sene notları bir düzene sokamadım. sizin vereceğiniz cevap bu sınav haftası motivasyonumu artıracaktır.teşekkür ederim hocam. 🙂
Bunun için sınır belirlemek yanlış olur Nerede yüksek yapacağına göre değişir. Yani mülakat olmayan yere ales 90 ortalama 90 alana adamlar girerken mülakat olan yerlerde daha düşük puanlarla bile ggirilebiliyo. Birde size tavsiyem ne yapıp edin dili halledin. Dil şartı olan üniversitelere daha düşük ortalama ile bile girilebiliyor. Cunku 50 dil şartı birçok kişiyi geçmenizi sağlar.
2.75 ortalama bence kafidir. Bir pdr öğrencisi çok rahat 80 ales alabilir çünkü.
Dili cozerseniz cok rahatlarsiniz.
söyledikleriniz çok önemli ve kayda değer benim için. biraz zor olacak ama ortalamayı yükseltmek için elimden geleni yapacağım. katkılarınız için çok teşekkür ederim hocam.
söyledikleriniz çok önemli ve kayda değer benim için. biraz zor olacak ama ortalamayı yükseltmek için elimden geleni yapacağım. katkılarınız için çok teşekkür ederim hocam
Merhaba,
Sosyoloji mezunumun ve pdr de yüksek lisans yapmak istiyorum. Bununla ilgili ne önerirsiniz? Sizce faydalı olur mu? Sonuçta özel ünv de yapıcam ve baya külfetli olacak. Yapmam sizce faydalı olur mu? Mail adresime görüşlerinizi gönderir misiniz?
Mailinizi silerek buradan yanıt vermek istedim.
Şöyle ki faydalı olur ya da olmaz çok açık uçlu bir soru. Onemli olan ne yapmayi planlandığınız.
Pdr den yl yaparak devlete atanma niyetinde iseniz bu mümkün değil ve boşa yatırım olur.
Hali hazırda bir yerde rehber Öğretmen olarak çalışıyorsanız elbet size faydalı olur ama verdiğiniz paraya ben şahsen degmeyecegini düşünüyorum.
Amacınız akademik kariyer ise hem cari alımlarda hem zaman zaman oyp de ilgili alanda yl yapmak şeklinde ilanlar çıkıyor. Bu sayede akademisyen olabilirsiniz. Ya da dışarıdan yl +dr tamamlayıp pdrde hoca olabilirsiniz.
Evet saçma ama maalesef doğrusu bu pdr yl bitirince psikolojik danışman olamazsınız ama psikolojik Danışman yetiştiren bir hoca olabilirsiniz.
iyi günler hocam, ben henüz pdr 2.sınıf öğrencisiyim istanbulda okuyorum. hedefim lisansı bitirip yüksek lisans yapmak. merak ettiğim yüksek lisansı ankaradaki okullarda ya da istanbuldaki okullarda yapmanın bir farkı olur mu? kendimi daha geliştirmem açısından tavsiye edebileceğiniz bir okul var mı? ankarada özellikle. okulu bitirdikten sonra ankaradaki iş imkanının istanbuldan farkı olur mu?
Şahsi görüşüm kimse katilmayabilir.
Bizim ülkemizin çarklarinda nereden neyle mezun olduğunun hiçbir önemi yoktur. Mesele yl yapmak yada yapmamaktir. İçinizden gelen yaşamak istediginiz herhangi bir sehirde yl dr yapabilirsiniz. İstanbul yada ankarada yl yapanların bir farkı olduğunu ben SAHSEN düşünmüyorum.
anladım hocam.ben psikolojik danışmanlık merkezinde çocukla ilgili çalışmak istiyorum yani pedagog olmak istiyorum. bunun için yl olarak hangi eğitimi almam gerekir? psikolojik danışmanlık merkezinde işe alınmak için hangi şartlar gereklidir? yardımcı olursanız çok sevinirim
İyi günler hocam ben pdr 1.sınıfta okuyorum.okul bittikten sonra yüksek lisans düşünüyorum.özellikle ankara,gazi,hacettepe düşünüyorum.ama diğerleride bunlar olmazsa olabilir.özellikle bu üniversitelerde yl yapmak için ales,yabancı dil,ortalama nasıl olmalı?simdiden nasıl çalısmam gerekiyor?bi de lisansta mezun olduğunuz ünversitenin önemi var mı?bu saydığım yl üniversiteleri kendi mezun ettikleri öğrencilere mi öncelik tanıyorlar?son olarak yl yaparken üniversitedebcalısabiliyor muyuz ve maas alabiliyor muyuz?cevap verirseniz çok mutlu olurum hocam.zira bu sorular kafamı çok kurcalıyor.isterseniz cevabınızı mail adresimede atabilirsiniz.
Merhabalar.
Yolun başında iken böyle planlamalar yapmanız gerçekten iyi.
2.75 üzeri ortalama 80 ales 50 dil sizi yüksek lisansa aldirabilir bugünkü şartlarda. Ancak ne kadar yuksek o kadar iyi bunlar için.
Size tavsiyem geri dönüşü olmayan akademik ortalamanizi yüksek tutmanizdir. Ales ve dil puanı çalışarak alınır nasılsa.
Diger yandan yl yaparken maaş da almak istiyorsanız öğretmen değil araştırma görevlisi olmaniz gerekiyor. Her yl yapan maaş almaz. Tavsiyem meb de çalışırken bir yandan da lisansüstü eğitim hayatıniza devam etmenizdir. Eger dil Puanınız yüksek olursa araştırma görevlisi olabilir. Oyp programında bir yere yerlere bilirsiniz. Google a oyp yazarak araştırıniz.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için hocam.son olarak bir sorum daha var hocam. tezli-tezsiz yl arasında ne fark var?yl tan sonra doktora yapmak için tezli yl yapmak mı gerekiyor?bu soruma da cevap yazarsanız çok sevinirim.iyi günler.
Tezli 2 sene sürer sonn yıl tez yazılır.
Tezsiz 1.5 yıl sürer tez yok ders vardır.
Ders içerikleri vs aynıdır ancak tezsiz yaparsanız dr ya basvuramazsiniz. Son düzenlemeye göre tezsiz yapmak boşuna vakit kaybetmektir.
ömer bey 2013-2014 bahar dönemi pdr yüksek lisans ilanlarını paylaşacak mısınız _
Çok fazla açılmıyor ama bir iki tane pdryukseklisans.com a ekledim diye hatırlıyorum.
Merhaba hocam,
Koü. okul öncesi öğretmenliği 2. Sınıf öğrencisiyim. Bölümümü maalesef sevmeyerek okuyorum. Psikoloji ya da pdr çok istediğim halde olmadı. Şu an tek düşüncem alan dışı olsa da pdr üzerine yl yapmak fakat tüm araştırmalarıma rağmen mezun olduktan sonraki çalışma alanlarıyla ilgili doğru bilgiler bulabilmiş değilim. Psikolojiyle ilgili tüm meslekler ilgi alanım içerisinde. Yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler..
YL yapmak hatta Dr yapmak size devlette iş bulma anlamında bir yarar sağlamayacaktır.
YL ve DR yaparak akademisyen olabilir ya da edindiğiniz bilgi birikimi ile kendi özel işinizi yapabilirsiniz. Bunun haricinde herhangibir alanda yüksek lisans yapmak sizi o alanın lisans mezunlarının atandığı kurumlara atamaz.Amacınız devlette bu işi yapmaksa YL ve Dr boşa zaman kaybı olur.
Peki teşekkür ederim, fakat kendi özel işiniz derken tam olarak hangi alandan bahsedebiliriz mesela? Bir danışmanlık hizmeti yapabilecek büro vs. Rica etsem biraz daha açabilir misiniz?
Aynen söylediğiniz gibi.
Ofis kurabilir yada başka birilerinin yaninda çalışabilirsiniz. Yani akademisyen olmaz iseniz tek çözüm özel sektör olacaktır.
merhabalar kıbrıs doğu akdeniz üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunuyum alese girmek istiyorum ama okul ortalamam düşük 2.38 falan çocuklar için danışmalık yapmak istiyorum ortalamam düşük oldugu için yanaşmıyorum psikoloji okursam iki diplomamla pedagog olabilir miyim napabilirim yardımcı olursanız sevinirim
Ülkemizde pedagog ünvanı diye bir ünvan kalmadı. Amacınız çocuklarla çalışmaksa gerekli eğitimleri alıp çocuklarla çalışabilirsiniz bir çok kişi PDR Psikoloji üzerine çocuk gelişimi YL ya da DR yapıyor. Sizde tam tersi bir yol izleyebilrisiniz okul öncesindeki bilgi deneyiminizi PDR Psikoloji ile harmanlayabilir özellikle çocuk odaklı çalışabilirsiniz.
merhabalar hocam ben pdr 3.sınıf ögrencisiyim ve yl yapmak istiyorum ama bizim alanda uygulamanında önemli oldugunu düşünüorm sizce mezun olur olmaz hemen yl yapmalı mıyım yoksa bir yada iki yıl bir okulda çalışıp sonra mı yl yapmalıyım? Şimdiden teşkkürler.
Şahsi gözlemlerim ara vermeden YL ye başlayanların daha çabuk mezun olduğu yönünde 🙂
Mezun olun ve bir programa kaydolun çünkü giderek zorlaşıyor YL kazanmak. Siz kazanın sonra nasılsa bitirirsiniz , öğrenciliğe ara verip sonrasında geri dönmek zor gelebiliyor en azından bana zor geldi…
İYİ GÜNLER HOCAM.BEN 2.5 YIILIK REHBER ÖĞRETMENİM VE SORMAK İSTEDİĞİM ŞU.YÜKSEK LİSANS DÜŞÜNÜYORUM VE NE YDSYE NE DE ALESE HAZIRLIĞIM VAR AMA GİRİCEM AÇIKÇASI YDS DE ÇOK YÜKSEK YAPAMIYCAM BELKİ 50.ALES DE O KADAR YÜKSEK OLMAZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.BUNLARA RAĞMEN YÜKSEK LİSANSNA 2014-2015 YILINDA BAŞLAMAK EŞİMLE OLAN PLANLARIMIZ AÇISINDAN İYİ OLACAK.PUANLARIMIN DÜŞÜK OLACAĞINI GÖZ ÖNÜNE ALARAK TEZSİZ YÜKSEK LİSANSLARI ARAŞTIRMAYA BAŞLADIM VE SİZDEN FİKİR ALMAK İSTİYORUM.AİLE DANIŞMANLIĞI ALANINDA YAPMAK İSTİYORUM (ŞİMDİ ÇOK RÖVAŞTA DİYE DEĞİL BUNU PDR OKURKEN DE HAYAL EDERDİM:)
VE AKADEMİSYEN OLMA İSTEĞİM DE YOK BUNUN İÇİN TEZSZLER CAZİP GELDİ ÖZELLİKLE EGE ÜNİV.OLMASI MUTLU ETTİ İNŞALLAH BU YIL AÇILIR:))
BİR DE SANIRIM RAM DA ÇALIŞIYORSUNUZ YUKARIDA OKUDUKLARIMA GÖRE KEYİF ALIYORMUŞSUNUZ TAM OLARAK NE GİBİ İŞLER YAPIYORSUNUZ PAYLAŞIRMISINIZ?
iyi günler hocam. ben pdr 3. sınıfım. 2.50 ortalamam var ve klinik psikoloji alanında yl yapmak istiyorum. biliyorum ki çoğu üniversitede bilimsel hazırlık istiyor bunun için. peki bilimsel hazırlık için gerekli bir şart var mı. ve bilimsel hazırlık olmadan klinik psikoloji okuyabilir muyuz.Ayrıca duyduğuma göre bilimsel hazırlık olmadan sınava girip başarılı olursak klinik psikoloji alanında yl yapabiliyormuşuz ne kadar doğru acaba ?
Devlet Üniversiteleri zaten almıyorlar.
Özel üniversite de bilimsel hazırlık olmadan klinik psikolojisi okuyabileceginiz bir çok secenek var ve giderek artıyor bunlar.
İyi günler ben pdr 1. Sınıf öğrencisiyim pdr de yüksek lisans konusu ile ilgili sunum hazırlamam lazım.Bunun için yardımcı olabilir misin hangi alanlarda yapmaları faydalı olur,yüksek lisans yaparken karşılaşabileceği sorunlar nelerdir ?
Yüksek lisans nedir
yüksek lisans sonrasi kazanilacaknumvam nedir
giriş sartlari neler
mezuniyet şartları neler
nerelerde var
başka hangi alanlara yonelebilir pdrciler
bu basliklardan olusan bir sunum hazırlayabilirsiniz. Eksik kalan başlıkta buraya yazarsaniz yardimci olmaya çalışırım.
Kolay gelsin
Olabilir misiniz diyecektim yanlış olmuş özür dilerim
slm ben işletme 4 yıllık mezunum psikoloji tezsiz yüksek lisans yapmak istiyorum .pskolog ünvan alınıyomu 1 yıl bilimsel eğitim varmıs.
devlet hastanesindeyim faydası nasıl olur tskler.
Tezsiz mezunu olmak size unvan vermez.
Hastane de çalışıyo olsanız dahi bir işe yaramayacaktir. Bir beklentiniz yok sadece alana ilişkin bilgi seviyenizi artirmak ya da ozel calismak istiyorsanız yapınyoksa bir işe yaramaz sizin mesleki anlamda.
yani psikolog kadrosuna geçme ihtimaliniz su anki mevzuata gore mümkün değil.
yeniden merhaba msj için tskler.yalnız ben soyle ogrendım belli bir mevzuat yokmuş psikoloji okuyan arkadaşım söyledi hatta sosyoloji okumuş psikoloji yüksek lisans bitiren psikolog olmuş pskioloji alanında keskin hatlar yok galiba ?
Merhaba
Arkadaşınızaybu kişinin kim olduğunu nerede çalıştığını sorun ve telefonla ulaşmaya çalışın bakalım böyle biri var mı 🙂
Büyük olasılık çift anadal mezunudur hem sosyoloji hemnpsikoloji diplomasi vardır. Yada böyle birisi yoktur 😉
merhaba özelde nasıl faydası olur danışmalık gibi tskler
Özelde çalışacağınz kurumun yüksek lisansa değer verip vermediğine göre değişir.
Kendo işinizi yapacaksaniz sadece etiket olur başka bir faydası olmaz. Yüksek lisans yapmış olmak özel çalışmak için gerekli bir şart degil…
Merhabalar hocam.Tezsiz yüksek lisans yaptıktan sonra tezli ye çevirebilir miyiz? Bir de pdr alanında yl marmara cevresi icin ist. Ve bursa dışında hangi uni lerde var. Sitenizden baktım da bunlar dışında yoktu sanırım tesekkurler
Bazi universitelerde tezsizde belli bir ortalama ile tezliye geçiş olduğu ifade edilmişti ama bu sadece üniversite içi bir durumdur. Yani a üniversitesinde tezsiz yaparken b ye tezli gecemezsiniz.
Diger yandan Sakarya da da yükseklisans ve doktora programı da var Marmara bolgesi icin düşünülürse.Istanbulda hemen hemen heryerde bvar yüksek lisans.
kocaelinde pdr var ama lisansüstü programlar yok diye biliyorum. Temmuz ağustos döneminde ilanlar çıkmaya başladıktan sonra daha net görürüz.
Hocam merhaba,
Ankaradaki üniversitelerde, gelisim psikolojisi ve eğitim psikolojisi alanlarina ortalama kaç ales puaniyla giriliyor?
Mulakat ve not ortalamasini göz önünde bulundurmadan yığılımın olduğu puan aralığını ogrenmek istiyorum.
Teşekkür ederim
Bu konuda bir fikrim yok.
Merhaba ben anadolu üniversitesi işletme bölümü öğrencisiyim.kendi üniversitemde pdr bölümüyle çift anadal yapmam mı yoksa başka bir üniversitede psikoloji veya pdr bölümünden yüksek lisans yapmam mı daha yararlı olur? teşekkürler
Amacınız is bulmak bu alanda çalışmak ise kesinlikle cift anadal yapmak…
Yüksek lisans size birşey saglamayacaktir.
Merhaba, okul öncesi öğretmeniyim.Psikolojide tezli yüksek lisans için İstanbul’da özel-devlet hangi üniversiteleri araştırmamı önerirsiniz? Ayrıca bu minvalde uzaktan yüksek lisans yapabileceğimiz üniversiteler var mıdır?Teşekkürler.
Devlet üniversitelerinde alan dışı alım yok.ozellerin ise bor çoğunda var. Bence fiyat olarak en uygununu seçin derim ben…
uzaktan eğitim psikoloji ise su an yok. Ama tezsiz pdr yüksek lisans açmak isteyen bazı bölümler var. Belki yakinda duyarız.
Merhaba hocam ben pdr3.sınıf öğrencisiyim.3 yılımda da farklı üniversitelerde okudum.pdr alanında lisans eğitimime başladığım sürecin başından beri yüksek lisans VE doktora düşünüyorum.bu nedenle amacıma yaklaşabileceğim üniversitelerin koşullarını daha iyi görebilme adına her yıl lisans eğitim yerimi değiştirdim.ancak lisansın sonuna yaklaştıkça kendime nasıl bir akademik kariyer çizmem gerektiği konusunda kafamda karışmaya başladı..yüksek lisansta pdr alanlarından ziyade klinik psikoloji alanına ilgim var bir hastanede psikolog olarak çalışmak ya da üniversitede kalıp bu alanda akademik olarak ilerlemek istiyorum ve sonuç olarak yeterli deneyim ve maddiyatı elde edince psikolojik hizmetlerin tamamını kapsayan bi merkez açmak istiyorum(hocam bu biraz ütopik hedef gibi gelebilir ama:)).fakat araştırmalarım ve sizin yazdıklarınızıda takibim sonucunda bu alanda devlet üniversitelerine girme şansımın çok düşük olduğunu gördüm bu durumda beni umutsuzluğa düşürdü.pdr alanaları ise ilgimi çekmiyor ortalamam 3.77 alesten çalışma yapmadan 80 alabiliyorum,yabancı dilim ise kurs indeksli çalıştığım için sınavda 50 ve üzeri almam çok zor.bu bilgiler ışığında birkaç sorum olacak :
Hocam ilk olarak pdr alanında klinik psikolojiye içerik olarak yakın olabilecek bi alan varmıdır tavsiye edebileceğiniz?
Sizce maddi olarak sıkıntı yaşamamak için kpssye girmeli ve atama istemelimiyim?evetse ram mı yoksa meb imi önerirsiniz?
Akademik olarak başarıya ulaşmam için 4. sınıfta nasıl bir hazırlık yapmalıyım?…
Bahsettiğm idealler kapsamında bir yol haritası belirlememe yardımcı olacak tavsiyeler verebilir misiniz?
Hocam aslında kafamda sorular baya var ama sizi bunaltmak istemiyorum:)bu sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhabalar;
Aslında sorularınıza verecek şahsi cevaplarım sitenin birçok yerinde var. Ama özet geçelim öncelikle bir hastanede psikolog olarak çalışmak ya da üniversitede kalıp bu alanda akademik olarak ilerlemek istiyorum bunlar oldukça farklı şeyler. Aslında henüz ne istediğinize karar verememişsiniz denebilir.=)
Şimdi yer açmak, ofiste danışan görmek çok aman aman büyük meseleler değil .Ancak işin içinde vicdani sorumluluk almak var. Ben bu konuda yeterli miyim diye sorsa şu an özel çalışanalrın yüzde sekseninin DÜKKANI kapatması gerekir. Ama para tatlı pasta büyük devam ediyor insanlar bir şekilde.
Bir kere yanlış algınızı bence düzenleyin . PDR alanındaki biri danışma konusunda yetersiz/yeteneksiz asla değildir. Gerekli eğitim ve okumalarla klinik psikoloji yüksek lisansı yapmanız ülkemizde kesin şart değildir.
Kaldı ki PDR mezunlarını almayan psikoloji bölümleri parayı görünce her alandan YL öğrencisi alıyor… Bu ortamda klinik yapsak ne olur yapmasak ne olur diyor insan…Klinik YL yapacağınıza o paraya yurt dışında dahi terapi kursları alabilirsiniz en basitinden…
Ortalamanız iyi , ALES ‘te iyi, dili bir şekilde çözersiniz sorun olmayacaktır gerçekten karar verdiğinizde. Ancak akademik camia içine girerseniz uygulamadan kopuk olacağınızı unutmamak gerekir. Hem akademik çalışma yapayım hem aktif danışan göreyim çok mantıklı ve mümkün gözükmüyor…
Bende öncelikle fizyolojik ihtiyaçların karşılanması taraftarıyım 🙂 Yani atanın maddi olarak kendinizi sağlama alın, MEB ‘i görün artı ve eksisi ile değerlendirin …SOnra karar verirsiniz. İlla ki akademisyen olmak için üniversitede çalışmak zorunda değilsiniz öğretmen iken YL ve DR yapan onlarca insan var PDR’de. Size tavsiyem ortalamanızı düşürmeyin dil konusunu halledin kararı mezun olunca verirsiniz. Çünkü bu kararlar aslında birbirinden bağımsız şeyler değil. Hem özel yer işletip hem öğretmen olup hem yüksek lisans bile yapabilirsiniz söylemek istediğim şu an bunlar arasında bir seçim yapmak zorunda olmadığınız….
Size de uygun olacağını düşündüğüm bir iş alanı var aslında , Üniversite Psikolojik Danışma Merkezleri …
Önümzüdeki hafta bununla ilgili gereklilikleri yazmaya çalışacağım okursanız aklınızda birşeyler şekillenir diye düşünüyorum.
Kolaylıklar dilerim
Kafa karışıklığım ve karasızlığım konusunda çok haklısınız hocam.aslında pdr de lisans eğitiminin psikolojik danışma yapma konusunda çok fazla yeterlilik sağladığını düşünmüyorum ve birçok pdr de okuyan arkadaşımda benimle bu konuda aynı fikirde,rehberlik kısmı ile bu ilgili dersleri dahi sevemiyorum ve rehberlik hizmeti ile ilgili teorik dersler pdr lisans eğitiminde oldukça ağırlıkta..bende yuksek lisasla ve kitapları okuyarak bu durumu telafi etmek ve psikolojik danışma alanında daha fazla yeterliliğe sahip olmak istiyorum sadece..söylediklerinizi dikkate alıcam hocam.
Üniversite Psikolojik Danışma Merkezleri çalışma alanı konusundaki yazınızı bekliyorum.ilginiz için teşekkür ederim
okul öncesi öğretmenliği mezunları aile danışmanlığı alanında yüksek lisans yapamıyor mu hocam?
Yuksek lisans acan üniversitelere bakmak gerekir. Konya (yanılıyor olabilirim) bir cok alandan mezun kişileri almıştı. Kesinlikle alınmaz diye bir kural yok.
var arkadasım tezli ya da tezsiz yapabiliyorsun. bende araştırma içerisindeyim aile danışmanlığı ve pdr arasında kaldım
merhaba hocam
ben okul öncesi öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. bu mesleği yapmak istemediğim için 9 eylülde pdr alanında tezsiz yüksek lisans yapmak istiyorum. bu konuda düşüncelerinizi bilginiz varsa ödeyeceğim para miktarı hakkında yorum istiyorum.
teşekkür ederim.
Ders başı ücret ödersiniz en net tutarı enstitü söyler 2 – 4 bin TL ye mal olur diye düşünüyorum . Ancak unutmayın tezsiz den sonra DR yapamazsınız . Sadece özel çalışacaksanız yararı olabilir onun haricinde tezsiz sadece genel kültür kazandırır size…
hocam bn pdr okuyorum ales 74 mersin üniversitesi için yeterli bir puan mı sizce
Bu puanlar her yıl değişken ama 74 ALES biraz düşük ortalama ve dil puanlarınızla telafi ederseniz neden olmasın….
Hocam Beden eğitimi Ve spor öğretmenliği mezunuyum diploma 2.78 PDR tezsiz yüksek lisans yapabilirmiyim.Ve milli eğitim değişen tüzüğüne göre yüksek lisans veya doktora yapmak yan dal hakkı veriliyor.yani kpss de rehber öğretmen olarak atama oluyormu teşekkürler…
Tezsiz de ozel universitelerde tezli de yapabilirsiniz. Ancak bahsettiginizyoyönetmelik ile ilgili bir bilgim yok. Zaten mantık olarak yandal ile atama yapilmasi mantikli gelmiyor. Çift Anadal değil sonuçta.
Yani tezsiz yl size atama anlamında herhangi bi fayda saglamayacaktir
http://www.meb.gov.tr/ogretmenlik-alanlari-atama-ve-ders-okutma-esaslari-yeniden-duzenlendi/duyuru/6722
A. Esaslarda;
1) Esasların adı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları” olarak değiştirilmiştir.
2) “Pedagojik Formasyon” tanımı sadeleştirilmiştir.
3) “Yan alan” tanımında yer alan “yüksek lisans üzerine doktora eğitimi” ifadesi “yüksek lisans veya doktora eğitimi” şeklinde değiştirilmiştir.
Hocam bahsettiğim Bu Konu Peki Nedemek bu…
Hocam yan dal ile atama olmuyor diye biliyorum. Hali hazirda alan dışı olup pdr yl yapan bir çok kişi var ancak atanani duymadım görmedim.
Merhaba Ömer hocam, ben 2007 Anadolu Üniversitesi açıköğretim okulöncesi öğretmenliği mezunuyum. Yüksek lisans yapmak istiyorum fakat devlette yl yapamıyorum sanırım. Marmara’ya sormuştum şartları nelerdir diye açıköğretim için kabul etmediklerini söylemişlerdi birkaç sene önce. Özel dışındaki üniversitelerde yl yapma şansım yok mu? Diploma notum 67.38. Alesten kaç almam gerekir? Dil de gerekli mi?
Yasal olarak böyle bir hakkı yok üniversitenin. Siz elbette basvuruursunuz alan dışı kabul eden yerlere.he mülakatta sizi elerler Ya da elemezler onu bilemeyiz. Mulakat olmayan yerleri deneyin derim
Merhabalar hocam,
Tesadüfen sitenizle karşılaşıp çok mutlu olanlardanım bende, zira şuan yardıma çok ihtiyacım var. Ankara Üni pdr 2013 mezunuyum. İstanbul’da mebde çalışmaktayım. İstanbul seçme amacım tamamen yl içindi.(Ankara’da kalıp yl devam etme amacım olduğundan kpss:85 yaptım ancak Ankara kontenjan açmadığı için mecburen İstanbul yazdım.) Kesinlikle ünide ilerlemek istiyorum. Seminerler, sunumlar, araştırmalar, yurt dışı eğitimlerde bulunmak istiyorum. mebde körelmek istemiyorum.
Ales:81 Yds:51,25 Ortalama:3,18
*İlk olarak bu notlarla öyp ile atanma ihtimalim var mı? Öyp başvurularını nerede bulabilirim?
* Üni enstitüleri de öğrenci alıyomuş diye duydum. Sözleşmeli olduğundan Mebi bırakıp gittiğime değer mi (riske girmeli miyim)?
*İkinci olarak yl için Ankara, Gazi gibi ünilerde de şansımı denemek istiyorum. Kazanıp dondurabilir miyim?
Şİmdiden teşekkür ederim, cevabınızı dört gözle bekliyor olacağım :))
Oyp puanlari 79-80 bandında oluyor minimum. Bunlarda doğudaki üniversiteler . Yani yl ve dr yapıp 10yildan fazla oralarda cçalışacaksınız demek bu. Tercih eder misiniz bilemem.
bu puanlarla bir çok yüksek lisans programına kayıt olabilir ve de dondurabikirsiniz.
bahsettiginiz sey 50 d li araştırma görevlisi kadrosu. Elbette bunu kazanabilme ihtimaliniz var. Ancak 50 d kadrosubda doktoraniz bitince ya yardimci doçent kadrosu bulacaksınız ya da işten cikarilacaksiniz. Bu bir risk ama en az 6 sene garanti o zamanakadar bir kadro bbulurum derseniz sorun yok. Bazi üniversiteler50 d lileri kendi kadrosunda ddeğerlendiriyor ancak bu mecbur değil almayadabilirler. Bunun yanı sira giriş sartlari aynı olan 33 a kadrosunu da deneyebilirsiniz. Bu kadrolar ensitutu de degil fakultelerde açılır. Buradaki fark doktora bittiğinde kadro açılmasa dahi dr araştırma görevlisi olarak devam eder issiz kalmazsiniz. Her iki ilan tipinide http://www.yoksis.gov.tr/ilansayfa adresinden takip edebilirsiniz. Tüm ilanlar orada yayınlanır.
Kolay gelsin.
ömer hocam merhaba..
yüksek lisans için arayış içindeyim ve yorumlarınızın olduğu bu sayfayı buldum. pdr 2012 sakarya üni mezunuyum. ales 80 diploma notum 3.53. geçen yıl Marmara üniversitesi yl programına başvurmuştum ancak yazılı sınavından geçer not alamamıştım yani sözlü mülakata hak kazanamadım. bu sene tekrar şansımı deneyeceğim Marmarada ancak umudum da yok ne yazık ki. kendi üniversiteme kabul edilme olasılığım daha yüksektir diye düşünüyorum şu an. sizce belirttiğim notlar hedefe ulaştırabilir mi beni??
ayrıca bir sorum daha var. sakarya üniversitesinde yl olarak eğitimde psikolojik hizmetler adı geçiyor. pdr alanından farklı mıdır anlam veremedim..
Ortalamanız oldukça iyi. MulakatsiZ yerlerde deneyebilirsiniz. Sakarya da mülakat varsa eski öğrencisi olmaniz iyi de olabilir kötü de.
Psikolojik hizmetler bir çok yerde kullanılıyor. Mezun oldugunuzda size bir diploma eki verilir bununla pdr doktoralara başvurabilirsiniz sorun olmayacaktır.
merhaba hocam ben yenı 3.sınıfa geçtim pdr okuyorum ortalama suan 2.80lerde dil durumum cok kötü yavastan hazırlanmaya calısıcam sosyal psikolojide yüksek lisans yabmak istiyorum ama türkiyede sadece elit üniversitelerde bu bolumu gordum baska göremedm yada yanls arastrdım bılemıyorum bana bır akıl verebılır mısınız acaba?
Haklısınız cok fazla yok . Ankara ve ODTÜ biliyorum şahsen. Ülkemizde cok oturmuş bir alan değil. Bizde psikolojo deyince herkes klinik zannediyor ne yazık ki…
Diğer bir seçenek ise PDR yüksek lisans yapar çalışma konunuzu sosyal Psikolojiye dönük bir konu seçebilirsiniz. Sonuçta sosyal psikoloji size bir arti saglamayacak. Bu anlamda seçme sebebiniz bilimsel ilginiz ise bu yolu da deneyebilirsiniz.
hocam sımdı pdr yuksek lisansıyla sosyal psikolojideki yuksek lısans arasında nasıl bir fark var?
Hiç bir benzerlik yok aslında desek yeridir…
mrb hocam. ben psikoloji mezunuyum. Alesim 67 ortalamam 3.12 . dil sınavına girmedim.(marmara aramıyor) marmara üni pdr yüksek lisans programına girme şansım nedir.? genel olarak bilim sınavlarında ve mülakatlar da neler soruluyor acaba?
Bazen hiç bir bilgisorusu olmazken abzen size en dip köşe yerler soruluyor mülakatlarda . Bu yüzden birşey söylemek zor. Biraz psikolojik danışma kuramları ve okulalrda psikolojik danışma uygulamalrına göz gezdirin ve gidin şansınızı deneyin derim ben. Ama bu ALES puanı ile sıralamaya girmeniz biraz zor görünüyor…
Hocam iyi günler ben yurtdışında türkçe öğretmenliği okuyorum lisans diploma puanı nasıl olacak
Okulunuz yüzlük sistemde not veriyorsa onu kullanrısınız diplomanız 4 lük ise denklik işlemleri sırasında zaten onu dönüştürürler yÖk ‘e göre .
Ben edebiyat öğretmeniyim yüksek lisans yapmak istiyorum fakat kendi alanımda mı yoksa psikoloji alanında mı yapmalıyım kararsızım akademik olarak yükselme amaçlı yapıcam
Cok farklı alanlar. Ilgi alaniniza gore secim yapin. Akademik yükselme alandan bağımsız bir cok faktoru icerir. Her iki alanda da doktora yapabilir ama yine de kadro bulamayabilirsiniz. Bu yuzden sevdiginiz ilgi duyduğunuz alani seçmek daha makul olur. Kimse pdr ya da psikoloji bitirdiği için direkt akademik camiaya katılmıyor sonuçta…
merhaba, okul psikolojik danışmanlığı yaparken klinik psikoloji yüksek lisansı bitirilirse kurumlar arası geçişle bir devlet hastanesinde klinik psikolog olarak çalışılabiliyor mu ? teşekkürler..
Psikolog degil de klinik psikolog kadrolari cikarsa ve saglik bakanligi kurumlararasi kabul ederse olabilir. ancak su an klinik psikolog kadrosu sadece kagit uzerinde var.boyle bir kadroya alim yok.
peki psikolojide yüksek lisans yapan okul psikolojik danışmanları yine kurumlararası geçişle hastanede psikolog olarak çalışmaya başlayabilir mi ?
Psikolog kadrosuna gecis yapamaz. Psikolog kadro sarti psikoloji lisans mezunu olmaktir.Unvani lisans verir.
merhabalar hocam ben bu sene üniversiteye gecicem pdr düşünüyorum ama sizin yazdıklarınızı okudukça içimde şüpheler oluyor. siz psikolojiyi mi tavsiye edersiniz. bide psikoloji okuyan birisi okulda psikolojik danışman olabilir mi? ve yüksek lisans yapan birisi kpssyede girse hem klinik psikolog olsa hem devlet memuru okullarda çalışabilir mi?
pdr mezunlarının devlet hastahanesinde psikolog olmaları için ne yapmaları gerekiyor
Boyle bir imkan simdilik yok. Ileride kljnik psikolog kadrsu acilirsa klinikpsikoloji yl yapan pdr mmezunları da atanabilir ama simdilik boyle bir durum yok.
klinik psikolog kadrosu açılması söz konusu olabilir mi, böyle bir çalışma var mı ?
Kağıt üzerinde var. Böyle bir kadro tanımlanmış ancak alımlar henüz olmadı. Belki bir sonraki alımda olur belki psikolog almya devam ederler sadece… Burası Türkiye…
klinik psikologların çalışma alanları yalnızca özel hastaneler o zaman ?
klinik psikologlar degil psikologlar hastanede calisiyor zaten. Klinik psikolog sayisi zaten oldukca az. Genel anlamda özel çalışıyorlar yada psikolog unvani ile hastanelerde calismaya devam ediyorlar.
merhaba ömer hocam, ben özel eğitim zihin eng. mezunuyum. Psikoloji yada pdr alanlarının birinde yüksek lisans yapmak istiyorum. Bu alanların yüksek lisans programlarının neler olduğu konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Merhabalar
psikolojinin alt alanlari var endustrigrgelişim klinik uygulamalı gibi ama pdr nin yüksek lisans programi yine pdr ne yazik ki. alan dışı alan üniversiteler var takip ederseniz bir yere yerlesebilirsiniz.
hocam 3 yıl sonra pdr nin ataması ne olur atama sıkıtısı yaşarmı
Bu günkü kadar parlak olmayacağını söylemek çokta yanlış olmayacaktır.
hocam ben pdr son sınıf öğrencisiyim. ama sosyal psikoloji alanı bana daha ilgi çekici geliyor ve bu alanda ilerlemek istiyorum. sosyal psikoloji alanında yl yapmak ve bu alanda ilerlemek istiyorum. pdr mezunu olarak bu alanda ilerleme şansım var mı ve hangi üniversitlerde sosyal psikoloji yl doktora imkanı var. teşekkürler
Benm bildiğim Hacettepe ODTÜ ve Ege de var. Ancak hepsi her zaman öğrenci almıyor takip edebilirsiniz. Ya da PDR de sosyal psikoloji çalışan akademisyenlerle çalışabilirsiniz.
Ben bu sene Aksaray Üni PDR’ den mezun oldum. Sizce diğer üniversitelerde yüksek lisans şansım ne kadar olabilir? Bunun için ALES den çok yüksek bir puan mı almam gerekir?
mulakat olan yerlerde mezuniyet onemlihale gelir aancak mulakat yoksa neredenmmezun olduğunuzun onemi yok. dil puaniniz olursa dil isteyen okullara girmek bence çok daha kolay olacaktır. 80 üzeri ales sizi bir yere aldirabilir. pdryukseklisans.comadresinde hem ililanları hem sonuçları paylaşıyorum puanlat hakkında bir bilginiz olabilirboylece.
hocam ankara yıldırım beyazıt üniveristesinde psikoloji ing oldu sizce ne jadar verimli olur gitmelimiyim yardımcı olun hocam ve de pdr mi psikoloji mi iş olanakları açısından daha iyi 5 yıl sonrasını düünürsek
dili de aradan çıkaralım derseniz gidilebilir ingilizce eğitimin Türkiyede cçalışılacak bariz bir avantaj olduğunu düşünmüyorum şahsen ben. dil sonradan da öğrenilebilir 1 yil hazırlık okumak daha kolay ogrenmeyi sağlar muhakkak.
psikoloji okuyup formasyon alabilir sanki pdr mezunu gibi her yere basvurup atanabilirsiniz. eger iki bolume de ayni mesafede iseniz psikoloji okuyup formasyonnalmak daha mantikli bir seçenek gibi geliyor.
peki hocam hukuk mu psikoloji mi? hukuk şişti diyenler var psikoloji şişecek diyenler var iş imkanları açısından değerlendirir misiniz
hocam ben pdr 1.sınıf öğrencisiyim ve 3.41 ortalamam var. mezun olduktan sonra psikolojik danışman merkezi açmak istiyorum ve birey danışmanlığının yanında çocuklarla (çocuk akademisi)da ilgilenmek istiyorum. bunun için okul öncesi ile çift anadal yapmayı düşünüyorum meslek hayatımda fark edilir manada bir etkisini görebilir miyim?
Sosyal hizmet lisans mezunlarına da klinik Psikolojide yuksek lisans hakkı tanınma olasılığı var mı acaba
Teşekkürler ..
Kabul eden üniversiteler olacaktir diye düşünüyorum ancak yasa tanimlarken sosyal hizmet lisans klinik yuksek lisans tanimlamamis. ya akademik ya özel devam edersiniz devlette yada özel hastanelerde klinik psikolog olamazsınız su anki mevcut düzenleme ile.
Hocam merhaba,öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben Gaziantep te lisede çalışan bir rehber öğretmenim. Bu sene Mayıs ayında Ales sinavina girdim. Hiç çalışma imkanım olmadı ve 70 aldım. Üniversite ortalamam 3.38. Gaziantep Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Bu durumda mümkün müdür? Yabancı dil sinavina bu sene gireceğim. Dediğiniz gibi en azından elimizde 50 puan olması bizim yararimiza olacaktır. Gaziantep Üniversitesi ayrıca sınav da yapıyormuş. Bu sınavın içeriği tam olarak ne olabilir? Yani bütün lisans egitimimizi mi kapsar?
Sınavda hersey cikabilir ancak bir tavsiye olarak ozellikle orada çalışan öğretim uyelerinin ilgi alanlarına özellikle bakmaniz faydaniza olabilir.
Ales i biraz yukseltmeniz yarariniza olur çünkü genelde pdr mezunlarının alesleri oldukça yüksek. bu sene basvurulari basladi sanırım şansınızı deneyin dili gecer ve ales yukseltirseniz yapamamaniz icin bir sebeb yok. kolaylıklar dilerim.
pdr ci olarak devlet üniversitlerinde olmadığı için özelde klinik psikoloji yüksek lisansı yapmayı düşünüyorum. peki eğer yaprsam ne gibi işlerde çalşabilirim
Atama olursa sağlık bakanlığı hastaneleri (henüz hiç olmadı)
sizi alırlarsa özel hastaneler (pdrci çalıştıran görmedim henüz)
özel sektörde kendi işiniz.
peki pedagog ve çocuk psikoloğu arasındaki ilişki nasıl. biliyorum ki direkt pdegog olabiliyoruz. psikoloji yüksek lisansı okusak çocuk psikogu olabiliyoruz mu
Pedagog su an kelime anlamindan bağımsız bir kadro ismi olarak kullanılıyor. çocuk psikologu ise tamamen uydurma bir ünvan bazıları kullanıyor. çocuk Psikiyatrisi varken çocuk psikolojisi gibi bir lisansüstü eğitim olmadığına gore bu ünvanı orasina burasına yazanlar sadece psikolog aslında. çocuk psikologu kendilerinin ürettiği yada uydurdugu bir kavram. bu yüzden iki unvan arasında herhangi bir ilişki bulunmamakta…
anladım. peki kendi alanımla ilgili hangi alanları önerirsinizi yüksek lisans için. tezli olmasını isitoyorumç ünkü ileride akademisyen olmayı istiyorum. anladığım kadarıyla alan dışında özel üniversitelerde yl yapmaktansa kendi alanımla ilgili yl yapmak daha avantajlı. onu yapacağıma kendi alanımla ilgili yl yapıp akademisyen olurum veya eğitim alarak kendimi daha geliştirirm. psikoterapi eğitimleri alarak kendimi geliştirebilirim anlaşılan.
Aynen 🙂
Akademisyen olmak ise amaç Sosyal Hizmetler alanı bizden daha boş. Orada YL başvurusu yapabilisiniz alan dışı alan yerler var Hacettepe Konya gibi.
Ya da aile danışmanlığı alanına bakabilirsiniz çok fazla yerde yok ama araştırılabilir.
peki pdr yl yapsak ne gibi getirileri olur
meslekî katkı haricinde birde derece mi kademe mi herneyse ondan verir. başka da bir katkısı olmaz meb de devam edecek kişi için.
ankara vb. üniversite akademik kadrosuna baktığımda genellikle pdr yl yapıldığını gördüm sizce bunun özel bir nedeni var mı? ayrıca ram da çalışacak olursak yl hakkında öneriniz var mı? son olarak gelişim psikolojisi hakkında ne düşünüyonuz 🙂 biliyorum çok soru sordum ama uzmanlık alanı tam tanımlanmamış bir alan için normal karşılamanız ümdiyle 🙂
pdr alanında hoca olmak isteyen tabii ki pdr alaninda lisansüstü eğitim yapacak 😉 psikoloji alanina baksaniz onlarda psikolojide yapmislardir muhakkak. pdr de uzmanlasma soz konusu olmadığından pdrde yüksek lisans her yerde aynı. bizdede kariyer aile vs alanlar olsa bir secme şansınız olurdu ama hepsi ayni kapiya çıkacak. gelişim cok fazla yerde yok. ancak sizin temel hataniz şu 😉 yl ya da dr is bulmak is degistirmek icin yapilmamali. ki bu sadece sizin değil hepimizin yanlış algısı aslında. istediğiniz ilgi duyduğunuz sevdiğiniz alanda akademik ilerleyin elbet bir yerde faydasini görürsünüz. gelisim yerine klinik yapmak daha makul ama ya kişi klinik konular çalışmak istemiyorsa… Döndük mu mesleki rehberliğin başına 😉 o yüzden ilgi duyduğunuz alana yönelin. dersleri hocalari ders içeriklerini araştırın kararınızı oyle verin derim ben 😉
peki çok teşekkür ederim hocam
Merhaba ömer hocam size bir şey danışmak istiyorum.Ben ortalama ve aleste problem yaşayacağımı sanmıyorum ama dilim yeterli değil.Yüksek lisans yapabilmem için herhangi bir dil kurumundaki ingilizce kursu yeterli olur mu?
Amac 50 barajini gecmekse evde kelime ezberleyerek bile olur boraz çalışma 50 yi getirir.
peki teşekkür ederim.
merhaba.ben bu yıl pdr kazandım.ders muafiyetine göre 3 yıl olmadı 4 yılda bitiricem.mezun olduğumda atanma durumu ne olur.bugünkü kadar iyi olmayacağını biliyorum ama iyi bir kpss puanı ile atanabilir miyim merak ediyorum .teşekkür ederim.
Atanmamak icin bir neden yok. Evet puanlar yukselebilir ama insanlar diger alanlari dahi halen secip okurken ppdr mezunlarinin kaygilanmasina bence gerek yok. 4 yil sonrada atamasi en rahat alanlardan biri olacaktir diger bolumlere gore elbette
Merhaba ömer hocam.Öncelikle sizi tebrik ederim ve başarılarınızın devamını dilerim.Ankara ünvt. Pdr doktora programına yerleşmişsiz yazınızda okudum.Hocam ben pdr 2.sınıfa geçtim.Aynı zamanda acıköğretim adalet bölümünü de okumak istiyorum.Sonunda Dgs ye girip okulum bittikten sonra hukuk okumayı düşünüyorum.Ne olur ne olmaz elimde bir meslek olsun diye.Hocam sizde adelet okumuşsunuz açıköğretimde.Yazınızda görmüştüm.Size sorum hocam pdr dersleri ile birlikte adalet dersleri yürütülebilir mi? Zor oluyor mu okuması? Ben pdr yi yüksek bir ortalamayla bitirmek istiyorum(şu an 3.51).ileride yüksek lisansa başvurmak istiyorum da.Ve dgs ile hukuk a geçmek zor oluyor mu? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.İyi günler.
Teşekkür ederim.
Dgs ile hukuk kazanmak gerçekten zor. bende kazanamadim zaten. Özellikle oturup dgs çalışmak şart.
Ama adalet okumak pdr ile birlikte zor olmayacaktır. sınav öncesi 10 gün önce kitabı bir kez okusanız 3 üzeri ortalamanız olur. dgs de onemli bir diger şey ortalamadır. 3.5 üzeri ortalamanız yoksa hukuk kazanmak oldukça zor olacaktır.
Peki hocam açıköğretim sosyal hizmet okuyup dgs ile 4 yıllığı kazanmak zor mu? Sosyal Hizmetlerin bizim bölüme bir katkısı da olur mu? Şu an sosyal hizmetin önü de açık.Ve okuması da kolay.Bu konuda bilgi verebilir misiniz? İyi akşamlar.
bunu kazanmak çok daha kolay. sosyal hizmet mezun sayısı atama oranı pdrden daha parlak diyemeyiz amacınız atanma ise. ama farklı bir disiplinden bakayım alana derseniz neden olmasın diğer yandan sosyal hizmette yl yapma ihtimali var eher ilginiz varsa nu daha makul bi yol olur bence
İyi günler direk durumu anlatmaya çalışayayım vaktinizi almamak adına
1)psikoloji öğrencisi formasyon alırsa ve kpss ye girdiği zaman pdr ciler ile atanma şansı aynı mı yoksa onlardan azmı
yani eşit şansmı yoksa öncelik onlara mı ait?
ben bu yıl psikoloji 1.sınıfa baslıcam 4 yıl sonra ne olur formasyon durumu önnü kapanırmı sizce gerekirse doğuyu yazarım diye düşünüyorum oraya çok fazla talep yok gibi.
2)Bizim üniverste pdr den yüksek lisans yapmamıza olanak sağlıyor bu yüksek lisansı yaptığım takdirde nerelerde çalışabilirm en çok nereden iyi kazanç elde edebilirm kurum anlamında
3)lisans menzunu bi psikoloji menzunu daha iyi bi maddi gelir için devlette hangi kurumda çalışabilir?
4)Klinik psikoloji ücretleri ülkemizde pahalı bana göre klinik psikolojiden başka iyi geliri olan başka bi yüksek lisans alanı önerebilirmisiniz hocam.
Şimdiden teşekkür ediyorum iyi akşamlar diliyorum.
Merhaba;
1. Şansınız eşit formasyon olduktan sonra. Talep görmüyor diye birşey yok. Her okula giden meslektaş var. Doğuda yazılıyor elbette. 4 yıl sonra durum bu kadar parlak olmaz ama yüksek alırsanız şansınız olabilir elbette.
2. YL herhangi bir kurumda çalışma yetkisi vermez. YL mezunu olma şartı hiç bir kamu kurumunda yoktur. Belki özel çalışabilirsiniz. Ama yl yapan çok para kazanır düşüncesi makul değil…
3. Maaşlardan emin değilim ama hiç biri okuldaki rehber öğretmenin okul dönemindeki maaşından fazla almıyordur diye düşünüyorum.
4. İyi gelir size göre, ortama göre değişen birşey. Avukat sayısı sınırlı olan yerde bir avukat yüklü miktarda kazanırken aynı fakülteden aynı derece ile mezun olmuş ama çevresi olmayan ya da yüzlerce avukattan oluşan bir yerde çalışan bir avukat iyi paralar kazanamayabilir. Tam terside mümkün. Yani burada iş biraz sizin yapacağınız işe olan talep ve pazarlamaya kalıyor denebilir. Bir kişi kendisi için ruh sağlığına para vermeyebilir ama çocuklarla ilgilenen bir psikologa kendi çocuğunu götürmek için istenen ücreti verebilir. Tamamen hitap ettiğiniz kısım ile alakalı . Sözün özü iyi para getiren PDR ya da psikoloji alanı diye bir kavram BENİM BİLDİĞİM KADARI İLE henüz yok.
hocam merhabalar psikoloji öğrenciyim herhangi bir özel üniversitede klinik psikoloji üzerine tezsiz yüksek lisans yaptığımızda tezli yüksek lisanstan bir farkı oluyor mu diploma açısından yani tez yazmadan , herhangi bir makale yazmadan mezun olabiliyor muyuz?
farkı şu olur dr programina başvuramazsınız.
hocam akademik kariyer için yüksek lisans düşünmüyorum zaten salt ofis açabilmek için yapacağım ama devlet üniversitelerinde tezsiz yl göremedim hiç özel üniversitelerde var tez, makale gibi şeyleri beceremeyeceğimi yaptıklarımın da kabul edilmeyeceğini düşünüyorum o yüzden tezsiz olması önemli
Bir yer açmak için yl yapmak zorunda değilsiniz. o para ve emegi bence bir kurs yada eğitimle değerlendirebilirsiniz.Tezli yl gözünüzü korkutmasin aman aman birsey değil… Bunca insan yapiyor sizde yapabilirsiniz.
Tezsiz ilani eskiden Gaziantep Üniversitesi nde oluyordu ama artik cok ratlamiyorum bende. Tezli hem maddi hem gelecek anlamında iyidir. yapacaksanız tezli yl yapin derim
Hocam merhabalar Anadolu üniversitenin 2012 senato kararında 2013-2014 yılında fen edebiyat bünyesinde psikoloji bölümü açılacağı yazılmış fakat iki yıldır açılmadı siz de Anadolu üniversitesindesiniz diye okumuştum sitenizde bu konuda bir bilginiz var mı
Kağıt uzerinde bolum var. Ancak akademik personel olmadığı icin sanırım öğrenci alınmıyor. Belki seneye. ..
hocam ben aile danışmanlığı ve eğitimi yüksek lisansa kabul edildim merak ettiğim şu ki öyp de pdr de yüksek lisans yapıyor olmak şartı olan yerler var ama bu alanla ilgili bi yüksek lisans şartı daha önce dikkatimi çekmedi. yani benim yüksek lisansım pdr öyp de işime yarar mı ?
Maalesef oyp deki pdr de yl yapiyor olmak sartini bu şekilde sağlayamazsınız.
Merhabalar Moda ve Tekstil Tasarımı mezunuyum formasyon aldım ama atanma şansım düşük olduğu için Pdr alanında yüksek lisans yapıp yan daldan atanmak istiyorum böyle bir şansım var mıdır ?
Teşekkürler.
maalesef yuksek lisans size atanma şansı vermez. Aslolan mezun olunan lisans programidir.
Merhaba. Abant İzzet Baysal Üniversitesi PDR 3. sınıf öğrencisiyim. Lisans bitiminde okulumda Genel Psikoloji yüksek lisansı ve doktorası yapmak istiyorum. Sizce bunun yanında ne gibi eğitimler almalıyım mesleki katkı açısından?
Merhaba Cumhuriyet üniversitesi pdr 3.sinif öğrencisiyim. Pdr alaninda yuksek lisans yapmak istiyorum. Şuan ortalamam 3.19 Ales deneyimi olan arkadaşlarima sordugumda ilk seferde yüksek almak imkansiz cümlesiyle karşılasiyorum. Kasimda girmeyi düşünüyorum sınava. Ygs – lys döneminden bilgilerimle ve çıkmis sorulari çözüp girecegim sinava. Dil konusunda zamanlarim iyi ama kelime bilgim yok. Nasıl hazirlanmalıyım ve min. Kaç alirsam şansim var. Üniversiteye ve başvuranlaara göre degisiyor yinede yorumunzu bekliyorum teşekkür ediyorum
Ilk seferde 82 almistim ben. Hatta 2. ve 3. dede 😉 Ales belli bir temelle belli bir puana isaret ediyor zaten. Ygs lys bilgileriniz halen duruyorsa sizi cok zorlamayacaktir bence. Ancsk mantik sorusu dedigimiz bulmaca gibi sorular var farkli olarak. Ozellikle bu sorulara extra calismaniz faydali olur. 80 ve uzeri ales, 50 dil size bir yeri kazandirir ama unutmamak lazim ki cogu yerde artik mulakat var her ne kadar agirlik ales gibi gozuksede cogu universitede mulakat baraj puani var. Siz bu puani alamazsaniz ales 100 olsada kazanamazsiniz. Bu yuzden dil ales yaparken diger beceeileri gozardi etmeyin. Başka alanlardada kendinizi yetistirin kongrelere vs katilin .Kolaylklar dilerim.
Merhaba Ömer Hocam; Sakarya ün. sınıf öğretmenliği mezunuyum. Şimdi özel bir kurumda zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği yapıyorum. Sosyal hizmetler bölümünden yüksek lisans yaptığımızda devlete atanabilme şansımız var mı? Çalışırken Açık öğretimden 2. üniversite olarak Sosyal hizmet okuyup, eğitim yönetimi ve denetiminden yüksek lisans yapmak da istiyorum sizce hangisi daha mantıklı? ,Teşekkür ederim şimdiden.
2 ayrı şey sormussunuz aslında. Açıkoğretimden sosyal hizmet 4 yıllık lisnas okursanız devlete atanırsınzı ancak yüksek lisans yaparak atanamazsınız.
Merhaba Ömer hocam, ben 2014 Ege üniversitesi pdr mezunuyum. Mezun olan herkes gibi ben de ne yapacağım konusunda kararsız kaldım. Yüksek lisansımı özel üniversitede yapmayı düşünüyorum. Yaptığım araştırmalar sonucunda bahçeşehir üniversitesinde klinik yüksek lisansı var. Koç üniversitesinde ise gelişim psikolojisi, endüstriyel psikoloji alanında yüksek lisans programları var. Benim kafama takılan bir nokta ise devlet üniversitelerinde pdr yüksek lisansı dediğimizde bu şekilde alanlara ayrılmıyor. Benim üniversitede kalma gibi bir düşüncem var. Özel üniversitede bu alanlardan birinde yl yaptığımda devlet üniversitelerinde doktora yapmamda bir sorun olur mu? Yani yl yapıp üniversitede kalmak isteyen biri illaki pdr den mi yüksek lisans yapması gerekiyor? Mesela klinik yl yaptığım taktirde beni devlet üniversiteleri doktora programlarına kabul etmeyebilir mi? Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Şimdiden teşekkürler
Universitesine gore degisir.Genel anlamda psikoloji yl lisans sonrasi pdr dr programina kabul ediliyor ama ornegin Anadolu Universitesi kabul etmiyor. Imkansiz degil, kesin yapabilirsiniz de degil…
Ancak benimn gozlemim yuksek lisans ile doktoranin ayni alanda olmasi genelde tercih sebebi.
iyi gunler ben vaktinizi almadan direk sorulara gecmek istiyorum ben pdr 2.sinif ogrencisiyim okulu bitirince yuksek lisans yapip ozel danisma merkezi acmayi dusunuyorum ancak ancak hukuk a da ilgim var ve bu nedenle lys ygs ye girip hukuk kazanirsam ikinci ogretimden hukuk u secip birinci ogretimden pdr yi. ikinci ogretimden hukuk okumayi dusunuyorum ama olurmu bilmiyorum kafam cok karisik sizce kendi alanimda uzmanlasmalimiyim yoksa hem pdr hem hukuk birlikte mi goturmeliyim yardimci olursaniz minnettar olurum ayrica pdr ogrencisi olarak kendimi gelistirmek icin ne yapmam lazim cunku kitap okuyup belgesel izleyip. konferanslara katilmak disinda kendimi gelistirmek icin ne yapabilirim bilmiyorum stavsiyede bulunursaniz sevinirim imdiden tesekkur ederim
Henüz yolun başında olduğunuzu ve fikirlerinizin giderek değişeceğini yerine oturacağını en başından söyleyerek direkt anafikre geçeyim bende. 2. sınıf daha PDR okudğunu dahi anlamayacağın & anlamadığın bir sınıf. 3 ve 4 olduğunda esasında bu meslek nedir sınırları nedir ne değildir daha net anlayacaksın diyebiliriz. PDR de uzmanlaşmaya çalışmak hukuk fakültesini okuyamayacağın anlamına gelmez kazanabilirsen neden olmasın kisi bir arada gider. Ancak soru şu hangi alanda çalışmak istiyorsun . İlgim var çok yuvarlak bir cevap. Ve hukuk ile PDR emin ol 2 zıt meslek bana göre…
Bol bol okuyup ders ortalamalarını yüksek tutman şimdilik vereceğim tek tavsiyedir. Kurslara vs katılmayı leride kedni paranı kazandığın zaman ve mesleğin temellerini iyice özümsediğin zaman halledersin çok zor değil paraya kıyarsan 2 senede almadığın kurs kalmaz herhalde:) Ama bunlar hep sonraki işler. Hedefin iyi bir ortalama ile , iyi bir bilgi birikimi ile okulundan mezun olmak olsun. Bu arada hukuk fakültesi de okunabilir bence atla deve değil:)
Çok tesekkur ederim tavsiyeniz icin.
Merhaba hocam benim sorum alan dışı yüksek lisans hakkında pdr de yüksek lisans diploması olanlar nerelerde çalışabilir meb e kpss ile atanma imkanları var mıdır bilgi verirseniz sevinirim…
Yl tamamlayarak meb e atanamazsiniz. Hatta devletinnhic bir kurumuna atanamazsiniz. ya akademisyen olacaksınız ya da özel çalışacaksınız (özel ofisiniz yada birilerinin ofisinde) özel eğitim ve rhebilitasyon merkezlerindede çalışamazsınız.
Ömer Bey merhaba ben çocuk gelişimi bölümü lisans mezunuyum. Gaziantep’te PDR tezsiz yüksek lisans programını TAMAMLADIM. gEÇMİŞ YILLARDA ASLINDA PEDAGOG UNVANI BİZİM BÖLÜM MEZUNLARINA VERİLİYORDU. Ama su anda ben bu unvanı kullanabilir miyim. Bildiğinizi paylaşırsanız sevinirim. Tesekkürler…
Bir ünvan olarak Pedagog şuan adalet Bakanlığında çalışan psikolojik danismanalra verilen ad. Bunun harici pedagog kavramı yok. Yüksek lisans yada lisansiniz size bu ünvanı vermiyor. Ancak bir yerde kendinize pedagog derseniz kimse size ne pedagog u falan da demez.Etik boyutuna siz karar verin 😉
Mrb hocam.Ben sınıf öğretmeni olarak meb te çalışıyorum. PDR alanında yüksek lisans yapsam yine meb içinde alan değiştirip sınıf öğretmenliğinden rehber öğretmenliğe geçiş yapabilir miyim?
yoksa ossye girip pdr yi kazanıp ortak dersler haricindekileri okuduktan sonra mı girebilirim?
yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar;
YL yaparak alan değiştiremezsiniz. Ama PDR bitirirseniz alan değişikliği zaman zaman oluyor başvurabilirsiniz MEB içinde. Derslerinizi sayarlarsa erken bitiriredebilirsiniz…
Merhaba hocam pdr 3. Sinif ogrencisiyim. Yüksek lisans yapmak istiyorum ancak yuksek lisans yapmadan da psikolojik danışma merkezi acabilir miyim ?
Adi psikolojik danisma merkezi olmamak kaydiyla psikolojik danisma merkezi acabilirisiniz. adindan kasit firma ismi yoksa kapiniza psikoloji yazabilirsiniz.
merhabahocam ben felsefe 4.sınıf öğrencisiyim acaba pisikoloji ve pdr de yüksek lisans yapılıyor mu?yorumları okudum ama anlamadm tam olarak özellkle devlet üniversiteleri kabul ediyormu varsa byle bi durum?
Ozellerin cogu devlet universitelrinin bazisi kabul eder. Psikoloji degilde pdr bolumunde daha cok sansiniz olur.
Merhba hocam ales sonbahar a girdim ve hic bir çalisma yapmadan (vizeler yuzunden) sorular cok farkli gelmisti mantik sorulari zaten ilk sinavda gordum soylenilen gibi yetistirme sorunum olmadi say1 30net say2 16 net soz1 22 nnet 75 aldim yuksek lisans icin yeterli midir ? Tabiki başvuranlara bağli ama mayista tekrar girecegim ….Kpss de bunun gibi olmaz diyimiii ? Bu arada pdr 3.sinif öğrencisiyim teşekkürler
Kpss nasıl olur bilmiyorum ama 75 ales ile bir yere girmek icin ortalamanızın yuksek olmasi gerekecek…
Ya da mulakatla alım yapan yerlerde sansiniz olabilir. Ortalamanizda dusuk ise sadece puanlarla alim yapan yerlerde sansınız düşuk olabilir.
merhaba hocam,
Bir okulda rehber öğretmeni olarak görev yapıyorum, ama yüksek lisansı da aynı zaman da yapmayı düşünüyorum, benim amacım kendimi geliştirmek ileride akademik kariyer yapmak. bunun için tavsiyeleriniz var mı ? şimdiden teşekkür ederim.
Ales yükseltin
Dıl sorununuz varsa halledin 😉
yeni cıkan yayinlar konular hakkinda bilginiz olsun. Yeni cikan yayinlarin sahibi hocalarin okullarina basvurun mulakatta avantajiniz olur boylece.
merhabalar, pdr bölümü ile ilgili yurtdışı imkanlarını öğrenebileceğim bi kaynak var mı? neler yapılabilir bunu merak ediyorum
YLSY programını araştırabilirisiniz. Bunun haricinde her okulun kendi kayıt kabul şartları vardır. Kendi imkanlarınızla gitmek istiyorsanız herhangi bir ülkenin herhangi bir üniversitesine doğrudan başvurmanız gerekir. Ancak yeniden Türkiye’ye geri dönmeyi düşünüyorsanız gitmeden gideceğiniz yerin YÖK denkliği alıp alamayacağını araştırmanız boşa para harcamanızı engeller.
merhabalar ben pdr son sınıfım. aleste sayısal mı sözel mi ea mı oluyorum ve sizce ankara-izmir-eskişehir gibi yerlerde yüksek lisans yapmam için alesten en az kaç almam lazım? bir de, ales için tavsiyeleriniz var mı özellikle hangi bölüm zorlar acaba? kpssye hazırlanıyorum(orta düzeyde) bu alese yardımcı olur mu sizce?
ALESte ne olurum sorusu doğru değil. Seçeceğiniz alana gore değişir. Örneğin özel eğitim den yl yapacaksaniz size sozel lazim. Pdr den yapacaksanız EA.
Alesten kac almaniz gerektiği de dil puaniniza ortalamaniza gore değişir. 80 üzeri ALES olursa basınız ağrımaz;)
Herkese iyi çalışmalar,
ben almanca öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim . 2014 ALES güz dönemi sınavından 80aldım ve ortalamam 3,60 . Kendi alanım dışında yüksek lisans düşünüyorum . Pdr alanında yüksek lisans yapma olasılığım var mı ve Pdr yüksek lisans diplomasıyla özel okullarda rehber öğretmenliği yapabilir miyim ?
Şimdiden teşekkürler 🙂
Hıc almanca öğretmenliği bölümünü kabul eden okul görmedim. Ancak özel üniversitelerde bir şansınız olabilir.
Yüksek lisans diploması ile yasal olarak rehber öğretmen kadrosunda calisamazsiniz.
Merhaba. Kazakistan uyruklu bir arkadaşım var, orada ingilizce öğretmenliği bölümünden mezun. Türkiye’de rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenliği bölümünde yüksek lisans yapmak istiyor. Örneğin ege üniversitesinde bu programa başvurma şansımız var mı?
Her universitenin ayri sistemi var ancak yabanci uyruklu kisiler icin ayri kkntenjanlar ve secim surecleri oluyor. Onlarin kabul almasi cok daha kolay alabiliyor ama son karari anabilimdali verir
Sansini deneyebilir
Merhabalar ben yurt disinda ingiliz dili okudum simdi iletisim yonetiminden master yapiyorum geriye 1 yilim kaldi ama bu bolumu sevmedim ve gelecek icin cok avantajli oldugunj dusunmuyorum artik. Pdr ye gecmeyi dusunuyorum pdr yuksek lisansla ofis acip ogretim gorevlisi olarak calisabilir miyim acaba ???
ofis acabilirsiniz ama bunun pdr ile alakasi yok okumadan da acarsiniz bunu daha once de soyledik.
ogretim gorevlisi olarak bir universitede calismak icinde yl sart degil. sizi almak isterlerse ilana ingiliz dili lisans mezunu olmak yazip alirlar…
Pdr okuduktan sonra odyoloji alanında yüksek lisans yapabilir miyiz?
Kabul edilirseniz neden olmasın.
Dil konusmada yl yapanlar var.
hocam sosyoloji mezunuyum felsefe tezsiz y.lisansım var. pdr tezli yaparsama meb e atanabilirmiyim
hayır.
hocam alan dışı özel üniversitede pdr den veya özel eğitimden yüksek lisans yapmayı dusunuyorum size gore akademisyen olmak için hangisi daha avantajlı ve alan dısı ayptıgım için ileride bir problem olur mu? akademisyen olma sansım ne kadar şimdiden teşekkürler
Ozel egitimde yl ve dr programi sayisi pdr den daha az. Yani bu alanda daha az akademisyen adayi var denebilir. Ancak egitim fakultelerinde gelisim ogrenme vs dersleri de hep pdrciler verdikleri icin daha fazla istihdam olanaği var denebilir. Buradan bakinca bariz bir fark yok . Akademisyenlik soz konusu ise okudugunuz alandan ziyade sizi alip almayi istememeleri konusu devreye girer. Sizinle calismak istiyorlarsa zaten alirlar.
Alan disi olma muhabbeti DR da biter ( bazi pdr bolumleri lisansinda yl nin de pdr de olmasini sart kosuyorlar gerci ) . Ama yl programini tamamladiginizda alan disi olmak buyuk bir sorun olarak karsiniza cikmayacaktir. Ama yl programina basvurdugunuzda ciddi bir sorun olur.
Pdr bitirip ingiliz dili eğitimi yada ingilizce öğretmenliği alanında yüksek lisans yapabilirmiyiz eğer yaparsak öğretim görevlisi yada öğretmen olunabilirmi
yani ingilizce öğretmenliği açısından sordum üniversitelerde öğretim görevlisi olarak yada devlette ing öğretmeni olarak
Yuksek lisans ile ingilizce ogretmeni olarak atanamazsiniz.
Ogretim.gorevlisi konusuna gelince ujiversiteler bu konuda ozgurler. Dilerlerse sizi alirlar isterseniz su urunleri mezunu olun…
Yüksek lisans ile ilgli sorulari cevapliyorsunuz ancak alanda bilgi alabilecegim sizi bulabildim sadece. Rehberlikte program geliştirme dersinde var olan rehberlik programlarını karşılaştıracagim ama 3 tane program var elimde yalnizca (arizona, virginia, indiana ) başka rehberlik programlari bulamiyorum nereeden bulabilirim ? Teşekkür ediyorum
Maalesef bu konuda net bilgi sahibi değilim , Ankara Üniversitesinde YL DR yapan kişilerden bu dersi alanlar bilebilirler. Araştırma görevlilerine e posta atabilirisiniz http://egitim.ankara.edu.tr/eph/.
Ya da doğrudan Doç. Dr. Serap NAZLI’ya ulaşabilirsiniz. Kapsamlı gelişimsel rehberlik dersini veren hocamız o. Sizi daha doğru yönlendirebilir diye düşünüyorum.
pdr den yl yapmak sizce diğer bölümlerden yl yapmaktan dahamı avantajlı (mesela işletmeden yapmaktan) pdr den yapıp akademisyen olmak istiyorum alımlar nasıl onu öğrenmek istiyorum
Bariz bir avantajı yok. Kadro alabilecekseniz , buna yönelik referanslarınız tanıdığınız sizinle çalışma siteyen hocalar varsaa ne alanda olduğunuz önemli değil. PDR ‘de bu şartları sağlıyorsanız neden olmasın
Hele alan dışı iseniz hiç avantajı yok…
merhaba ben seneye pdr bölümünden mezun olacağım inşallah. klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmak istiyorum. bildiğiniz üzere devlet üniversitelerine pdr mezunlarını almıyorlar. özel bir üniversitede klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmamın katkısı sizce ne kadar olur ? yaptığıma değer mi ? yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
Amacınız nedir ? Değip değmeyeceği tamamen sizin kariyer planlarınıza göre değişir. Ancak ofis/danışma merkezi açmam için lazım diyorsanız elbette boşa masraf olacaktır. Diğer yandan devlet hastanelerine atanırım diyorsanız bunun da garantisi yok şu anki atamalarla…
Kısacası alana ilgi duyuyor çalışmalarınızı bu alana kaydırmak istiyorsanız neden olmasın …
Merhaba ömer bey,ben özel eğitim okuyorum.Pdr den yüksek lisans yaptığımda rehber öğretmen olarak atanma ihtimalim var mı?
Merhaba;
Hayır.
merhaba hocam aln dısı yüksek lisans yaıpda çalışabilecegimiz yerler nerelerdir mesela RAM çalışabiliyormuyuz veya lisası pdr olanların özelde çalışabildikleri yerlerde üniversitelerin sitesine baktığımızda istihdam durunu yl ta polislik veya askeriye gibi yerler geçiyor.buralarda çalışabiliyormuyuz?
Alandisi olup pdr yuksek lisans yaparak bir kamu kurumuna kpss ile atanamazsiniz.
Arastirman gorevlisi olabilirsiniz ama bazi universitelere
hocam özel bir üniversitede pdr den yuksek lisansa başladım bu dönem öğretim görevlisi olmak istiyorum yoksis.yok.gov.tr adresinden ilanlara baktığım da ‘Ögretim üyesi disindaki ögretim elemani kadrolarina naklen veya açiktan yapilan her türlü atamada ALES’den en az 70.0 puan almis olmak’Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 80.0 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak gibi özel durumlar var bunları pek anlayamadım mesela alesten 69 aldım ben kabul edildim
ayrıyeten üniversiteye başvuru yaptığımızda bir sınav varmı bu durumda öğretim görevlisi olma şansım yok mu bir açıklama yaparsanız sevinirim
Ales 70 temel sart.
Dilden 80 olması zorunlu değil.
Universiteler kendi bilim sjnavini da yapiyorlar.
Hocam merhabalar, ben bu yıl Kırıkkale Universitesi Pdr’den mezun olacağım. Hatta bugun Yds sınavına girdim. Giresun Üniversitesinde Pdr bölümü üzerine yükseklisans açılır mı nasıl öğrenebilirim? Bazı nedenlerden dolayı orası olursa eğer çok mutlu olacağım için direkt Giresun’u kast ettim.
Merhaba
giresun universitesi tokat gop ile ortak doktora programi aciyor ancak bildigimnkadari ile bu gune kadar yl programi acmadi.
ancak bu sene olur ya da olmaz demem mumkun degil sonucta bolumun karari. Ancak 2 saat otede KTU de hem yl hem dr programi var. Dusunulebilir.
alesten 70 almadan akademisyen olma şansım yo mu yani ? sadece yüksek lisans yapmak yeterli değil mi?
Temel şart olan ales 70 olmadıktan sonra mümkun degil . Ancak bu durumun son halini bilemiyorum degisip degismedigine bakmak lazim . Alesten muaf olunan durumlar var.
zaten ales 70 olmadan bi yere yl programina girmekte cok mumkun olmuyor genelde.
hocam merhaba pdr alan dışı yüksek lisans yapmayı dusunuyorum bir kaç pdr de akademisyen hocayla goruşme şansı buldum eğer pdr den yuksek lisans yapabilirsem özelde rehabilitasyon merkezlerinde iş bulabileceğimi söylediler uzman olarak.Böyle bişey sizce mümkün mü alan dışı pdr den yuksek lisans yapabilirsem özel rehabilitasyon merkezlerinde çalışma imkanı bulabilirmiyim? şimdiden teşekkurler.
Maalesef yanlış bilgi.
merhaba hocam ben pdr öğrencisiyim. mezun olduğumda da klinik psikolojide yüksek lisans yapmak istiyorum. Bu devlet üniversitelerinde mümkün müdür? Bir sorum daha olacak? mezun olduğumda istanbulda gerek özelde gerek devlette olsun yüksek lisans yapıcam. Bir yandan da rehber öğretmen olmak için kpss ye girsem beni istanbula mı atarlar ? bir yandan okuyup bir yandan da okuduğum yerde çalışmam devlet açısından mümkün müdür?
Henüz ilk sınıflardasınız sanırım.
Ortalamnızı yüksek tutun kafi. İlerleyen dönemde KPSS vs ile ilgili bilgielriniz yerine oturduğunda daha iyi kararlar verebilirsiniz. En temel bilgiler eksik sizde ne yazık ki:) Örneğin İstanbul’a atarlar , atamazlar bunu sizin puan ve tercihleriniz belirler. Devley üniversitelerinde klinik psikolojiye giremezsiniz şu anki ortamda.
Özel üniversiteler deneyebilirisiniz. Ancak dediğim gibi ilk odak noktanız ingilizceden belirli bir puanı almak ve ortalamnızı yüksek tutmak olsun
Hocam peki dil kursunu neye göre secmelimeliyiz? Onereceginiz bir kurs var mı?
Herhangi bir bilgim yok maalesef.
Mrb hocam ben sosyoloji okuyorum ve pdr üzerine yuksek lisans yapmayı düşünüyorum bu mümkün mu acaba ve önlisans çocuk gelişimi mezunuyum. Teskkr ederim.
Mrb hocam ben onlisans cocuk gelisimi mezunuyum su an lisans sosyoloji okuyorum ve pdrde yuksek lisans yapmayi istiyorum bu mumkun mu amacaba ne yapmam lazim bilgilendirirseniz mutlu olurum. Tskr ederm.
Ozellikle ozel universitelerde sansiniz olabilir.
Hocam benim bir sorum daha olcak.Ben pdr 2.sınıf öğrencisiyim. Fakat bölümden pek de memnun oldugum söylenemez ben her psikolog olmak istiyordum zaten dersane rehber öğretmenimin yönlendirmesiyle pdr sec sonra klinik psi. yuksek lisansi yapar psikolog olursun demisti ben de oyle yaptım. Fakat gördüm ki durum oyle degil. Şimdi de diyorum ki acaba pdr yi bitirsem sonra tekrardan psikoloji kazansam ortak dersleri saydırıp 4 seneden önce mezun olabilir miyim?veya bana baska bi tavsiyeniz var mı
Neden psikolog olmak istiyorsunuz?
pdr alaninda yapamayacaginiz ancak psikoloji de yapacaginizi dusundugunuz sey nedir ?
Kararsizliginiz bence bilgi eksikliginden … Alanlar arasi ucurum yok ve asla ve asla psikoloji pdr nin bir ustu degil.
bunlari bilerek yine psikoloji istiyorsanizbbirsey diyemem ancak benim tahminim psikolojiyi gozunuzde buyuttugunuz ve farkli anlamlar yuklediginiz yonunde
Hocam merhabalar. Sayfanızı bulduğum çok iyi oldu. Benim ales 78, yds 52, ortalama 3.20.. Pdr mezunuyum kendi alanımda yükseklisans yapmayı istiyorum. Çevremdekilere nazaran ales puanım düşük olduğundan karamsarlaştım. Başvurumu yine yapacağım. Puanlara sizin yorumunuz nasıl? Güz alesine mi odaklansam? Teşekkürler..
Alesiniz dusuk sayilmaz. Ozellikle dilden 50 yi gecmis olmaniz avantaj. Dil sarti olmayan yerlerde sansiniz az belki ama dil sarti olan yerlere cok basvuru olamiyor zaten . Bu yuzden dil ve mulakat olan yerlerde sansiniz daha fazla olacaktir.
kolayliklar basarilar dilerim
Hocam ben okul ortlamam 3.5 alesten 77 dilden 25 puanim var. Oyp de düşünüyorum ama sorum su zaman kaybetmeden başvuru yapayım mi yuksek lisans için yoksa ales ve dil puanını yukselteyim mi sizce? Her iki puanımi da çalışmayla yukseltecegimi düşünüyorum. Fikirlerinizi merak ediyor şimdiden tesekkur ederim 🙂
Puanı yükseltmemeniz için bir neden yok. İlla ki yükselir. Ortalamanızda iyi . Eğer istediğiniz okullara YL için girebiliyorsanız neden vakit kaybedesiniz. Bir yerde YL yapıyor olmak ÖYP için de bir avantaj. Ve ÖYP ye başvurmanızı engellemiyor sonuçta.
Girebilirseniz bir okula girin , ÖYP ‘de denersiniz istiyorsanız.
Teşekkürler hocam. Yönlendirmeniz çok faydalı oldu. Yüksek lisansa başlıyorum 🙂
SELAM ÜN ALEYKUM. BEN PDR MEZUNUYUM. ALES PUANIM 77.5 LİSANS ORTALAMAM 97 PDR YDS PUANIM 24 PDR ALANINDA YL YAPABİLİR MİYİM? TŞKRLR
Dil sarti olmayan bir cok yere basvurabilirsiniz ancak ortalamnizin bu kadar yuksek olmasina ragmen dil puaninizin olmamasi mulakat olan yerlerde sorun yaratabilir;)
hocam merhaba. Ben meslek lisesinden çocuk gelişimi mezunuyum. pedagogluk istiyorum. pdr ve psikolojiye puanım yetmeyecek gibi. çocuk gelişiminden yüksek lisansla pedagog olabilir miyim. hocalarım pedagogluk için çocuk gelişiminden yükselmen daha iyi olur çünkü sadece çocuk ile ilgili eğitim alacaksın diyorlar . yardımcı olur musunuz. şimdiden çok teşekkürler.
Bir ünvan olarak PEDAGOG sadece adalet bakanlığı bünyesinde çalışan Psikolojik Danışmanlara verilmiş durumdadır. PEDAGOG ünvanı uzun yılalrdır Türkiye ‘de yoktur. İsme takılmadan yapmak istediğiniz alanı seçin. Çocukalrla çalışmak mı istiyorsunuz , yoksa çocuk ruh sağlığı mı çalışmak istiyorsunuz. Yoksa çocuklarda gelişim mi çalışmak istiyorsunuz. Üniversite sonrası ve sırasında bu soruları kendinize sormanız daha kolay bulmanıza yol açacaktır.
Merhaba Ömer hocam yüksek lisansa başvuracağım ama iyi bir eğitimi olsun istiyorum hocaları ve dersleriyle. Anadolu, Osmangazi ve Uludağ’ a başvurmayı düşünüyorum. Önerebileceğiniz biri var mı? Bir de tüm üniversiteler dersleri 1 güne topluyorlar mı? Toplamazlarsa il dışından gitmekte sıkıntı olacak da
Merhaba hocam.Ben sosyoloji okumak istiyorum. Sosyolojinin Türkiye şartlarında okunabilecek ve iyi bir statü elde edilebilecek meslek olduğunu düşünüyormusunuz? Ayrıca sosyoloji hangi bölümlerle çift anadal yapılabilir. Yani ortak ders ve ikisini aynı anda idare edebilme konusunda hangi bölümler daha uygun.(pdr,psikoloji,felsefe…gibi)
Amacinıza gore degisir.
Amaciniz memur olmaksa mantikli degildir.
yan dal uygulamaları her universitede farklıdır bu yüzden bilemeyeceğim.
Hocam Merhaba,
Ben uluslararası ticaret lisans programı mezunuyum fakat iş hayatımda değişiklik yapmak istiyorum.Bazı özel üniversiteler rekberlik ve psikolojik danışmanlık bölümüne farklı alan mezunlarını da alıyor ve ben bu alanda yüksek lisans yapmak istiyorum fakat bu alanda master yaptığım zaman özel okullarda ya da herhangi bir özel kurumda çalışma şansım var mı bilgilendirirseniz sevinirim.
MEB denetimli okullarda (özel okullar dahil) çalışma şansınız yoktur.
Özel kurumlardan kastınız özel okul ve rehabilitasyon merkezleri değilse diğer özel kuurmlarda çalışmamanız için bir neden yok.
Kastettiğim anaokulu,kolej vs gb yerlerde danışman öğretmenlik yapabilmekti buralarda şansım olabilir mi diye sormuştum..Bunun haricinde ne gibi bir imkan olabilir acaba Hocam?
Kastettiğim özel anaokulları ya da kolejlerde çalışmaktı eğer bunlar olmuyorsa özel kurum olarak bahsettiğiniz nedir acaba?
Şirketler, özel danışma merkezleri ya da kendiniz ofis açmak.
MEB ‘e bağlı hiç bir kurumda rehber öğretmen kadrosunu doldurmanız mümkün olmayacaktır.
Merhaba Ömer Bey
Ben PDR bölümünde 3. sınıfa geçtim. Ancak mezun olduktan sonra nerede çalışacağım konusunda kafam çok karışık araştırdığım kadarıyla adliyelerden aile danışmanlığına kadar birçok alternatif var. Bu alanlardan en çok tercih edilenler hangileri ve KPSS sonrasında kurumların puanları farklı mı neye göre tercih yapılır?
Birde yüksek lisans yapma düşüncem var fakat hangi alanlar üzerinde yapabilirim neye göre karar vermeliyim? Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.
Hepsi icin ayni kpss sinavina giriyorsunuz meb icin p10 diger sinavlar icin baska bir puan turu kullaniliyor.
PDR nin kendi basina bolum olmasi ile belki alt alanlar ortaya cikabilir ancak su an tek sans yine pdr de yl yapmak bir kac yerde aile danismanligi yuksek lisans programi var ancak cok az.
alan disi olarak sosyal hizmet cocuk gelisimi paikoloji dil konusma terapisi ya da ozel egitim bolumleri de dusunulebilir. Ancak sordugunuz soru oyle genel ki. Sizi tanimadan ilgi alanlarinizi bilmeden birsey soyleyemem. Tavsiyem bu alanlardaki bireylerle gorus alisverisinde bulunmaniz en iyi alanin icindeki bilir diye dusunuyorum.
Hocam pdr bolumunde okuyorum. Adliyede pedagog olarak çalışma imkanim var mi? Yoksa sadece psikoloji mezunlari mi ataniyor? Bir de kpss puaniyla mi atanma islemi gerçekleştiriliyor?
Prdagog olarak pDR mezunları atanıyor ancak adliyedeki pdrci psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının hepsi aynı işi yapıyor.
Merhaba hocam. Ben pdr de 2.sınıfım. Uzman psikolojik danışman unvanı almam icin lisans eğitimini bitirdikten sonra ne yapmam gerekir
Yüksek Lisans.
Ornegin gelişim psikolojisine yuksek lisans yaparsam ünvanım uzman oluyor mu
Gelişim psikolojisi Bilim uzmanı
Hocam meraba araştırırken yorumları gördüm belki cevabı vardır ama bütün yorumları okuyamadim ama benimde kafam çok karışık ben şuan üniversite 2 ye geçtim okulöncesi öğretmenliği okuyorum aslında PDR istiyorum lakin tutmadı bende öğretmenlik diye bu bölüme geldim aslında biraz alışmaya başladım ama ileriye düşününce aslında PDR nin ataması şimdi var belkide kapanacak ben mezun olana kadar neyse ben diyorumki acaba ben tekrar sınava girip PDR bölümünü denesem kazanırsam ortak dersimiz olduğu için pek birsey kaybetmem yada ben öyle düşünüyorum yorumlarınızı okuyunca da yüksek lisans yapıldığını öğrendim psikoloji bölümü hangisi mantıklı benide aydınlatirmisiniz kafam çok karışık lütfen teşekkür ediyorum şimdiden
Amacınız nedir?
Atanmak iş bulmak ise psikolji yl yapmak size birşey katmayacaktır.
atama konusunda ise yeniden PDR okumaktansa KPSS calışmak daha kolay olmaz mı ?
Yok amacınız iş bulmak degil iş imkanları kapanacak olsa da pdr okumak istiyorum diyorsanız o zaman farkli tabii.
Merhabalar, ben pdr 2.sınıfı yıl itibariyle bitirmiş bulunmaktayım. Size birkaç şey danışacaktım. Öncelikle mezun olduğumda mebde rehber öğretmen olmak istemediğimi belirteyim.Nedeni yok bunun tamamen içsel sebepler:) Fakat elimdeki diğer seçenekler hakkında da pek bilgim yok. Sizden de bu konuda yardım istiyecektim. Mesela pedagog olmak reh.öğrt. daha mı avantajlıdır? Avantajı ve dezavantajı nelerdir? Veya özel bir birimde psi.danışman olarak çalışmak daha mı iyi olur? Ya da aile danışmanlığı alanına mı yönlensem?Kısacası sizden pedagog,rehber öğretmen,aile danışmanlığı ve özel sektörde çalışan psikolojik danışmanın statü,maaş vb. yönlerden kıyaslamasını rica edecektim. Şimdiden teşekkürler..
Maddi olarak en iyisi
Arastirma gorevlisi olmak
rehber ogretmen olmak
pedagog olmak
Ozel rehb. Merkezinde calismak
danimsa merkezinde ise yerinizi işinize gore cok paralar da kazanabilirsiniz 2 ayda dükkanı da kapatabilirsiniz. Bunu kimse bilemez.
Hocam son olarak pdr bölümünden kpss ye girdiğimde hangi kadrolara aranabileceğimi nerden öğrenebilirim.araştırdım ama bulamadım. Birde yuksek bi puan aldığını var sayarsak sizce istanbula atanabilir miyim.kadrolar ne durumda.
Pdr mezunlari kpss de duz memur
rehber ogretmen
pedagog kadrolarini tercih edebilirler.
Hocam merhaba ben bu sene pdr tercih edicem muhtemelen ege olucak. mezun olduktan sonra iki yıl yüksek lisans yaptığımzda klinik psikolog ünvanı alıyor muyuz? bir de sizce pdr mi daha avantajlı günümüzde psikiloji mi? teşekkürler….
Psikoloji okuyup formasyon alarak her ikisini de okumus gibi olursunuz en karlısı bence budur.
hocam selam. Psikoloji okuyup pedagog olma şansımız var mı?
merhaba hocam
ben pdr 2.sınıfa geçtim.
iyi bir pdrci olmam için nasıl bir yol izlemeliyim.
şimdiden teşekkür ederim hocam yardımınız için 🙂
Hocam merhaba ben bu sene pdr ye baslayacagim akademisyen olmak icin yuksek lisans mi gerekiyor mesela giresun uni de okuduk tokata atandik gop uni de yl yapabilirmiyiz bide yapabilirsek illa yl yaptigimiz yerdemi akademisyen olabiliyoruz hocam tesekkurler.
Yrd. Doç. Ve uzeri ise akademisyen olmaktan kastın doktora yapman gerekir.
akademisyenlik memurluk gibi değildir illa ki aynı yerde yapmazsın. Yl ve dr bir eğitimdir. Istedigin okulda okuyabilir ATANABILDIGIN okulda calışırsın. Aralarinda bağlantı olmak zorunda değil
Hocam pdr mezunlari askerde bi gorev mi ne yapiyorlarmis bu konuda bi bilginiz vsr miydi.
Bedelli yaptığımdan net bir fikrim yok
İyi günler Ömer Hocam 🙂
4 yılın sonunda lisansımı 3,37 ortalama ile tamamladım. Şimdilerde KPSS puanımın açıklanmasını bekliyorum. Aynı zamanda bu yıl ALES’e öylesine girip 79 puan aldım(gelecek sınavda daha iyi puan alabileceğime güveniyorum). Dil puanım maalesef yok. Bu konudaki açığımı kapatmak istiyorum neler yapabilirim.
Amacınız 50 almak ise ve biraz temeliniz varsa kelime ezberlemenizi ve anlama çalışmalarına odaklanmnıźı tavsiye ederim.
hiç temeliniz yok ya da amaç bu işi cözmek ise bir kurs ile başlamak en iyisidir.
Hocam iskenderunda calisyorum. Pdr de yuksek lisans yapmak istiyorum ama ortalamam 2.5 in altinda.yakinda cukurova var antep var. Buralar Kabul edilme şansım nedir. Ve ne yapmam gerekir. Calistigim Kurum acisindan yuksek yapmam gerekli.
İlgili universitelerin alım şartlarını detaylı şekilde inceleyiniz. Pdryukseklisans.com adresini kullanabilirsiniz.
merhaba hocam
ben pdr 2.sınıfa geçtim.
iyi bir pdrci olmam için nasıl bir yol izlemeliyim.
şimdiden teşekkür ederim hocam yardımınız için
merhaba ömer bey. bilgileriniz için öncelikle teşekkür ediyorum. Ben antropoloji bölümü mezunuyum. Aklımda hiç bitmeyen psikoloji bölümü için bir şeyler yapmak istiyorum. Not ortalamam 3.01. Kasım ayındaki ales için hazırlanıyorum. aklıma takılan sorulara teker teker cevap verirseniz çok mutlu olurum.
Antropolojiden mezunum ve psikolojiden yüksek lisans yapabilir miyim?
Eğer yapabiliyorsam aldığım diplomamı yoksa sertifika mı olcak?
mesajımı tamamlamadan yanlışlıkla gönderdim :(soruma devam etmek istiyorum kusura bakmayın..
Onun dışında aldığım sertifika ya da diploma arasındaki fark nedir ve kendi kliniğimi açabiliyor muyum? teşekkür ederim..
YL yaparsanız diploma alırsınız.
Her iki durumda da adı klinik olan bir yer acamazsınız. Klinik psikolog unvanı için doktora yapmanız gerekecek sizin için.
Merhabalar hocam ben okulöncesi Bölümünü kazandım ama asıl hedefim pdrydi.Bende yatay geçişle başka bir üniversitrye geçip çap yapmayı düşünüyorum pdrye.sizce pdr ye çapmı yapmak yoksa yüksek lisansımı pdr ye yapmak mı daha mantıklı
Amacınız PDRci olmak ise yl size birşey katmayacaktır.
Rehber öğretmen olmak istiyorsanız PDR Lisans mezunu olmanız gerekir.
Sevgili Ömer Hocam ben okul öncesi öğretmenliğinden 2 yıl önce mezun oldum. Bu yıl bahar döneminde 67 puan almıştım. Pdr de yapacagım tezli yüksek lisansın bana katkıları neler olacaktır. Bir de aynı zamanda tezli ve tezsiz y lisans yapma sansım var mıdır? Benim istediğim alanlar dısında okul öncesi öğretmenine önereceğiniz yüksek lisans alanlerı nelerdir. Simdiden tesekkür ederim iyi aksamlar
Ömer hocam öncelikle merhaba. Ben bu sene Maltepe Üniversitesinde Sosyal Hizmet bölümünü okuyacağım bi yandanda psikolojiyi çok istiyorum sizce çift anadal yapmak benim için çok zor olur mu? Bir de Sosyal Hizmet bölümünü okumak zor mudur?
Merhabalar Ömer hocam ben şunu merak ediyorum benim gecen sonbaharda girdiğim ales te ben yüksek lisans butonunu işaretlemiştim. Ondan belli bi puan aldım fakat bazı saglık sebeplerinden dolayı gidemedim yüksek lisansa.. Bu son olan alese de girdim fakat bu sınavda akademik kadroyu işaretlemiştim. Ben simdi yüksek lisanstan tercih yapmak istesem hangi alesin sonucunu kullanarak basvuru yapabiliyorum. Tesekkürler simdiden.
Başvuruda işaretlediğiniz Bölümün herhangi bir amacı yok sadece istatistik amaçlı isteniyor akademik kadroya daha yüksek lisans farketmez istediğiniz ales puanını kullanırsınız
Ömer hocam peki 67 puan almıştım son sınavda ve merak ettiğim bir başka konu da tezli ve tezsiz aynı anda yapılıyor mu?
Bölümle ilgili bilgim yok.
İstrdiğiniz kadar yl dr yapabilirsiniz. aynı anda kayıt olabilirsiniz.
hocam mrb. bu yıl sakarya eğitimde psisokolojik hizmetler yüksek lisansına kayıt yaptırdım. ancak yüksek lisansın EPH olarak açılması ilerde PDR doktora başvurularında sıkıntı yaratır diye kaygılanıyorum. öğrenci işlerini aradım, bir kaç kişiye sordum problem olmaz dediler ama tatmin edici cevaplar alamadım. siz de yukarıda problem oluşturmaz, ek bir belge verirler demişsiniz. bunu kesin bir bilgiye dayanarak mı söylüyorsunuz, bu şekilde mezun olup sıkıntı yaşamayan var mı acaba. yardımcı olursanız sevinirim…
Öğrenci işlerinden tatmin olmadı iseniz ben ne desem boş 🙂
Sakarya yl mezunu olup dr da başka üniversiteye kabul alan tanıdıklarım var. Ama bu tamamen karşı üniversite alakalı almam derse almaz bu sene alırım der seneye almam der bundan emin olamazsınız. Ancak problem yaşayanı ben henüz duymadım ancak bu yaşanmaz demek değildir. Sizin talep ettiğiniz garantiyi sakarya üniversitesi rektörü de veremez. ?
hocam çok teşekkür ediyorum. problem olmaz inşallah diyelim 🙂
Ömer hocam Okul öncesi mezunu olarak çocuk hastanelerinde veya başka kurumlarda ya da devlette Gelişim uzmanı olarak görev yapmam için hangi yüksek lisans alanını tercih etmem gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim
ömer hocam okul öncesi mezunu olarak samsun 19 mayıstaki Kadın ve Aile Araştırmaları Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programına başvurmak istiyorum amacım üni de kalmak dr ya da hak kazanırsam devam etmek istiyorum. evlilik ve aile danışmanlığında da tezsiz yüksek lisans okursam devlette hangi alanlarda iş bulma şansım olur çok bilgi sahibi değilim bilgilendirirseniz ya da yorumunuz varsa okumak istediğim alanlarla ilgili görüşleriniz benim için çok önemli. teşekkür ederim
birde bu bölüm için disiplinlerarası yazıyor. bu ne demek hocam?
Hocam selamlar,tezsiz yüksek lisansın devlette çalışmak için işe yaramayacagını, kendini geliştirmek adına sadece faydalı olacagını yazmışsınız hep fakat mesela bakanlıklarda veya başka kurumlarda açıktan alım yapılırken özgeçmiş isteniyor ve mülakat yapılıyor,belediyeler de sayılabilir bunların içinde,ben aile bakanlığına uzman yrd olarak girmek istiyorum mesela alanım sosyoloji.Ve aile danışmanlığı, pdr,sosyal hizmet gibi alanlarda tezli veya tezsiz yüksek yl yapmak yarar sağlar ve öne geçirir diye düşünüyorum,siz ne düşünürsünüz?
Mülakatta neyin öne geçireceği ile bu durum farklıdır. Genelde sorulan soru bu yüksek lisanslarla memur olabilir miyim ? Bunun cevabı hayır. Ancak mülakatlarda avantaj sağlayabilir elbette. Ancak mülakatlarda memleketiniz , siyasi görüşünüz fiziki görünüşünüz tuttuğunuz takım bile avantaj sağlayabilir. Mülakat işi bambaşka bir iştir. Teorik olarak mantığınız doğru öne geçirmesi gerekir. Ancak pratikte ne yazık ki böyle olmuyor. Öne geçirmek zorunda değil… İsterlerse sizin tüm özelliklerinizi görmezden gelebilirler.
merhaba devlet memuruyum sosyal hizmetlerde lisans tamamlıyorum.akademisyen olmak istiyorum yüksek lisansımı pdr de yapma şansım nedir?sosyal hizmetlerde mi pdr de mi yl yapmamı tavsiye edersiniz?
Alanınızda yapmanız hem daha kolay hemde bana göre daha iyi oalcaktır. PDR ‘de DR programı sayısı ve doktorant sayısı sosyal hizmettten çok çok fazla çünkü.
Alan dışı olarak sizi YL ya da DR ‘ye kabul edecek bölümler var hr üniversitenin ilanını takip etmelisiniz.
PDR alanında yüksek lisans yapmak bize iş imkanı bakımından hangi yolları açar ?
Kreş vs. yerleri açmak için bölümün önemi nedir ?
Yüksek lisans akademisyen olmanın br basamağı olmak haricinde herhangi bir iş imkanı sunmaz .
Hocam merhabalar. Sosyoloji den bu sene mezun oldum formasyon alıp felsefe grubu öğretmenliği düşünüyordum fakat şuan için hiçbir üniversitede alım yok.hocamiz neü’de PDR den yüksek yaparsak rehber ögretmeni olarak atanabileceğimizi söyledi bu şuan mümkün müdür? bu hocamızın kendisi de bir psikolog.PDR cilerin bizim gibi Sosyoloji ve felsefe okuyup da rehber ogretmeni olarak atanmasina tepkilisiniz haklisiniz da ? ama buna dair kesin bir bilgi bulamadım. vakit ayirip da sorumu cevaplarsaniz secok sevinirim simdiden tesekkurler ?
Yanlış bilgi atamanız mümkün olmayacaktır.
NEÜ neresi bilmiyorum ama özel bir üniversite ise ve kendi PDR YL programı da varsa sizi müşterei olarak görüyor diyebiliriz….
Ben temel düşünce olarak alan dışı atamaya karşıyım ancak bunu isteyen sosyoloji ya da bu hakkı kullanan felsefe mezununa değil sisteme karşıyım 🙂 Elbette ki böyle bir hak verilse herkes kullanır.
Velhasıl kelam hocanızın bilgi eksikliği var. YL ünvan vermez. Belirli bölümler haricinde (dil konuşma terapisi, klinik psikoloji) yüksek lisans ile atama yapılan herhangi bir devlet kadrosu bulunmamaktadır.
Hocam ben pdr ye baslayacagim docent veye profesor olmayolunda ne yapmamiz gerekiyor.
Önce okulu bitiriniz 4 yıl.
Gerekli şartları sağlayıp yüksek lisans yapınız genelde uzar ancak en az 2 yıl
Gerekli şartları sağlayarak DR yapınız. Genelde uzar ancak 4 yıl.
Gerekli şartları sağlayarak doçent olunuz genelde çoook uzar ama 3 yıl diyelim.
Gerekli şartları sağlayarak profesör olunuz genelde uzamaz doçentlikten sonra 5 yıldır.
Yani önümüzdeki 18 yıl ara vermeden yazar okur çalışır sınavları kazanırsanız olursunuz. Bu arada önemli nokta bu hesabı yaparken hiç yıl kaybetmediğinizi hemen yüksek lisans yaptığınızı hemen bitirip doktoraya girdiğinizi farzediyorum . Her zaman böyle olmaz genelde uzar…
Kolaylıklar dilerim.
Merhaba hocam,
Ben pdr ikinci sınıf öğrencisiyim. Not ortalamam 3,63. Şuandan itibaren dile çalışmaya başladım ve yüksek lisans yapmak istiyorum. Fakat pdr yüksek lisans yapmak istemiyorum. Yüksek lisans yapmak istediğim alan daha teorik daha genel bir alan olsun istiyorum yani insanlardan ziyade kitaplarla çalışmayı seven bir insanım ve çok daha temel konuları araştırmayı seviyorum. Pdr bunun için çok özel ve somut kaçıyor. Biraz araştırdım fakat internette bununla ilgili çok bilgi yok. Eğitim ile ilgili yüksek lisans yapabildiğimi gördüm. Başka hangi alanlarda yüksek lisans yapabilirim? Sizce hangi yolları izlemeliyim? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
PDR genelde somut olmamakla eleştirilir sizin bakış açınız faklı imiş.
O zaman daha kuramsal olan gelişim psikolojisinde yapabilirsiniz.
Kadın çalışamalrı gibi alanlara yönelebilirsiniz.
Akademisyenlerin yüzde doksanı kağıt üzerinde kitaplarla çalıştklarından pdr de yüksek lisans yapmakta beklentinizi karşılayacaktır.
Hocam tüm yorumları okuyamadım sorum daha önce sorulduysa affola. Pdr den yeni mezunum fena sayılmayan ortalamam ve ales puanım var fakat yds ye girmedim. Şubata kadar da yds yok. Şubatta akademik kadro ilanlarına başvurmak istiyorum dil puanım olmadan bu mümkün müdür? Şimdiden teşekkür ederim.
öYP ilanlarına başvurabilirsiniz.
Onun harici ilanlarda CARİ ALIM dil şarttır.
merhaba hocam. sınıf öğretmeniyim. Özel üniversitelerin yüksek lisans programlarından hangisine kaydımı yaparsam rehber öğretmenliğe geçebilirim? Veya öyle olanak var mı ?
Yl yaparak alan değiştiremezsiniz.
hocam açıköğretimden sosyoloji okursam bir şansım olabilir mi?
Ne için
Hocam öncelikle öğrencilere yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim… Ben edebiyat mezunuyum
Formasyonum da var psikoloji üzerine yüksek lisans yapmak istiyorum fakat yüksek lisansı yaptıktan
Sonra özel hastanelerde çalışabilir miyim?? Sizden ricam hangi alanda yüksek lisans yaparsam iş bulabilirim
Veya üniversitede doktora yapmam daha kolay olur hangi bölümü önersiniz teşekkür ederim.. Gerçekten çok
Kararsızım ve ne yapcağımı bilmiyorum. Teşekkür ederim
Klinik psikoloji de Dr yaparak ancak klinik psikolog ünvanı alabilirsiniz. Bunun aharicinde bu ünvanla çalışmanız mümkün değil. Ancak özel hastaneler adı üzerinde özel yerlerdir sizi başka bir isim altında alıp çalıştırabilir.Ancak sizi klinik psikolog kadrosunda göstererek çalıştıramaz (DR yaparsanız ancak bu hakka sahip olacaksınız)
Hocam psikolog olmak için ne yapmaliyiz ve psikologlar devlet çatısı altında hangi konumda çalışabilir.
Psikoloji lisans programı okumanız gerekir.
Hastaneler adalet bakanlığı sosyal hizmetler alanlarında atamaları var. Ek olarak formasyon alırlarsa rehber öğretmen olarak da atanabilirler.
Hocam merhaba size iki sorum olacakti okul oncesi ogretmenligi mezunu olarak pdrden yuksek lisans yapinca mebte atama ihtimalimiz oluyormu.birde meb sayfasinda
5) Özel Eğitim alanında öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda bu alana, öğretmenlik alanları mezunu olup görme, işitme, zihinsel engelliler alanında tezli-tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunlarının atanmalarına imkân tanınmıştır. Maddesi var burada atamalarda bolum oncelik sirasi oluyormu yoksa puan onceligimi oluyor. Birde bu alanlarda yuksek lisans hangi unilerde var acaba.tesekkurler
Özel eğitimde kadrolar doluyor. Bu maddede karşılanamaması drdiği için öncelik söz konusu olabilir diye düşünüyorum ama Emin değilim Personel Daire Başkanlığı’na sormanızda fayda var diğer sorunuzda ise yüksek lisans yaparak rehber öğretmen kadrosuna atanma mümkün değil ancak bir arkadaşım doktora yapıldığı takdirde Milli Eğitim’de alan değişikliği olabileceğini söyledi ne derece doğrudur bilemiyorum kolaylıklar dilerim
merhabalar hocam. ben pdr öğrencisiyim. psikoloji bölümü çift anadal yapmak istiyorum. sizce bu doğru bir karsr mi? rehber öğretmen olarak calismak istemiyorum. bir çok hocamiz pdrcilerin klinik psikoloji istegini hayal olarak goruyor daha dogrusu psikoloji lisans mezunlarini daha avantajli goruyor. pdr lisan mezunu olup odyoloji yüksek lisans yaparsam is imkanlarımi nasil goruyorsunuz? Teşekkürler
Özel üniversitede klinik psikoloji okuyan yüzden fazla pdr mezunu vardır şu an mezun olanlarda cabası. Yani hayal değil. Hocanızın dünyadan haberi yok büyük olasılıkla. Çok bilmiş hocalar beni kahrediyor:)
Odyoloji ya da dil konuşma bambaşka bir alan ilginiz varsa neden olmasın . Sırf iş bulabilmek ya da kolay iş sahibi olmak adına alan seçmeyin ilgilerinizi eğilimlerinizi değerlendirin derim ben.
Hocam iyi günler pdr 2.sınıf ogrencisiyim. alanimi ve kendimi gelistirmek adina psikolojide cift anadal yapmak istiyorum. sizce bunun olumlu ve olumsuz etkileri ne olabilir?yada onerebilceginiz baska bir cift anadal programi var midir? teşekkürler
Herhangi bir olumsuzluğu olmaz ders yükü haricinde. Okul öncesinde yapan tanıdıklarımda vardı. Eğer ilginizi çekiyorsa okul öncesi çağı, sizin içinde faydalı olabilir.
Merhaba, ben özelde yüksek lisans düşünüyorsam(klinik) ales veya ortalamamın ne önemi var? Parayı veren düdüğü çalar mı yoksa ales ortalamamın yüksekliği burs vs imkan sağlanır mı üni. tarafından?
Ales en az 70 sarti olabiliyor. Dili kimse sormuyor parayi veren dudugu calar evet. Ulke de psikoloji mezunundan cok klinik psikolog olacak yakinda;)
iyi akşamlar hocam, yüksek lisans yaparken klinik psikoloji vs. diye yüksek lisan ta ayrılıyor mu yoksa yüksek lisans yapıldıktan sonra mı alan seçimi yapılıyor?
Başlamadan programın adı bellidir. Klinik sosyal uygulamalı vs…
ben sizi öncelikle tebrik ediyorum bunca insana bildiklerinizi paylaşıp yararlı olmaya çalıştığınız için bir karşılığı olmadan yaptığınız beklemediğiniz için.sorum şu benim pdr ile psikoloji bölümü farki ve psikoloji bölümünü kazanamadin diyelim nasil nerelere yonelip psikolog olabiliniyor acaba.yada çift anadal olarak tercih edebilicegimiz bölümler neler.Teşekkürler.
Merhaba
Çift anadal her üniversitede farklı koşullardadır.Ek olarak okul öncesi, sosyal hizmet vs alanlarda da çift anadal fırsatı olabiliyor.
Klinik psikolog için ise pdr lisans mezunu olarak yüksek lisans yaparsanız klinik psikoloji de klinik psikolog unvanını kullanabilirisiniz.
Ömer hocam merhabalar ben pdr son sınıf öğrencisiyim. Akademisyen olmayı çok istiyorum.ortalamam 3.65 Ales 80 Yds puanım oldukça düşük 35 bu puanlarla akademik kadro alma şansım nedir sizce? Bir de alanımı çok seviyorum özellikle rehberlikten ziyade psikolojik danışma boyutuna daha çok ilgim var ve kendimi geliştirmek istiyorum bunun için neler yapabilirim lisans öğrencisi olarak bu son dönemimde?
Aakdemik akdrolar için dil 50 şartı vardır. Dili geçin bir yüksek lisans programını koavalayın. Ek olarak sık sık ilanları yöksisten takip edin.
merhabalar ben Gaziantep de rehber öğretmen olarak görev yapıyorum. bu yıl Gaziantep üni. de tezli yüksek lisans pdr kontenjanı yok. tezsiz yüksek lisansın faydalı olup olmayacağı konusunda kararsızım. terapi eğitimleri almayı düşünüyorum üni. de kalma gibi bir düşüncem yok.Gaziantep tezsiz yüksek lisans eğitimi alma ya da terapi eğitimleri araştırma yapıp onlara katılma konusunda kararsızlık yaşıyorum. siz bu konuda ne söyleyebilirsiniz?
Güz döneminde tezli olanı açılır bence onu bekleyin , tezsiz boşa yatırım olacaktır.
Merhaba, ben okul öncesi öğretmenliği 3. sınıf öğrencisiyim kariyerimle ilgili kafamda bir şeyler oluşturmaya çalışıyorum fakat bir türlü yeterli bilgiye sahip olamıyorum. Aradığım cevapları hemen hiçbir yerde bulabilmiş değilim, umarım bana yardımcı olabilirsiniz. Öncelikle bu bölümden mezun olduğumda hangi alanlarda yüksek lisans yapabilirim? Üniversite ortalamam iyi fakat üniversitemde çift anadal programı yok. Mezun olduktan sonra çift anadal programına sahip bir üniversiteye pdr ya da çift anadal yapabileceğim herhangi bir lisans programı için başvuruda bulunabilir miyim? Açık öğretim fakültesinden sosyal hizmet bölümü okusam bana ne gibi getirileri olabilir? Ve nerelerde çalışabilirim? Bir anaokulu ve kreşten farklı olarak.Ve bu alanlarda çalışmam için ne gibi şartlara sahip olmam gerekir? Son olarak Türkiye’de pedogoji adı altında bir program bulunmamakta fakat benim hayalim pedagog ünvanı almak. Bunu nasıl başarabilirim? Soruları titizlikle yanıtlamanız bende sorularımın cevaplarını bulabileceğime dair bir umut ışığı oluşturdu. Şimdiden teşekkür ederim.
Pedagog gibi olmayan bir ünvanı almayı neden hayal ediyorsunuz ki ? Yok yani böyle birşey yok devlete göre 🙂 Olmayan brşeyi istemekten vazgeçin öncelikle.
İstediğiniz nedir ? Çocuklarla çalışmak mı ?
Çocuk psikolojisi çalışmak mı ?
Ömer hocam iyi günler ben Hacettepe pdr 1.sinif ogrencisiyim okul bitince yüksek lisans yapma gibi bi düşüncem var şuan erken biliyorum ama ortalama diyorsunuz ki haklisiniz simdi ben süreci tam anlamadim okulu bitirdim ve ortalamam 3 üzeri diyelim sonra alese giricem sonra dil sinavina giricem ve istediğim herhangi bir ünivesiteye başvuru mu yapicam süreç bu şekilde mi işleyecek yani? Bide hocam 2 sinifta Erasmus düşünmek istedim ama bu yil ki dil sinavlarini kacirdim 3 e kaldi haliyle okul yarim donem uzayacak sizce Erasmusun bana bir artisi olur mu yoksa okulunu boşuna uzatmayayım mi bu konuda yardimci olursaniz çok sevinirim çünkü dil işimi ona gore daha erken halletmeye caliscam şimdiden cok tesekkur ederim hocam☺
Erasmus bir fikir verir ufuk açar, ama mesleki anlamda çokta bir esprisi olduğunu düşünmüyorum. Kimse avrupadaki en iyi okullara gitmiyor benim gözlemim.
Süreci doğru anlamışsınız. Ancak hiç bir üniversite sizi almayabilir dili geçen ve başvuru yapan herkesi alma zorunlulukları yok.
Yapılacak en doğru şey, tanıyabildiğiniz kadar hoca ile tanısın , eğitimlere katılın, not ortalamanızı yüksek tutun. Dİğerleri için daha çok zaman var önünüzdeki adımı planlayın bence sadece.
Merhaba hocam.. ben felsefe grubu mezunuyum.. ayni zamanda formasyona da sahibim. PDR’den yüksek lisans yapabiliyormuyum?? Ya da psikilojiden yüksek lisans yaptiğımda devlet veya özel kurumlardaki is olanaklarim nelerdir??
Yüksek lisans alan dışı alan yerler var.
Devlette ve özel okulalrda YL yaparak rehber öğretmen olarak çalışamazsınız. Ama başka ünvanlarla çalıştırabilirler orasını bilemiyorum .Örneğin felsefe öğretmeni oalarak alıp rehberlik servisinde çalıştırabilirler.
merhaba hocam,
daha önce soruldu mu bilmiyorum ama ben pdr öğrencisiyim.şu an ikinci sınıfım.kariyerime akademik olarak ilerleyerek devam etmek istiyorum.sormak istediğim soru şu.üçünü sınıftayken ales e girebilme şansım nedir?
İsterseniz hemen girersiniz. 3 yılda bir geçerliliği bitiyor hepsi bu.
Hocam özelde yüksek lisans yapacaksam alese kasmam gerekiyo mu? Burs imkanı olur mu olursa nasıl olur?
Ales düşükte olsa özellere girilebilir.
Bazısı burs verirken bazısı vermiyor. Okuluna göre değişiyor.
Elektronik haberleşme mühendisliği okuyorum. Ortalamam çift anadala yetiyor. Bunu bilgisayar mühendisliğiyle istiyorum. Çift anadal yaptıktan sonra yüksek lisans için gerekli ortalamayı sağlamam çok zor. Çift anadal yaptıktan sonra yüksek lisansı nasıl yapabilirim? Yoksa Yüksek lisans için beklemeli miyim?
Normal lisans mezunu nasıl yapıyorsa sizde lisanslarınız bittikten sonra öyle YL yapacaksınız.
Merhabalar hocam
Ben işletme lisans mezunuyum pakoloji bölümünde yüksek lisans yapmak istiyorum, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde imza yetkim oluyor mu ?
Hayır
pdr mezunları odyolojiden yüksek lisans yapabiliyorlar mı ya da dil ve konuşma terapistliği bölümünden
Evet.Anadolu Üni kabul ediyor en azından.
slm
hocam yüksek lisans için yds ye nasıl çalışabilirim sıfırdan cd lerle bu işi halledebilir miyim
CD den ziyade online dersler daha faydalı olabilir.
Değerli hocam merhabalar bende yüksek lisans düşünüyorum diplomam 3.24, Ales’e girmedim ama yüksek alacağıma inanıyorum. Fakat yabancı dil konusunda seviyem çok çok düşük ve bundan dolayı kafam karışık durumda. Neler önerirsiniz 🙂
Katkılarınız için teşekkürler..
Merhaba ;
İmkanınız varsa kursa gidebilirsiniz. Kurs sürekli bir çalışma sistemi sağlıyor en azından . Bol bol da kelime öğrenin. Ezberler misiniz kitap mı okursunuz o size kalmış 🙂
hocam iyi akşamlar ben hacettepe üniversitesi pdr 1.sınıf öğrencisiyim kariyerime akademik anlamada devam edebilmek için dil öğrenem gerek sizce önüzdeki yaz yani 2.sınıfa geçtiğim yaz bunu halledeyim mi yoksa henüz bunu için erken mi? yani biraz daha beklememin bana bir artısı olur mu?
Halletmek için kursa vs ye gideceksen bence erken.
Ancak yurt dışında bulunacağım vs diyorsan neden olmasın 🙂
ama hocam ben şöyle düşündüm 3.sınıftan itibaren yoğunlaşıyoruz ve uygulama dersleri artıyor o yüzden ikinci sınıfta başlarsam 6 ayda falan anca bitiyor zaten güz döneminde biter diye düşündüm siz buna katılmıyor musunuz yada sizin için doğru zaman ne ?
Kullanmadığınız dil unutulur. Kullanmayacaksanız gerek yok . Ancak şu an YDS sınavının geçerlilik süresi yok. Girip iyi bir puan alırım diyorsanız deneyin tabi. Ben bu bir süreç şimdiden başlayın acele etmeyin ancak okul bttiğinde puan hazır ya da siz hazır olun 🙂
Klinik psikoloji yüksek lisansını yaptığımızda psikoloji lisans mezunu gibi psikolog olabiliyor muyuz yoksa daha düşük bir seviyede mi oluyoruz
Klinik psikoloji YL yaptıktan sonra Klinik psikolog olursunuz.
Psikoloji mezunu biri de klinik psiolojidde YL yaparsa o da klinik psikolog olur.
YL yaparak lisans mezunu psikologdan neden daha alt seviye de olasınız ? Alt seviye ne ola ki?
merabalar, ben sınıf öğretmenliği mezunu olucam inşallah bu yıl alese girmeyi düşünüyorum ancak aldığım yorumlar vazgeçirme aşamasına kadar getirdi diyebilirim.ortalamam 3.50 üstü. ales te istenilen puanı alabilirim gibi. ancak dil hiç hazırlığım yok. ani sadece ortalama ve ales puanıyla pdr yükseklisansına başvursam dili lisansı tamamlarken ekleme şansım olabilir ? bir kaç yerden dilin sonradan eklenebileceğini duymuştum.
Bazı üniversitelerde bu sistem var. Dili alarak tez e geçebiliyorsunuz. Ancak bu çok az ben sadece sakarya da duymustum bir de denizli de başka duymadım (PDR alanı için). Bu yüzden bu işe pek bel bağlamanızı önermem. Dİl puanı almaya bakın ya da dil puanı istemeyen yerlerde oldukça fazla. Onlardan birini denersiniz.
Merhabalar, ben maliye bolumunden mezunum aynı zamanda ikinci universite olarak sosyoloji 2.sınıf öğrencisiyim.Psikoloji yüksek lisansı yaparsam okullarda rehber öğretmeni olarak çalışabilir miyim?İyi calısmlar
Hayır.
Hocam merhaba ben kamu mezunuyum ama bu bölümü isteyerek okumadım sevmedim de daha çok çok piskoloji ve iletişime meraklıyım PDR den yüksek lisans yapmayı düşünüyorum her halükarda mutlu olucam bundan dolayı ancak merak ediyorum bu Y.L. diploması ile benim için farklı iş alanları var mıdır ne yapabilirim ?
Ofis açıp çalışabilir ya da YL üzerine DR düşünebilirsiniz. Bu sayede akademiyi düşünebilirsiniz.
İş bulmada YL diplomanız hiç bir işe yaramaz en azından kamu sektöründe.
Merhaba hocam
Ege pdr 2. Sınıf öğrecisiyim. Ortalamam iyi, şuan dile yüklenmiş durumdayım. Benim isteğim yurtdışı yüksek lisans. Çocuk gelişimi yada ergenlik diye düşünüyorum şimdilik. Ancak şunu merak ettim bölümümün yurtdışında tam karşılığı yok diye biliyorum psikolojiye giriyor istediğim konular bu yüzden yurtdışında YL yapma imkanım var mı? Burs kazanma olasılığım var mıdır sizce? Şimdiden çok teşekkürler.
ABD de COunseling yani PDR alanında yüksek lisans hatta Dr ptogramları var. Hatta daha özel okul psikolojik danışmanlığı , ruh sağlığı danışmanlığı gibi alanlar şeklinde bile var.
Avrupa da bölümümüze denk bir yapılanma yok.
Bu yüzden ABD ya da KANADA tercih edebilirsiniz.
YÖK- MEB burları, ya da okulların kendi bursları ya da Fullbright araştırabilirsiniz. Alan var neden alamayasınız.
Hocam ben bu yıl PDR bölümünden mezun olacağım.adalet bakanlığında pedegog olarak çalışmayı istiyorum.ilerisi için de tecrübe kazandıktan sonra cezaevlerini düşünüyorum. Örneğin sosyal hizmet alanında yüksek lisans yapmak bana ne gibi yarar sağlar ales e başvuru yapsam mı biraz kafam karışık.akademisyen olmayı istemiyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim.
YL hedefleriniz için size bir artı sağlamaz.
KPSS çalışıp adalet atamalarını takip edin.
branş öğretmeni pdr alanında Yüksel lisans yapabilir mi be yaptıktan sonra rehber öğretmen olarak atanabilir mi?
Doktora yaparsa atanır.
hocam ben 2004 pdr mezunuyum ve sözle girişliyim ama pdr eşit ağırlık oldu. şimdi yüksek lisans yapmak istiyorum ama üniler eşit ağırlık aless puanıyla alıyor. bu haksızlık değilmi aleste ne çözmeliyim bana yol gösterin
Sözel olarak kazandı iseniz SÖZEL puanınız ile başvuru yaparsınız. Tüm üniversiteler bunu kabul etmek zorunda. ÖSYM den o dönem SÖZEL puanı ile girdiğinizi ispat edeceksiniz ve SÖZEL puanınızı kullanacaksınız.
hocam ltfn cevap almadım
Merhaba hocam ben okul öncesi öğretmenliği mezunuyum çocuk psikolojisi üzerine yüksek lisans yapmayı dusunuyordum ama hocalarimdan aldigim cevaplar ve sizin daha önce yaptığınız yorumlar dogrultusunda ancak pdr ve psikoloji mezunlarinin yuksek lisans yaparak pedogog olabilecegini ogrendim yani siz devlette pedogog unvani olmadigini soyluyorsunuz ama özelde ya da üniversitede de olsa calisabilmek icin.Ben şuanda kpssye hazirlaniyorum ve bizim alanimizin puanları 80e yükseldi ve alan sınavı geldi.Ben anaokulu ve kreslerde ogretmen olarak calismaktan ziyade sosyo ekonomik ve psikolojik olarak yardima ihtiyaci olan cocuklara yardim etmek icin
Yorumum yanlislikla gonderilmis yarim kalmis hocam yani asıl amacım bu gibi yardima ihtiyaci olan cocuklara destek saglamak bu yuzden çocuk psikolojisi ya da sosyal hizmetler uzerine yuksek lisans dusundum.Özelde okul oncesinin calisma sartlari maalesef tam gun zorlayici, devlette yine cocuk uzerine calisabilmek ve cocuk psikologu olabilmek icin siz hangi alanda yüksek lisans yapmami onerirsiniz ya da bilimsel hazirlikla birlikte 3 yil yuksek lisans yapacagima fark derslerini vererek tekrar pdr okumami mi onerirsiniz hangisinin avantaji daha fazla olur.Çok takildigim ve tam olarak cevabini bulamadigim benim icin onemli bir konu,yardiminiz icin simdiden tesekkur ederim.
Atanma amacında iseniz lisans okumanız gerekir. Yüksek lisans sizi devlet kadrolarına atamaz.
SOsyal hizmet yerine pdr/psikoloji düşünebilirsiniz . Yüksek lisans + DR yaparak akademi kkariyer düşünebilirsiniz ancak yüksek lisans yaparak hastanelere psikolog olarak ya da okullara rehber öğretmen olarak atanamazsınız. Kısa vadede önemli olan iş bulmaksa yüksek lisans bu bakımdan işe yaramaz. Ancak iş önemli değil kendi işimi yapacağım derseniz okul öncesi eğitiminizin üzerine PDR ya da Psikoloji YL programı size artı katacaktır diye düşünüyorum.
Merhaba size bir sorum olacaktı pdr yi bitirdikten sonra ikinci bir bölüm olarak psikolojiyi kaç yılda bitirebilirim acaba. Teşekkürler
Okuluna göre değişir geneldse sadece edebiyat ingilizce tarih gibi dersleri sayarlar sadece böylece yine 4 yılda bitirirsiniz ancakç
Merhabalar hocam ben pdr öğrencisiyim ve alese girmeyi düşünüyorum aleste hangi bölümleri çözmem gerekir ve yüksek lisans için pdr den hangi programı önerirsiniz?
Sözel 1 Sayısal 1
PDR de branşlaşma yok henüz yine PDRde YL yapacaksınız . Ya da gelişim psikolojisi, aile danışmanlığı, sosyal hizmet, kariyer danışmanlığı seçeneklerini değerlendirmeniz gerekir.
Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ales 79 yds 26 ortalamamda 3.02 anadoludaki büyük olmayan ve yds barajı olmayan üniversitelerden birinde yüksek lisans yapma şansım var mı öğrenciyken öğrenci asistanlığı yaptım bu ve referans mektubu gibi küçük ayrıntıların etkisi olur mu
Bazı mülakatlarda artısı olabilir. DİL olmayan yerlere girmek için yüksek ales ve yüksek ortalama gerekiyor . Dİl puanınızı artırsanız aslında daha kolay bir yerlere girersiniz. Bu hali ile ne kadar şansınız var bilmiyorum ama bu sabit bir olay değil sonuçta siz her yere başvurun olur ya da olmaz:)Ancak sanılanın aksine dil istemeyen yerlere girmek daha zordur.
Merhabalar hocam, Giresun Üniversitesi Pdr son sınıf öğrencisiyim. Şu an KPSS´ye hazırlanıyorum. Bugün de Ales´e girdim. Tahminimce 80 gibi bir puan gelir. Benim sormak istediğim seneye bir yere atansam yüksek lisans işi nasıl olacak? Yani atandığım yerde yüksek lisans yapma ihtimalim yoksa ama atandığım yerin dışındaki bir şehirde yüksek lisans kazanmışsam zor olur mu? Devam durumu için neler söylersiniz? Okul yöneticilerinin ya da üniversite hocalarının inisiyatifinde mi oluyor bu durum? Teşekkür ederim.
ZOr olacak.
Gidip geleceksiniz.
Dersler biraz uzayacak.
Genelde müdürün insifiyatinde ama uygun bir dilde uygulamalar anlatılırsa müdürde yan çizmez izin verir genelde. İzin vermiyorsa müdürün sizinle çok daha farklı problemleri vardır genelde.
Devam hocadan hocaya değişir bazısı 2 haftada bir yapar bazısı her hafta geleceksiniz der. O biraz derse bağlı, üniversiteden üniversiteye bile değil hocadan hocaya değişir.
Hocam iyi günler, ben işletme mezunu olarak alandışı yükseklisans hakkında bilgi almak istedim. Tokatta yaşıyorum , tokat alandışı kabul ediyor diye duydum. Psikoloji bölümü yüksek lisans için herhangi bir alan kısıtlaması var mıdır?
TOKAT’ta psikoloji YL yok.
PDR ‘de de şletme bölümü kabul edilmiyor.
Hocam merhaba ben sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim pdr den yüksek lisans düşünüyorum istanbulda özel universitelerde hangisini onerirsiniz diploma puanim 3.10 1 sene hazırlık mi okuyoruz biz alan dışı olunca aydinlatirsaniz sevinirim saygilar
Hangisi ucuz ise orada yapın fark etmeyecektir…
Bilimsel hazırlık diye bir yıl okutabilirler. Bazı yerler okutmayadabilir. Üniversiteden üniversiteye değişmektedir.
Hocam peki akademik bi kariyerim olabilir mi yüksek lisanstan sonra? Alanda oldukça açık var diye duydum. Diploma puanim 3.10 olacak. Ales ve dilden kaç almalıyım yaklaşık. Birde mesela sabahattin zaim üniversitesinde var baktım. Üniversite farketmez mi bu konularda?
Çok fazla açık olduğu söylenemez. SOn yıllarda PDR alanında DR yapan bir sürü insan var 🙂 Bir sürü program var. Her birinin oldukça fazla kontenjanı var.
Şimdi siz önce YL yapacaksını en az 2 yıl, sonra DR yapacaksınız en az 4 yıl. Hiç uzatmadığınızı var sayıyorum ki kesinlikle uzatacaksınız 🙂 Yani en az 6 yıl sonrasını düşüneceksiniz. EN kalabalık PDR bölğmlerinde bile en fazla 15 hoca var dır (ki bu çok yüksek bir rakam). Bir çok bölüm 5 kişi ile süreci yürütüyor ve yeni hoca da almıyor. İş bulmak için akademiye yönelecekseniz dil konuşma terapisi, sosyal hizmet , klinik psikoloji gibi alanlarda akademisyen daha az. PDR ‘de açık olduğunu düşünmüyorum ben şahsen . Üniversite DR zamanında fark edebilir nereden mezun olduğunuzu sorabilir, tez danışmanınızı sorabilirler. Yeni düzenleme ile artık dil puanı YL gerekli olmayacak. ALES yükseltebildiğiniz kadar yükseltin.
Hocam kafam cok karıştı birde zaten sınıf öğretmenliği mezunuym zaten yabancıym konuya hangi alanda yl yapsam bilmiyorum. Herkes farklı birsey söylüyor. Kendinizi benim yerime koyup fikrinizi soyler misiniz sayın hocam ne yapmalıyım 🙂
Sadece iş bulmak için bir alan seçerseniz hayal kırıklığına uğrarsınız .
İlgi duyduğunuz alana yönelin derim ben ya da bir kariyer danışmanlığı hizmeti alın:)
Hocam merhaba ben suan dogu Anadolu da meb de calisiyorum. Hedefim akademik kariyer, Yuksek lisans yapmak istiyorum ama kararsizim en yakin erzurum var yapabilecegim. Yoksa batiya donunce mi yapsam kararsizim. Yuksek lisansi doguda yapip batida doktora yapabime sansim ne olabilir ?
Yüksek lisans fırsatınız varsa erzuruma yakınsanız yapın. Doktoraya Allah kerim her şeyi planlayamazsınız 🙂 YL Erzurum olan ve şu an DR yapan bir sürü insan var.
Hocam dil puanım 70,diploma notum 2. 70 civarı işletme mezunuyum. Pdr bölümünden( alandışı)yüksek lisans yapmam mümkün müdür? Tek amacım eğitimci olabilmek. İşletme mezunu olarak pdr alanına yönelemez miyim? Eğer bu mümkün değilse hangi alanlarda okutman, araştırma görevlisi ve ya öğretim görevlisi olarak çalışma şansım olabilir, teşekkürler.
Kendi alanınızda olmayı deneyebilirsiniz 🙂
Özel üniversitelerde PDR ya da Psikoloji YL hatta DR yapabilirsiniz.
Ömer hocam.. Sosyoloji mezunuyum PDR tezsiz yüksek lisans yapmak istiyorum. İST.’da yaşıyorum buradaki ünv.ler alan dışı almıyor, İst. dışında bana hangi ünv. önerebilirsiniz…
Tokat ve Samsun alan dışı alıyor diye biliyrum ama sosyoloji alıyor mu bilmiyorum . özel üniversite bakacaksınız.
İyi günler hocam,
Sosyoloji mezunuyum, formasyonumu aldım, stajım da bitmek üzere..
Öğrenmek istediğim MEB in rehberlik sertifika programlarından nasıl haberdar olurum? ve bu sertifikayı alınca özellerde rehber öğretmenlik yapabilir miyim? Diploma notum 3.70, ancak dilim zayıf, devlette yüksek lisans yapabilir miyim? Özelde yaparsam bana artısı olur mu?
Saygılarımla.
MEB zaman zaman duyuruya çıkıyor. Genelde haberi olmaz bir çok kişinin ama PDR mezunları tarafından yapılan eylemlerden haberdar olursunuz:)
Özel okullarda rehber öğretmen olarak bu sertifika ile çalışılabiliyor. Ancak o kadar çok pdr mezunu var ki bir daha bu kurs açılmayabilir.
Çok çok sağolun hocam ilginiz ve bilgi için 🙂
Tesekkur ederim Ömer hocam.. Özel ünv.ler ile gorustum kabul ediyorlar fakat sanırım unvan alamıyoruz. Yani PDR yüksek lisans yaptığımda devlet dışında nerelerde calisabilirim. Örneğin rehabilitasyon karda psikolojik danışman olarak çalışabilir miyim.. Şimdiden teşekkürler..
Unvandan kastınız klinik psikolog ise PDR ci iseniz yüksak lisans ile klinik psikolog
PDR ci değil iseniz Yüksek Lisans+ DR yaparak klinik psikolog ünvanını kullnabilirsiniz.
Benim ales 80 yds31 not ortalamam 3.20 yüksek lisans gelir mi bu puanlara
Kimse bilemez. Diğer başvuran adamların puanına bağlı
İyi günler hocam Pdr son sınıf öğrencisiyim; 79 ales,diploma notum 3.00, 57 yds puanlarım var.Sosyal Psikoloji üzerine iyi bir üniversitede yüksek lisans’a başlamak istiyorum sizce şansım nedir?
Neden olmasın , tabii PDR bölümü mezunlarını alıyorlarsa…
Merhabalar hocam. PDR son sınıf öğrencisiyim. 3.36 ortalamam, 86.38 ales ea puanım var.
1.) Yüksek lisans yapabilme ihtimalim nedir?
2.) Atanırsam ve yurtdışında yüksek lisans kazanırsam nasıl bir süreç olacak? Maaş alabilme ihtimalim olacak mı mesela?
3.) PDR yüksek lisans başvuru duyurusu açan üniversitelerin listesine nereden ulaşabilirim?
Şimdiden teşekkür ederim.
1. Yapamamanız için bir enden yok
2. ATanırsanız öğretmen , yurtdışında bir YL yaparsanız öğrenci olursunuz. Tabii ki maaş alamazsınız 🙂 Bambaşka şeyler. Ancak devlet bursu ile giderseniz orada maaş değil bur alırsınız. YLSY yazarak google da bir taratın aradığınzı şey bu.
3. Maalesef bir sıralı liste yok. Facebook grubunda ben elimden geldiğince eklemeye çalışıyorum.
Merhaba Ömer Bey; ben ya pdr ya psikoloji bölümlerinden birisini okumak istiyorum. İlgi alanlarım bunlar iki bölümü de çok seviyorum fakat ikisi arasında çok büyük bir fark var mı bilmiyorum. Psikolog olduktan sonra formasyon alıp pdr mezunlarına eş deger mi olunuyor. Mesela atanmalarda vs. Son olarak internette birkaç kişinin yazdığı şey rehber öğretmenler psikologlardan daha fazla maaş alıyorlarmis bunun doğruluğunu çok merak ediyorum. Ayrıca maaş konusunda da çok bir bilgim olmadığı için beni bu konuda bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
Merhaba hocam,
3.55 ortalama, 70 ales ile Marmara PDR’de yüksek lisans yapma ihtimalim nedir sizce? Ve bilim sınavına nasıl çalışmalıyım? Teşekkürler
Bilim sinavina hocalarin son calismalarini okuyarak hazirlansaniz iyi olur dusuncesindeyim;)
Girme ihtimalinizi Allah bilir diye yanitliyorum.
Hocam Marmara’ya münhasır olarak mı hocaların son calışmalarını okumamı öneriyorsunuz? Tesekkurler
Her yer için geçerli taktiktir 🙂
ben pdr istiyorum lise 4 öğrencisiyim ne nerirsiniz??
pdr hakkında ayrıntılı bir bilgi lütfen çok istiyorum dokuz eylül üniversitesini çok acil
sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünden 2.85 ortalama ile mezun oldum. ales 84 dil yok. pdr alanında yüksek lisans yapabilir miyim? özellikle anadolu üniversitesinde.
Anadolu alan dışı almıyor.
yalnız ales puanım sözel bölümde 84. bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Hocam merhaba,
Ben bu sene PDRden mezun oluyorum. Ales puanim 81, ortalamam 3,55. Maalesef yds ye girmedim. Marmara üniversitesi dil puanı istemediği için ona başvurdum. Fakat her sene ortalama 300kisi basvuruyormus ve 15kisi alıyorlar. Marmaranin bilim sınavı hakkında bir bilginiz var mı acaba?
Bir de Maltepe üniversitesine gelişim psikolojisi için başvuru yapacağım. Fakat hangi alanda ilerleyecegim yönünde kafam çok karışık. Marmara olmasa da Maltepe olur diye düşünüyorum. Acaba ydsye girip seneye ona göre mi karar vermeliyim.
Yardımcı olursanız çok sevinirim, zaten kafamın ne kadar karışık olduğunu anlamışsınızdır:)
Hepsi sınava gelmez 300 kişinin.
Dİl isteyen yerlerde eleme baştan olacağı için daha az başvuru olur ve sanılanın aksine girmek daha kolaydır.
Bilim sınavı için hocaların çalışma alanlarına ve son makalelerine bakınız.
Merhaba hocam ortalamam 3,05 ales puanım 82,5 yds puanım 27 sizce yüksek lisans yapma ihtimalim var mı yapabilirim de yapamayabilirimde biliyorum bunu ama şansım ne kadar onu merak ediyorum lütfen yrdımcı olun .
Başvurdugunuz yere göre değşir bunu yapma notu diye bir not yok. Ben 6 sene önce bu puanlardan daha düşük puanlarla girmiştim. Şu an nasıl olur bilmiyorum .Mülakat da nasıl performans gösterrisiniz sizin başvurdugunuz yere kimler başvurur ona bakmak lazım. şansınızı deneyin
Merhabalar ben sinif ogretmenliginden pdr ye cift ana dal yapiyorum seneye mezun olacagim yuksek lisansi klinik psikolojiden yapmak istiyorum.Bunun icin hangi universitelere basvurabilirim?
Özel üniversitelere.
Hocam ozel universitelere demişsiniz de devlet univ klinik psikoloji yuksek lisansi icin niye basvurulmuyor?
Devlet üniversiteleri kendi kendine tribe girdiği için. PDR mezunları devlet ünversitelerinde (zaten bir kaç tane) klinik psikolojiye alınmıyor.
Şu an pdr mezunu alan bir tane bile devlet univ.yok yani?
Evet
Meraba hocam, hocam ales 83 ege pdr fakültede ve bölümde derecem var ama dil sınavına girmedim. Önceliğim atanmak ama şu an durumlar çok karışık atandığım yerde yapmak istiyordum ama şubata kadar beklemek zorunda kalabilirim, bu bir sene kaybetmem demek. Yüksek lisans programlarına bu seneden başvurma konusunda ve beklemek konusunda kararsızım ne yapabilirim, teşekkürler şimdiden
Bence başvurun zararı olmaz. o arada dil puanı alır başka bir yere de atanırsanız yatay geçiş denersiniz.
Mrb ömer hocam atatürk üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunuyum . Ales 72 yds 22.5 🙂 lisans ort ise 2.98 hangi alanlara başvuru yapabilirim yuksek lisans için?
Çok genel soru.
Bir sürü üniversitenin bir sürü bölümüne başvurabilirsiniz . tek tek bakmanız gerekir.
Peki söyle yapsam olurmu: yüksek lisansı alan dışında yapsam. Mesela fen eğitimi yada kamu yönetimi de olabilir. Doktorayi da kendi alanimda yapabilir mıyım? Araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olarak eğitim fakültesinde görev alma şansım var mi?
İmkansız değil ancak genelde DR da aynı alanda YL yapmış insan isterler. Kamu da YL yapıp okul öncesi ya da PDR de DR yapmanız biraz imkansız 🙂
Eğitimle ilgili bir alanda olursanız arş görevlisi vs olma şansınız var ama bu işleri yapmakla yüksek lisans yapmak apayrı şeyler. Hiç yüksek lisans yapmadan da bu mesleklerde çalışabilirsiniz. Sizi almak isterlerse neden olmasın . Yanlış bir algı var YL ya da DR yapınca akademisyen olunuyor gibi. Genelde önce akademisyen olunup sonra bunlar yapılıyor. Yani DR mezunu da olsanız kadro bulamazsanız akademisyen olamazsınız ki bir sürü örneği var bunun.
Çok teşekkür ederim ömer hocam sağolun 🙂 tek sorun yds onu da geçerim inşallah
Hocam merhaba kar ben Hacettepe pdr 2.sinifim yüksek lisans yapmak istiyorum bunun için bu sene içerisinde bi kursa gitmem mantıklı mı yoksa 3 sene mi gitmeliyim 3 sene staj uygulamalı dersler vs. Yoğun olacağını düşündüğüm için 2 sınıfta gitmeyi olanların sizce nasıl yapmalıyım?
Şimdi ALES kursuna gitseniz yine unutacaksınız .
Dil için bir kursa gitseniz tekrar etmezseniz yine unutacaksınız.
Ben olsam gitmem , 4 de matematik çalışır (ki zaten kpss çalışırken otomatik çalışılıyor) ve de dil kursuna giderim 🙂
Ama ben dili konuşma yazma düzeyinde öğreneceğim derseniz her yıl bile gidebilirsiniz zararı olmaz.
Hocam mrb,ben bu yil üniversitemizden mezun oldum. Merkezi kullanabilir miyim? Asıl şimdi danışmaya ihtiyacım var 🙁 bu arada hocam y.lisansa kendi okulumuzda başvuracagm ama kadro açılmazsa bizim üniv. Ya da başka yerde işsiz de kalabilirim değil mi? İşsiz Y.lisanslı psikolojik danışman olarak ve bu bana çok koyar. Au arada odyolojiden y.lisans yapma hakkımız var diye okuyorum ama çok eski ha dberler 2012,2010 yılına ait. Bu konuda da bilginiz var mı
Açık öğretim öğrencisi iseniz merkezi kullanabilirsiniz. Aksi takdirde hakkınız yok. Ancak siz yine de bir uğrayın derim ben.
Kadro ve YL apayrı şeyler. Kadro 10 yıl boyunca da açılmayabilir Anadolu da. Bunları karıştırmayın . Akademik kadro kazanmak için YL mezunu olmanıza da gerek yok. Bu ikisi farklı şeyler
Dİl konuşma YL programına başvurma hakkınız var. Ancak genelde yabancı dil öğretmenleri kazanıyor.
Tamam hocam,evet y.lisans ile kadro farklı ama y.lisans yapıyor koşulu oluyor genelde o yüzden aynı kefe gibi bahsettim. Teşekkürler hocam. Odyometri y.lisans çok da yaygın olarak yok zatn ve dediginiz gibi şansımız pdr mezunu olarak daha düşük
merhaba hocam.benim lisansım okul öncesi öğretmenliği ve pdr alanında yüksek lisans yapmak istiyorum. Mezuniyet ortalamam 2.70 fakat ALES’ten 70 aldım ve YDS puanım 65. Yüksek lisanstan Mezun olduğumda nerelerde çalışabilirim veya pdr nin bana nasıl bir katkısı olur?
Yüksek lisans size devlette çalışma hakkı vermez. özel de rehber öğretmen olarakta çalışamazsınız ya akademik kariyere yöneleceksiniz ya da özel sektör de ofis vs çalışacaksınızç
Hocam merhabalar. Sınıf öğretmenliğinden mezun olup pdr de yüksek lisans kabul eden üniversitelerin olduğunu yazmışsınız. Diyelim ki kabul edildik ve yaptık. Yüksek lisans sonrası akademik kariyer nasıl ilerler. Araştırma görevliliği alımlarında lisans sorun olur mu?
Üniversitesine göre değişir. Genelde araştırma görevlisi için lisans şartı konur. Ancak bazı ilanlarda alınacak kişi belli ise ilgili alanda YL yapmış olmak gibi ilanlarda çıkabiliyor.
Anladım hocam teşekkür ederim. Peki sizce alandışı y.l mantıklı mı? Şuan son sınıfım ve bütün ilgim pdr . Yüksek lisansı da bunun için istiyorum. Fakat tamamıyla zaman kaybı olacak ise uğraşmayayım.
Bu amacınıza bağlı amacınız devlette iş bulmaksa vakit kaybetmeyin. Ama ben bu alanda ilerleyeceğim derseniz kendi mesleğinizi yaparken dışardanda YŞL ve DR tamamlayabilrisiniz. Sonrasında alan değiştirir akademik hayatınıza devam edebilirsiniz.
Merhabalar hocam,kızımın geleceği adına yol haritası çizebilmesi için öğrenmek istediklerim var.yardımcı olursanız çok sevinirim.
Kızım bu sene üniversite sınavlarına girdi,kendisi ileride meslek olarak akademisyenlik düşünüyor.netlerinden hesapladığımıza göre istanbul hukuk ve boğaziçi pdr ye yetecek bir sıralama bekliyoruz.Okurken erasmus ve mezuniyetinden sonra yurtdışı yüksek lisans+doktora hayalleri var.
Sizce bu hayallerini gerçekleştirme adına boğaziçi pdr mi istanbul hukuk mu?.
Son olarakta Türkiye’de hukuktan mı pdr den mi akademisyen açığı daha çoktur.
Teşekkürler.
Beni aşan bir soru olmuş. Türkiye de maalesef su alanın önü açıktır diyemeyiz. PDR nin önü açıktır dersiniz felsefe öğretmenler i 40 günde pdrci yapılıyor bu ülkede:)
Boğaziçi üniversitesi akademisyen yetiştirme anlamında bence uygun bir yer mezunların çoğu yurtdışınsa lisansüstü yapıyor . Bu kadar büyük hayalleri olan kzınız için bu kadar küçük düşünmeyin bence o kadar çalıştı çalışacak… Tek amacı TR ‘de akademisyen olmak olmamalı kimbilir belki YL ve DR sını yurtdışında yapacak ve orada kalan onlarca akademisyenimizden birisi olacak kızınız .
Açık anlamında hukuk fakültesi daha fazla. Daha çok öğretim üyesi alınıyor . PDR ‘de 3 tane hoca ile koca bölümü götüren onlarca üniversite var . Yani bu iş pek ihtiyaç işi değil bizim ülkemizde:)
Cevabınız için teşekkür ederim.YL+DR dan sonra yurtdışında kalmasını bende isterim.TR deki akademisyen açığını yurtdışında yapamayıp geri gelirse diye sormuştum.yurtdışında kalma olasılığına göre istanbul hukuğu tavsiye edermisiniz yoksa boğaziçi pdr dahamı mantıklı.
Hukuk daha çok yerel öğeler taşıyan bir eğitim gibi geliyor bana. O yüzden eğitim dili ingilizce olan Boğaziçi PDR uluslararası çalışma anlamında daha parlak bir yer gibi duruyor. Ancak bence daha önemli olan bir nokta var. Lütfen duralım . Ne yapıyoruz biz ?
Bir genç kızın gideceği bölüme karar veriyoruz … Neyle alacağı ÖSYS puanı ile…Çook yanlış…
Bu ikisi farklı meslekler. Farklı yetenekler gerektiriyor, farklı ilgiler istiyor. Birini seven diğerini de sever mi? Birinde başarılı olmak için gerekli özellikler diğerinde işe yarar mı ? İKi meslek arasında kalmanızın tek nedeni ÖSYS puanlarınız mı ? Maalesef meslek böyle seçilmemeli bence bir uzman yardımı alın . Tercih rehberliği değil kızınızın kendi ilgi yetenek ve değerlerinin farkında olacağı bir kariyer danışmanlığı hizmeti arayın . Tercih yapmak işin en düz kısmı . Bu yardımı dershane rehber öğretmenlerinden almayın lütfen . Onların tek bildiği evet bu puanla x y ve z yerlerini kazanırsın demek olacak. Sizin ve daha önemlisi kızınızın kendi ilgi alanlarını tanımaya ihtiyacı var . Puana göre yer seçmeye değil. Dİkkat etmenizi öneririm 🙂
İyi günler Ömer hocam. Dil öğrenme ve yds konusundaki deneyimlerinizi paylaşacaginizi söylemiştiniz Eski yorumlarinizda. Paylaştınız mi acaba ya da paylaşacak mısınız onu merak ettim. Birde şunu sormak isterim. Ben akdeniz üniversitesinde pdr son Sınıf ogrencisiyim. Gelecek sene atanmaya bakacağım ama aynı zamanda lisans biter bitmez yüksek lisansa başlamak istiyorum. Hem okulda görev yapıp hem yüksek lisans yapmak sizce çok fazla yorar mi beni.alesten bu sene 75 puan aldım okul ortalama 3.20 dil sınavı Korkutuyor beni bu sene girecem yds ye.tavsiyelerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim
Hem YL yapıp hem çalışmak sadece çalışmaktan daha fazla yoracak elbette ama atla deve değil halledilebilir. Çevrenizde abartan varsa inanmayın sallıyor:)
Dİl konusunda eğer amacınız sadece 50 barajını aşmak ise kelime ezberine ve okumaya odaklanın . Dilbilgisi bilmesenizde 65 e kadar çıkarsınız bence. Ama kursa gitmek en akılcı yol diye düşünüyorum ben.
Merhaba Ömer hocam. Ben PDR 3.sınıfa geçtim ve akademisyenlik istiyorum. Önce atanıp MEB’de işe başlamak ardından bu sürece girmek istiyorum. Çalışırken yüksek lisans yapacak olsam beni nasıl sıkıntılar bekliyor? Hedefim büyük üniversiteler. Hacettepe veya Ankara Üniversitesi. ALES matematikten ve dilden sıkıntılarım var biraz. Bu seneden itibaren bu sınavlara da girmeye başlayacağım, YDS başvurumu yaptım bile. ALES ve YDS’yi de kendi çabamla halletmeye çalışsam başarılı olabilir miyim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. 🙂
Basarili olmamaniz icin bir neden yok. Fazlaxa bir sikintiniz olmaz. Sadece uzak birbyere atanirsaniz git gel yaparsiniz biraz masrafli olur hepsi bu . Birde biraz gec bitirirsiniz. Ancak su an yuksrk lisansa atilma geldi . Gidip gelerek yuksek lisans biraz daha zor olacaktir eskiye gore.
İnternetten araştırdım fakat bulamıyorum
Pdr de ingilizce egitim veren tum üniversitelerim adini soyler misiniz hocam
Hukukda da ingilizce egitim veren üniversiteler hangileri
İnternetten araştırmanıza gerek yok . Tercih kılavuzundan bakabilirsiniz. Ya da sizin için derlemişler şu sitede.
http://www.dergipdr.com/2014-2015-pdr-bolumu-taban-ve-tavan-puanlari-2580h.htm
Hukuk kısmını kendiniz halledin artık:)
merhabalar hocam pdr 3.sınıf öğrencisiyim kendimi pdr de geliştirmek istiyorum pedagog psikolog vb. düşünüyorum klinik psikolojısı özel üniversitelerde var pedagog için neler yapabilirim acaba
PEDAGOG diye bir meslek yok.
Bu ünvan adalet bakanlığındaki PDRciler tarafından kullanılıyor su an .
Hocam su an bir ram’da çalışıyorum. Araştırma yapmayı ve makale okumayı seviyorum.bunun için de akademisyenlik düşünüyorum. Sorum su sizce su an şu iki bölümden hangisinin onu açık? a)Pdr tezli yl b)Bagimlilik psikolojisi tezli yl
PDR TEzli. Bağımlılık yaparsanız sonr ayapacak DR bulamayabilirsiiz.
Hocam merhabalar pdr öğrencileri kendilerini nasıl gelistirebilirler yazın okuyabilecegimiz kitap onerileriniz var mı birde sizce klinik psikoloji devlet üniversitelerinde açılır mı
Klinik açılması zor.
Kitap istemediğiniz kadar var okuyun da ne olursa olsun:)
Hocam merhabalar ben hacettepe pdr 2.sinif öğrencisiyim 3 e gectigim yaz bir ram da staj yapabilir miyim okulun zorunlu yaz staji yok ama kendim ayarlarsam olabilir m?
Ram da kabul edwrse neden olmasin ancak gerek var mi ?
Sanmiyorum.
Merhaba hocam ben Alesten 75 aldim ortalamam 3.28 pdr mezunuyum dil puanim yok dil sinavi olmadan kabul eden üniversiteler hakkinda bilgi verebilir misiniz ? Bu konuda hamgi siteye bakabilirim.basvurularda elden mi yapmak lazim?sizce bu puan ve ortalama ile yuksek lisansa kabul edilir miyim?
Dil istemeyen universiteler var. Siz tek tek bakacaksiniz . Facebookta bir grubumuz var ama siz hangi universiteye basvurmak istiyorsaniz ona bakmaniz gerekirm su puanla kesinngirersiniz demek mumkun degildir. Kontenjanlar oldukca az ust siralarda olmalisiniz.
Bazi universitler online bazisi elden basvuru alir.
Merhaba,ben bu yıl üniversite için tercih yapacağım.Sıralamam 29 binde.Gönlüm psikolojiden yana ama PDR gelme ihtimali yüksek.Ben lisans sonrası Almanya’da yüksek lisans düşünüyorum ama araştırdığım kadarıyla yurtdışında PDR diye bir bölüm yok.Bu yüzden bazı üniversiteler kabul etmiyormuş diye okudum bir yerde.Bu konuda bilginiz var mı acaba?PDR mezunu olarak Almanya ya da diğer ülkelerde yüksek lisans hayal mi?
COunseling yani psikolojik danışma yüksek lisansı avrupa’da yok ya da yaygın değil. ABD , Kanada ya da İngiltere ‘de şansınızı deneyebilirsiniz.
Hocam, merhaba ben pdr son sınıf Öğrencisiyim ve kariyerim için en iyi şeyi uzun zamandır araştırıyorum ama hâlâ kafamda net bir şey elde edemedim, öncelikle kpss’ye girip, inşallah atanıp bir deneyim kazanmak istiyorm. Meslegime başladıktan sonra kariyerim için adım atmayı dusunuyorm, ama acaba klinik psikoloji de yüksek lisans yapsam mi diye de dusnuyorum,bir yandan da akademsiyenlige de pek sicak bakamiyorum nedense,kısacası hocam pdr alanında kariyer ve kendimi geliştirmek ilerlemek için sizce en iyi yollar hangisi olur?Cok teşekkürler.
Akademi düşünmeseniz bile YL yapabilrisiniz.
Kendinize ben neden klinik psikoloji yapmak istiyorum diye sorun cevap sizi tatmin ediyorsa yapın . Sitede Psikolojik danışmanlar klinik psikolog olabilir mi ve pdrciler klinik psikolog olsun mu yazıları var. Onları okumanız da faydalı olabilir.
Hocam facebooktaki site hangisi
Hocam, pdr okuduktan sonra yüksek lisansımı dil terapistliği üzerine yapabiliyor muyum? Şimdiden teşekkürler
Evet. Ancak biraz zor çok yüksek ortalama ve ALES puanı olmalı.
Hocam merhaba. akademik kariyer icin pdr mi daha uygundur psikoloji mi? Bir de ege psikoloji y.lisans veya akademi yapmak icin uygun mudur simdiden cok tesekkur ederim
Fark yok.
Kendi alanınızdan devam etmeniz avantajlıdır. Ya da en çok hangi alanda referans bulabilecekseniz.
Hocam akademik kariyer icin psikolojinin mi pdr nin mi onu aciktir? Ilginize tesekkurler..
Merhaba.Acaba sosyoloji okuyup pdr üstüne çift ana dal yapabilir miyiz? Yardımcı olursanız cok sevinirim
her üniversitenin kendi kurallarına göre değişir net birşey yok bu konuda.
Merhabalar,
Sosyoloji mezunuyum, Rehberlik ataması için gereken belgem de var. Ancak Pdr bölümünden yüksek lisans yapmak istiyorum. Akademik bir kariyer hedefim olmadığı için, tezsiz olarak yapmayı düşünüyorum. Sorum şu ki; ben bir üst eğitime lisansüstüne geçtiğimde,öğretmen atamalarında bu yükseklisans pdr diploması kullanılarak yapılabilir mi? Yani sosyoloji lisans diplomasına ihtiyaç duyulur mu duyulmaz mı? Bilginiz varsa, yardımcı olursanız çok sevinirim..
YL yaparak atama da PDRci gibi birinci öncelik atamadan bahsediyorsanız mümkün değil.
merhabalar hocam akademik olarak ilerisi icin sizce egitim yonetimi mi, egitim bilimleri mi, olcme degerlendirme mi, sinif ogretmenligi mi siz olasaniz kendiniz icin neyi tercih ederdiniz. sinif mezunu icin
Ölçme.
Ancak ben değilim sizsiniz. Neyi sevidiğimi neyle uğraşmak istediğimi hangi alanda çalışmak istediğimi biliyorum . Siz ne istiyorsanız onu seçin. iş bulurum diye alan seçmek hayal kırıklığı yaratır .
Hocam merhaba alan dışı pdr yüksek lisansından mezun olduğumuzda devlet ve özel okullarda çalışma imkanı yok anladığım kadarıyla . Peki ne katkısı olur bu alanın özel de başka ne iş yapılabilir? Biraz aydınlatabilir misiniz
İş bulma anlamında katkısı olmaz. Özel sektöre bakacaksınız ya da PDR yüksek lisans mezunu olmak şeklindeki akademik kadrolara bakacaksınız . Ya da DR ‘da yapıp akademik kadroları takip edeceksiniz.
Merhaba hocam.bölümlerarası geçiş varmıs diye duydum(tabi aynı fakültede olan bölümler arası). Sınıf ögretmenliği ve pdr egitim fakultesinde oldugu için. Acaba sınıf öğretmenliğinden pdr ye geçme şansım var mı?
Her üniversitenin kuralları farklıdır. KTÜ’de vardı mesela. Maalesef bunu tek tek arayıp öğreneceksiniz. Artı siz okula başladıktan sonra artık yok diyebilirler. Ek olarak bu sadece 1 ya da 2 kontenjan için oluyor kazanması oldukça zordur. Buna güvenerek tercih yapmak sizi üzebilir.
merhabalar. pdr alanında yüksek lisans yapmaya başlayacağım bu yıl fakat doktoramı bu alanda yapmak istemiyorum, psikoloji üzerinde yoğunlaşmak istiyorum fakat malumunuz pdr mezunlarını istemiyorlar. psikoloji lisansı tamamlasam, yüksek lisans pdr olunca mümkün olur mu psikoloji üstüne doktora yapmam? internette bilgi bulamadım da.
Okuluna göre değişir. Hocasına göre değişir. İnternette bilgi bulamamanız bu yüzden. Bir kuralı yok maalesef
İyi günler ben tercihimde pdr yazdım.Duydum ki yüksek lisansla odyolog olunabiliryormuş.Ama ne kadar doğru bilmiyorum,doğruluk payı var mı varsa eğer odyoloji okumuş gibi mi oluyo ve iş alanları ayni mi oluyor şimdiden teşekkürler
İş alanları aynı olmaz. Lisans ile yüksek lisans farklı şeyler. PDR mezunu olup odyolojide yüksek lisans yapan kişi sayısı sanırım 10 u geçmemiştir bu güne kadar. Hadi 20 olsun…
Hocam merhaba benim uzunca bir sorum olacak. Ben isletme mezunuyum. Muhasebe finans dan yuksek lisans yapıyorum. İleride akademisyen olmak istiyorum. Ancak şöyle bir sorunum var. Ben bu alanda mutlu değilim . işimi severek yapabileceğimi düşünmüyorum. Bu yüzden başka bir alana geçmek istiyorum. Şimdi sorum şu: isletme lisans mezunuyum pdr ya da sınıf öğretmenliğinden yuksek lisans yapabilir miyim? Yaptığım taktirde o alanlarda üniversitede akademisyen olabilir miyim? Ya da halihazırda formasyonum var yuksek lisans yaptıktan sonra ilköğretimler de görev alabilir miyim? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim..
Yüksek lisans yaparak ilköğretimlerde görev alamazsınız. Kendi alan öğretmenlikleriniz (varsa bilmiyorum) nlara başvurabilirsiniz.
Elbette Yl ve veya DR yaparak bu alanda akademisyen olabilirsiniz. Ancak şansınız bu alan mezunlarına görece az olur diye düşünüyorum. Çevreniz referansınız varsa o ayrı.
akademisyen olmanın yolu sadece dr yapmaktan geçmiyor. Brileri sizi bölüme almak istemezse isterseniz ABD de 5 tane DR yapın kadro bulamazsınız . Bu birileri şu an tanıdıklarınız olabileceği gibi yüksek lisans ya da DR sürecinizdeki hocalarınızda olabilir. Kısacası kendi alanınızda nasıl akademisyen olacaksanız bu alanda da kurallar aynıdır. Nasıl ki her işletme dr’lı akademisyen olabmıyorsa bzde de aynı şey söz konusu.
kolaylıklar, başarılar.
Hocam merhaba yukarıda benzer bir soru gördüm fakat mezun biri olarak sormak istedim. Akademik kadroların çok olmama durumu var malum öyp de kalktığı için bu durum biraz zorlaştı. Siz Ylsy ye nasıl bakıyorsunuz? Çünkü onda da burs ile ilgili sorunlar olduğunu duydum. Ayrıca iyi bir üniversitede yl yapmak argör olarak kadro bulmada işimize yarar mı? Bir de yl da geçiş yapmak zor oluyor mu hiç bu konuyu daha önce araştırmadım yeni düşünmeye başladım bakınca da sadece karşıma sayılar çıktı (üniversitelerin alım sayısı) bilemedim işleyiş nasıl bu süreçte.
Eskisi gibi burslarda büyük sıkıntılar yok, ptogram bir şekilde işliyor YLSY ‘de. En azından benim bildiklerim bu şekilde.
Akademik kadrolarda genel olarak hocalar kimle çalışmak istediğini belirleyip alım yapar sayılara takılmayın.Sizinle çalışmak istedikten sonra alırlar, istemiyorlarsa isterseniz ODTÜ’yü 5 kere bitirin anlamı yok. Ne yazık ki bu durum böyle.
hocam pdr mezunlarına dil ve konuşma terapistliği yüksek lisans imkanı kalktı mı ?bunun hakkında bilginiz var mı?
Üniversitesine göre değişiyor
Hocam merhabalar yüksek lisans icin gerekli olan yds sinavinin gecerlilik süresi 5 yil olarak belirlenmiş şimdi ben burada bir şeyi anlayamadim ben 2017 de yds ye girsem ve yüksek lisansa 2019 da kabul edilsem o zamana kadar o puan gecerli mi?
O süre sınırı yabancı dille eğitim veren bölümler için diğerlerinde sınır yok.
Yani ben yüksek lisans icin yds ye girdigimde bunun gecerlilik süresi yok mu?
Su an evet.
yani hocam benim yds den aldığım puan kanun değişmediği sürece hep geçerli mi?
Merhabalar Ömer Hocam. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Hocam PDR mezunuyum şu anda Samsun Psikoloji Yüksek lisans alanında asil kayıtlarda görünüyorum. Yüksek lisansımı Psikoloji alanında yapmam bana ne kazandırır veyahut tavsiye eder misiniz ? Yoksa yine kendi alanımı mı tercih etmeliyim ?
Tebrik ederim. Psikoloji alanında devam etmek isterseniz neden olmasın derim. Doktora da bazı okullar lisansınız pdr değil diye sorun çıkarabilirler. Ancak farklı bir alanı görmenin avantajlı olacağını düşünüyorum. Ek olarak hemen hemen tüm pdr bölümleri (belki bir iki istisna) psikoloji YL mezunlarını PDR DR programına alıyor. Doktora da tekrar alana dönersiniz belki de. Bence bir kaybınız olmaz ancak karar sizin elbette:)
Hocam merhaba. Belki bu soruyu/soruları daha önce yazan arkadaşlar olmuştur ama okumak için çok vaktim yoktu,affola. Ben ıstanbul üniversitesi pdr 2. Sınıf öğrencisiyim . Allah nasip ederse yüksek lisans yapmayı düşünüyorum . Fakat benim için yapacağım avantajlı alan hangisi olur bilemiyorum. Kendi alanımdan devam etmek istiyorum. Bu konuda ne önerirsiniz ? . Ha bir de olurda maddi imkanlarım el verirse yurt dışında y.lisans tavsiye eder misiniz yoksa ondan ziyade gel kendi yurdunda y.lisansını yap mı dersiniz ?
Daha yolun başındasınız. Yurt içi de dışı da olsa yabancı dil ve ortalamaya ihtiyacınız olacak . Bu ikisini yüksek tutun.4. sınıfta yeniden yazın 🙂
Merhaba,
Pdr 3. sınıf öğrencisiyim mezun olduğumda iki sene çalışıp aynı zamanda kendi alanımda yüksek lisans yapıp danışmanlık ofisi açmak gibi bir planım var. Fakat direk pdr de mi yoksa eğitim aile vs dan. gibi alanlarında mı yapmalıyım karar veremiyorum. Dil konusunda kendime güveniyorum agnom da şuan 3 üzeri. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Ayrıca yl ı İstanbul Ankara da yapma şansım nedir?
Şansınız nedir sorusuna cevap vdreecekbir mekanizma yok Türkiye’de başvururusunuz olur ya da olmaz o anki mülakat komisyonuna bağlı. Meslea ankarada başvuran herkes mülakata çağırılır. Sıralamaya girmenize gerek yok bu çağırılanlar arasından akzanırsanız ne ala.
Doktora da düşünüyorsanız kendi alanınızda yapın aile danışmanlığının Türkiye’de bir esprisi kalmadı herkes aile danışmanı zaten.
Merhaba
Ben Meslek lisesi öğretmeniyim. Meb atamada yıllardır sorun yaşıyorum.iş bulmada çok zorlandığım için MEB çocuk gelişimi sertifası aldım.(1024 saatlik).özel bir anaokulunda yardımcı öğretmen olarak çalışıyorum. Özel bir üniversitede sınıf öğretmenliği tezli yüksek lisansı na başvurdum kabul edildim. Bu yüksek lisans ile alan değişikliği ya da atamam yapılır mı? bana bir fayda sağlar mı yada özel Üni kalabilir miyim Soruma kimse anlamlı bir cevap vermedi. Boşuna paramı ve Zaman’ımı harcamak istemiyorum. Tek niyetim öğretmen olarak atanabilmek.
Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.
YL ile atamanız yapılmaz aman para kaptırmayın . Zaten bu sorunuzu enstitüye de sorsanız yapılmaz demeleri gerekir. atama lisans alanına göredir.
Hocam merhaba, ben şu anda Odtü kuzey kibris kampusunde pdr okuyorum fakat hazırlıği gecemedim bu yil tekrar hazirlik okuyacagim eger gecersem bölümü ingilizce okuyacagim.yuksek yapip pedagog olmak istiyordum fakat bu alanda kendimi daha fazla gelistirebilecigim bir iş yapmak istiyorum okulumun hakkını vereyim dedim neler yapabilirim
Önce ortalamanızı yüksek tutun , dersleri öğrenmeye, dil becerisini unutmamaya çalışın . Şu an PDR ble okumuyorsunuz mezun oluncaya kadar kim öle kim kala. 4. sınıf olduğunuzda yeniden yazın 🙂
Merhaba Hocam.
PDR 2.sınıf öğrencisiyim. İlk sene ortalamam 3.50 geldi. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünden çift anadal’a kabul edildim. Sizce bu bölümün bana bir yararı olur mu. İleride Yüksek lisans düşünürsem iyi veya kötü nasıl bir etkisi olur? son olarak yüksek lisansta odyoloji ve konuşma bozuklukları alanı sizce nasıl iş imkanları ve durumu nedir?
PDR alanı için bir katkısı olmaz ilerde alan değiştirmek istiyorsanız yapın , ya da sizi zorlamayacaksa fazla diploma göz çıkarmaz
merhaba ben 4 yıllık sosyoloji mezunuyum ve ortalamam 2.51 pdr yüksek lisans düşünüyorum yabancı dilim gayet iyi ales puanım da 83 sizce samsun alan dışı alımına girebilme şansım nedir
teşekkür ederim
Diğer başvuracaklara bağlı şansınızı deneyin
Merhaba Hocam,
Pdr 3. sınıf ögrencisiyim.Dil ve konusma terapistligi , odyoloji ve klnik psikoloji gibi alanlardan yl yapmak devlette kadro imkani sagliyormu merak ediyorum.PDR mezunu olarak dvkt yl devlette istihtam sagladigini biliyorum, tersine klinik yl ise devlette calisma hakki tabimadiginida biliyorum esas merak ettigim odyoloji ?
Çok tesekkur ederim..
Odyoloji ile DK aynı şekilde istihdam ediliyor genel olarak .
Merhaba hocam, Ben Pdr 3. Sınıf öğrencisiyim 2. Dönem Erasmus programına katılacam.. Şuan ortalamam 2,83 ve yüksek lisans yapmak istiyorum .. ne yapmam gerekiyor şuan yüksek lisans yapmak için ? Teşekkürler..
ALES ve dil sınavlarına girin seneye.
Ortalamanızı da yüksek tutun sonra ağlarsınız 🙂
hocam merhaba ben devlette çalışıyorum pdr mezunuyum. yüksek lisans yapmayı düşünüyorum klinik üzerine mi yoksa pdr alanında mı yapsam bunun kararını veremiyorum. amacım kendimi geliştirmek okulda çalışmaya devam etmek.. siz hangisini önerirsiniz ve de tezli tessiz arasındaki fark nedir?
Tezsiz yaparsanız doktora yapamazsınız . İlerisi için tezli yapabilirsiniz.
Mevcut klinik psikoloji programlarının insanlara bir şey kattığını düşünmüyorum , ticarethane haline gelmiş durumda. Yine de karar sizin.
Merhaba hocam
Universitelern psikolojik danisma merkezleri hakkinda bilgi verebilir misiniz ? Calisma sartlari, giris kosullari (kac puan almak gerekiyor hangi puan turunden), kisisel gelisim ve is doyumu hakkinda aydinlatirsaniz cok sevinirim bildigime gore siz de boyle bir kurumda calisiyorsunuz.
https://omerozer.com.tr/universite-psikolojik-danisma-ve-rehberlik-merkezlerinde-psikolojik-danisman-olmak/
Akademik personel olan UZMAN kadrosu için gerekli şartları sağlamanız gerekiyor. KPSS vs ile alım yok.
Merhaba hocam pdr mezunuyum şubatta atandım ve bir lisede görev yapıyorum..akademisyenlik düşünmüyorum ama kendimi geliştirmek adına yl yapmak istiyorum..mebde calısmaya devam edersem yl yapmış bir öğretmen olmanın derece kademe veya maddi olarak bi getirisi oluyor mu bunu merak ediyorum.teşekkür ederim 🙂
Maddi katkısı yok desek yanlış olmaz. Bir kademe veriyor, 2-3 lira farkeder herhalde:)
Hocam merhaba ben okul öncesi öğretmenliği 3.sınıf öğrencisiyim. Yüksek lisans yapmak istiyorum. Fakat farklı hangi alanlarda yüksek yapma hakkımız var malesef bilmiyorum. Bu konuyla ilgili net bilgiye ulaşamıyorum. Benim için yükseklepsikoloji veya pedagogluğa yönelme şansım var mı varsa hangi yolları izlemeliyim teşekkürler ..
Her okulun koşulları farklı olabiliyor tek tek bakmanız gerek.
saygılar hocam. pdr mezunuyum, önceliğim pdr alanında yüksek lisans yapmak ama 2.68 ortalama ve 81 ales ile bu pek mümkün gözükmüyor. Daha az puanla aldığını düşündüğüm açıkçası ilgimi de çeken Felsefe ve
Din Bilimleri anabilim dalında DİN PSİKOLOJİSİ alanında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. ama ilgi kadar ilerde akademisyenlik alanında iş bulmam konusunda bu alan ne kadar yardımcı olur merak ediyorum, kendi ayaklarımın üstünde durmam da gerektiği için ilginin yanında olayın değer kısmını da merak ediyorum. şimdiden teşekkürler hocam, düşüncelerinizi merakla bekliyorum.
Akadmeisyen olmayı düşünüyorsanız kendi alanınızda ilerlemeniz en mantıklısı olacaktır. Başka alanlarda yer bulmanız oldukça zor olacaktır.
Bu puanlarla da girilecek yer bulabilirsiniz özellikle dil şartı olan yerlerde dili geçen daha az olduğu için oraları deneyebilir mülakat olan yerlerde farkınızı mulakatta gösterebilirsiniz.
Teşekkürler hocam
Merhaba hocam, öncelikle bizlere yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler.Ben pdr 3. sınıf öğrencisiyim ve RAM da çalışmayı istiyorum ancak merak ettiğim bir şey var.KPSS de yeterli bir puan aldıktan sonra RAM da çalışabilmek için okul psikolojik danışmanları gibi mülakata katılma ve geçme şartı var mı?Bir de bir pdr mezunu olarak eğitim bilimlerinden herhangi bir alanda yüksek lisans yapsam pdr alanında doktora yapabilir miyim?Şimdiden teşekkürler.
RAM A atanmak ile normal bir okula atanmak arasında bir fark yok. Aynı prosedür.
Bazı yuksek lisans programlarında PDR lisans ve YL yapmış olmak yazar.
Bazısında sadece PDR YL mezunu olmak yazar
Bazısında pdr lisans ya da pdr yl mezunu olmak yazar. Sadece bu şartı sağlamış olursunuz ki bu çok çok azdır. Genelde PDR de yl yapılmış olması istenir.
hocam öncelikle rahatsız ettiğim için özür dilerim ..psikolojik danışman ve rehberlik bölümünden yüksek lisans düşünüyorum lakin iibf mezunuyum,yukardaki cevaplarınıza göre alan dışı bu bölüm üzerinden kabul eden üniversiteler var hatta özel üniversitelerde rahatlıkla yapabilirsiniz demişsiniz lakin ben biraz araştırdım ama baktığım üniversitelerde(özellerde dahil) belli bölümler dışında kabul edilmiyor.böyle bir imkanımız var mı yok mu bizi aydınlatabilirseniz sevinirim..şayet varsa yönlendirebileceğiniz bir site var mı?
Eğitim fakültesi yada psikoloji mezunları genelde uygun devlet üniversitesi buluyorlar. Hatta felsefe be sosyoloji de. Ama hiç İİBF alan duymadım. He yok mu zamanında alınmış olan maliyeci bir arkadaşım var PDR doktorada. Ama artık alım yapmıyor bu bahsettiğim ünibersite alandışından.
Kısaca büyük olasılık özellerde bulabilrsiniz devlet szin için biraz zor.
Hocam merhaba ben hacettepe pdr 2.sınıf öğrencisiyim. yurt dışında yüksek lisans ve doktora şartlarını öğrenmek istiyorum net bir bilgi bulamadım çünkü. Şimdiden teşekkür ederim.
Kendi paranız ile gidecekseniz gitmek istediğiniz okulların web sitelerini araştırın.
Devlet burdu ile gitmek istiyorsanız google YLSY yazın . YLSY sistemini okuyun.
Merhaba ben egitim fakultesi pdr 3. Sinif ogrencisiyim ozel bir universitede. Elime para gectikten sonra yuksek yapabilirim ve ingilizcemi de gelistirmem gerekiyor. Ayrica pedagogluk da düşünüyorum once pedagogluk vs gibi bir alanda calisip uni.ye girmek mi yoksa once uni.ye girip sonra bir alanda uzmanlasmak mi ? Bir de devlet okullari mi yoksa ozel okullarda calismak daha iyi olur ? Simdiden tesekkurler
Maddi olanaklarınız olmayacaksa (bildiğiniz üzere önce fizyolojik ihtiyaçlar) YL vs yaparsınız bir ara.
yani iş bulun.
iyi günler ömer hocam ben 2009 ktü beden eğitimi öğretmenliği bölümü mezunuyum.diploma notum 3.39 okulu 3.lükle bitirdim derecem var bu sene ales sınavına giricem. ve özel eğitim bölümünden yükses lisans yapmak istiyorum fakat bu konu hakkındsa bilgim yok böle bişe yapabiliyomuyum. beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim
özel üniversite ya da alan dışı alan üniversitelerde şansınızı deneyebilirisiniz. İmkansız değil ancak hiç duymadım. O bölümdekiler almak isterse alır bunun yasal bir düzenlemesi yok.
Hocam merhabalar. PDR 3. Sınıfım açıkcası seneye biter bitmez çalışmaya başlamak istiyorum. Alman vatandaşı olduğum için özel sektör yada yurtdışı imkanlarım var sadece ama yurtdışındada geçerlilik sorun olabiliyor. Siz ne önerirsiniz
Teşekkürler
hocam merhabalar, ben istanbul ünv. psikoloji mezunuyum. aslında gelişim pskilojisi alanında yl yapmak istiyorum ama yl daha çok özel üniverstelerde var. ve maddi imkanlarım özelde yl yapabileceğim düzeyde değil. ben de istanbulda ikamet ettiğim için, ayrıca eğitim hayatından uzun süreli ayrı kalmamak ve kendimi geliştirmek için pdr alanından yl yapmayı düşünüyorum. Marmara, istanbul ve boğaziçi üniverstelerinde araştırdığım kadarıyla sanırım her sene açılıyor. psikolojiden mezun olup pdr den yl yapma konusunda mezun psikolog arkadaşlarımda bir tatminsizlik söz konusu, kendilerine bu konuyu açtığımda pdr yl eğitimini kendi tabirleriyle kayıp zaman gibi algıladılar. bense böyle düşünmüyorum. bu konuda çok bilgim de yok açıkçası sizin yazınızı okuyunca size de danışmak istedim. akademik kariyer yapmayı düşünmüyorum, uzmanlaşmak, daha çok bilgi sahibi olmak adına pdr alanında yl yapmamı tavsiye eder misiniz? görüş ve önerileriniz benim için önemli, ilgilenirsiniz çok sevinirim.
İlk defa duyuyorum .
PDR de YL yapanlar nerelerde yapmışlar ?
Benim bir çok hocam Psikoloji lisans üzerine PDR YL ve DR yaparak PDR akademisyeni olmuşlar. Kimse pişman değil aksine mutlu :)Ve bu insanlar o dödnemde istese Psikoloji de de kariyer yapabilecek insanlar. Hatta bir hocam psikoloji mezunu olmasına rağmen eğer söz konusu psikolojik danışma yapmak ise PDR mezunlarını tercih ederim diyor ve gerçekten de işe aldığı kişiler hep PDRci 🙂
Siz arkadaşlarınıza pek bakmayın bence. Hangi alan ilginizi çekiyorsa ona yönelin . PDR YL düzgün bir yerde yapılırsa kesinlikle en az psikoloji YL kadar tatmin edici olur. Arkadaşlarınızın tatminsizlik nedenlerini bilmediğimden ezbere konuşmak istemiyorum ama psikloji lisans üzerine PDR YL yapıp pişman olana ben rastlamadım en azından 🙂 Tabii ki YL yapmaktaki amacınız motivasyonunuz da önemli.
Hocam aslında danıştığım arkadaşlarımda PDR’den ya da psikolojiden henüz yüksek lisans yapan yok. Hiç bir yerde yapmadılar yani bir de yeni mezunuz. Ama çoğu psikoloji mezununda olan bir şey var sadece klinik yüksek lisansı yapabilmek ötesi yok onlar için.Bu sebeple tercih etmiyorlar benim anladığım.
Geri dönüş yaptığınız için ayrıca çok teşekkür ederim?. Başvurmak konusunda kararsızdım ama yorumunuzu okuyunca fikrim değişti. Fırsat varken başvurup şansımı denemek istiyorum. Yüksek lisansı başka bir üniverstede yapmak istediğimden Marmara yada Boğaziçi programlarına başvurmayı düşünüyorum. Başka tavsiyeleriniz varsa bilmek isterim? Bir de bahsettiğiniz hocalarınızdan bir kaç isim verebilir misiniz, onların çalışmalarından faydalanabilirim. Çok teşekkür ediyorum hocam, 2016 mezunuyum ama lise yıllarında pdrciyiz.biz i takip ederdim. Bu nedenle şu an sizden geri dönüş almış olmak da ayrıca mutlu etti beni belirtmek isterim ?
Sağlıcakla kalın, çalışmalarınızda kolaylıklar.
Bende sevindim şimdi 🙂 Yıllar nasılda hızlı geçiyor. Bende o zamanlar üni öğrencisi idim 🙂
Kimse yapmıyor ise bol keseden konuşmak kolay tabii ki. Klinik psikolojinin yakın zamanda Türkiye ‘de bir karizması kalmayacak ki bence şu an da da yok. Özel üniversiteler herkesi klinikçi yapmaya yemin etmişçesine kontenjanlarla bu işe giriyorlar çünkü. Siz ilgi duyduğunuz alanda yapın derim ben. Özellikle aile/çocuk alanına ilgi duyuyorsanız PDR daha tatmin edici olacaktır. Hastalık/test(ölçme değerlendirme) alanına ilginiz varsa Klinik daha tatmin edici olabilir. İsimlerle ilgili e posta gönderdim. Kolaylıklar başarılar.
Merhaba amerikadan accounting (muhasebe) mezunuyum turkiyeye donus yaptim ve brans degisikligi yapmak istiyorum . Pdr de yuksek lisans yaptigim takdir de is bulma imkanim var mi ??
Maalesef yok denebilecek kadar az.
Sadece özel sektör
İyi günler Ömer bey. Bu sene pdr’den mezun olacağım, atama puanları çok yükseldiği için artık devlet düşünmüyorum. Özelde de çalışma şartları çok ağır, zaten alanda ilerlemek ve bireyle psikolojik danışma gibi alanlarda hizmet vermeyi amaçlıyorum. Benim sorum yüksek lisans yapmasak ve direkt olarak psikoterapi eğitimlerinden birine başvursak, bu yetkin olmak açısından ne kadar sağlıklı olur. Lisans mezunlarına yönelik birçok programı var, şu an için bütüncül veya bilişsel yaklaşımları düşünüyorum. Bunları aldıktan sonra bana bir getirisi olur mu, yoksa özel üniversitelere klinik yüksek lisans için mi başvurmalıyım. Şimdiden teşekkürler.
Eğitim almak iyi olabilir , kimden nerden aldığınız kadar ne kadar kullanacağınız da önemli. Kesinlikle yöntem eleştirmiyorum ancak Bütüncül ? Bir çok kişi alıyor içerik nedir bilmem ama çalışacağınız topluluğa hitap etmesi de gerekir bence. Dİğer yandan Gestalt mesela. Oldukça zahmetli ve pahalı bir sertifikasyon süreci var sonrasında bu yöntemle terapiyi karşılayacak kitle o kadar da büyük değil. İşlevsellik açısından BDT almanızı öneririm. Ancak bu benim görüşüm. Siz hangi ekole yakınsanız onu önceliğinize almalısınız.
Hiç bir eğitimi bir diplomanın yerini tutmaz. Lisansüstü (kendi alanınız ya da klinik hangisi olursa) eğitime öncelik vermenizi tavsiye ederim. Eğitimler kaçmıyor nasılsa alınır ancak YL ve DR yi biraz daha yorulmamışken ve yaş geçmeden yapmanız daha iyi olur:)
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim Ömer Bey. Bende ağırlıklı olarak BDT düşünüyorum. Bütüncül yaklaşım bende de pek güven uyandırmadı, zira bütün yaklaşımları sentezleyip lojistik olduğunu iddia etse de, gestalt gibi genel geçer bir ekol değil. Maalesef ülkemizde psikolojik danışmanlık hizmetleri, Amerika ve İngiltere gibi yapılandırılmış ve ileri hizmetler değil. Ancak derslerde bu ülkelerin ekolleri baz alınınca, alana çıktığımızda böyle şeylerle karşılaşacağımızı zannediyoruz. Tabi halkın bu hizmetleri yeni yeni tanıyor olması da cabası. Bu yüzden akademi daha mantıklı gibi, ileride belki bir yasamız olur bizde gönül rahatlığıyla yetkinliğimiz çerçevesinde mesleğimizi yürütürüz. Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar.
Merhabalar Hocam, Ben Pdr mezunuyum ve yüksek lisans yapmak istiyorum ama okul ortalamam düşük 2.66 ales 83 dil puanım yok. O yüzden devlet üniversitelerinde çok şansım olmayacağını düşünüyorum yine de başvuru yapacağım. Benim asıl kafamı karıştıran nokta ben akademik kariyer istiyorum bunun içinde lisans ortalamamın verdiği dezavantajı ve dil öğrenmek için yüksek lisansı özelde yapmak istiyorum. Bu süre zarfında dil öğrenip yüksek lisans ortalamamı yüksek tutup devlette doktora yapmak istiyorum. Akademisyenlik hayalim var kısaca ama bu konularda çok bilgisiz olduğum içinde kafam çok karışıyor ve yetersizlik hissi aşırı derece de oluyor. Anlattıklarıma bakacak olursanız özelde yüksek lisans yapmak mantıklı mı sonrasında doktora için sorun oluşturur mu? Yoksa devlette yapmak doktora ve akademik kariyer için avantaj getireceği için devlet üniversitelerinde yüksek lisans için mi uğraşmalıyım? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Bu tarz bir soru sorulmuş olabilir ama çok fazla olduğu için okuyup bulamadım eğer sorulduysa kusuruma bakmayın Hocam
Doktora için bir sorun oluşturmaz.
Bazı üniversiteler (Örn. Anadolu) DR programında mülakata değil sadece puanlarınıza bakıyor. Burada hangi üniversiteden mezun olduğunuzu soracak bir mülakatta yok.
Ancak bazı yerlerde mülakat var. özel üniversite olsa da nitelikli bir tez yazarsanız mülakatlarda da şansınız artar. Mülakat olan yerlere başvurun YL içinde ortalamam düşük demeyin iyi bir mülakat performansı ile bölüme girebilirsiniz.
Hocam Merhabalar öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim bende pdr yüksek lisans yapmak istiyorum 3. Sınıfım 3.10 ortalamam var dil de yapabileceğimi düşünüyorum ales i de ama genel olarak üniversiteye kabul için torpil oluyormuş diye bi düşünce var yani her üniversite kendi öğrencisini alıyor diye size sorayım dedim işin aslı astarı nedir
Mülakat olmayan bir sürü üniversite var. Puanınız varsa girersiniz.
Ankara Üniversitesi mezunu değilim Ankara üniversitesinden biri ile de herhangi bir ilişkim olmadı. Ankara Üniversitesi doktoradayım 🙂
Sanırım yanıt olmuştur.
Hocam merhaba. Ben hacettepe pdr de 3.sinifa geçtim eylül ayindan itibaren dil kursuna başlayacağım yds için ve bu yaz tatilimde boş geçsin istemiyorum şuan kpss çalışmak mantıksız geliyor sizce nasıl olur? Bir de mezun olduktan sonra kendimi sadece kpss ile sınırlı tutmak istemiyorum farklı yollarim da olsun istiyorum çünkü malum yarın ne olacağı belli değil bu konuda ne önerirsiniz? Ekstra ne yapayim ki bana faydası olsun (sertifika vs..) Şimdiden teşekkürler.
Okul bitince istediğiniz sertifikaları alırsınız .
Dİl öğrenin , ales çalışın, staj yapın bir yerlerde. Ya da KPSS çalışın en faydalısı o olur amacınız atanmak ise.
Merhabalar MAKÜ pdr den yeni mezun oldum kpss den pek umudum yok pdr yüksek lisans istiyorum ALES puanım 79 ortamamam 3.15 dil puanım yok sizce yüksek lisans için devlet üniversitelerinde bir şansım olabilir mi hangi üniversitelerde şansım daha yüksek ? Mülakat icin nasıl hazırlanmak gerekir ? Cok fazla soru sordum kusuruma bakmayın 🙂
Olabilir neden olmasın.
Gidebileceğiniz her yere başvurun bence.
Mülakat için http://ferhatbayoglu.com.tr/pdr-yuksek-lisans-mulakatlari/ arkadaşımın yazısına bakabilirsiniz.
Merhabalar hocam. Öncelikle yazınız için teşekkürler. Daha önce de size bir soru yöneltmiştim, başka bir konu daha aklıma takıldı ve sormak istedim. . Pdr okuyorum şu anda. Yüksek lisans yapıp Pdr alanından mı yoksa psikoloji ( sosyal psikoloji, klinik psikoloji den birisi özellikle) alanından mı akademik anlamda ilerleme konusunda kararsızım.
Acaba genel durum nasıl, psikoloji mi yoksa Pdr mi daha fazla akademisyen alıyor.. Şu an için düşüncem akademik olarak Pdr alanına yönelip tezli yüksek lisans yapmak beraberinde de psikoloji tezsiz yüksek lisans yapmak ( psikolojide daha derinlemesine bilgi sahibi olmak ve kendimi geliştirmek adına. Ve tezsiz y.lisansın pek katkısı olamayacağını biliyorum akademik ilerleme konusunda. Vardır belki de ama genel olarak böyle söyleniyor) . Şu an için bu baskın geldi. Fakat psikoloji alanında akademisyen alımı sayı olarak Pdr’ ye yakın ise sanırım psikolojiye yöneleceğim. Çok kararsızım bu konuda..
Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.
İkisi arasında bir kıyas yapmak mümkün değil yıldan yıla aydan aya değişir.
Psikoloji alanında özellikle DR yapan kişi sayısı daha az.
Alım sayısında bir poitika yok. Kafasına göre herşey. Hatta genel olarak alım için(yrd doç için ) alınacak kişi bellidir. Sizi almak isterlerse kadronuz çıkar bekleme ile yer bulmanız ancak ÖYP vs gibi programlarla mümkün.
Merhaba, sorumu sormadan önce bu faydalı yazınız ve cevaplarınız için size teşekkür ediyorum.
Benim de size bir sorum olacak. Şu an İstanbul Aydın Üniversitesinde BÖTE (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği) okumaktayım. Lisansımın bitmesine 2 yıl kaldı. Fakat kendime PDR veya Psikoloji ile ilgili bir yol çizmeye karar verdim. Psikolojiden çok emin olmamakla birlikte ara ara düşünüyorum.
Şu anda lisansım Eğitim Fakültesinde bir bölümden olduğu için yalnızca Eğitim Fakültesi içerisindeki bir bölüme yüksek lisans yapabiliceğimi duydum daha önce. Soruma gelecek olursam, lisansım bittiğinde ALES ve gerekli diğer sınavlara da girdikten sonra Psikoloji bölümüne yüksek lisans yapabilir miyim? Psikoloji ile farklı bir fakültede çünkü şu an lisansım. PDR için yapabileceğimi biliyorum fakat Psikoloji için bazı üniversitelerde yüksek lisansın aynı fakültede olma koşulu olduğunu duydum. Bu doğru bi bilgi mi acaba?
Bir de Psikolojiye yüksek lisans yaptıktan sonra klinik açma olanağım olmayacak muhtemelen, bunun için de doktora mı yapmam gerekiyor acaba? Aydınlatırsanız çok sevinirim.
Şimdiden çok teşekkür ediyorum…
Sorunuz üniversiteden üniversiteye değişecek yıldan tıla değişecek bir soru.
EĞitim fakültesi mezunu olarak sadece eğitimden YL yapacağınız bilgisi tamamen yanlış. AYnı fakülte de olmak zorunda gibi bir durum yok. Ancak genelde bırakın aynı fakülteyi aynı bölüm haricinde kimseyi almazlar.
Bir üniversite yada bölüm sizi yüksek lisansa almak isterse alır. Şu an bilgisayar öğretmenlerini ne pdr ne de psikoloji bölümü yüksek lisansa alıyor. Özel üniversitelerden alan çıkabilir tek tek bakmanız lazım. Ancak devlette bu gün bu söylediğiniz mümkün değil. Ama yarın alabilirler bunun önünde engel yok.
Klinik dediğiniz şey ülkemizde dükkan açmak gibidir doktoraya falan da gerek yoktur. Okulunuz bile bitmeden bu gün gidin bir muhasebeciye yarın açsın size. O bambaşka bir abseslik . Buna hiç girmeyin 🙂
Hocam çok teşekkür ediyorum size öncelikle. Arkadaşım BAU Psikoloji okuyor ve klinik açmak için yine okiycam dedi ben de Klinik Psikolog olmak için doktora yapılıyor diye düşündüm. YL yapma şansım neredeyse yok yani şu an. Bölümümü bitirdikten sonra bazı derslerimi saydırıp yeniden PDR okumak en alternatif çözüm gibi duruyor. Psikolojiyi hayal etmekten vazgeçeceğim gibi… Yeniden okula başlayıp psikoloji okumaya cesaret edeceğimi sanmıyorum saydıracağım hiç ders olmadığı için ağır bir program olur gibi görünüyor. PDR ye Lisans yapıp daha sonra Psikolojiye YL yapma olanaklarım da düşük günümüzde ama her an değişebilir diyorsunuz. Her an değişme ihtimali PDR Lisansı yapmama değer galiba ? Tekrar çok teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum hocam
Hocam ben özel durumlardan dolayı üniversiteden 2.41 gibi düşük bir ortalama ile ayrıldım. aleste 78 puanım var devlet okullarında şansım olmadıgını düşünüyorum peki özelde bu şans ne derece, bunun hakkında bilginiz varsa paylaşabilir misiniz, danışmama ragmen birçok kişiden bu konuda dönüt alamadım.
Bir çok özel okula girebilirsiniz.
Yüksek lisans ortalamanızı yüksek tutun ki sonra kafanıza vurmayın ortalamaların dönüşü yok biliyorsunuz:)
bunu 3 sınıfta farkettim hocam ilk yıl 1.50 idi 3 seneden sonra 3 üstüleri ile bile zor bu duruma geldi. zaten şimdi vuruyorum yüksek lisansta bu hataya düşmeyeceğim:( teşekkürler peki maltepe hakkında ne düşünüyorsunuz?
Neden olmasın
merhaba bir sorum olucaktı şuan tam üniversite tercihleri zamanındayız psikoloji ve pdr arasında çok kaldım iki bölümde de mutlu olabileceğimi düşünüyorum ama hangisini seçmek konusunda çok kararsızım kafam çok allak bullak oldu diyebilirim iki haftadır araştıryor ve insanlarla konuşuyor fikir alışverişi yapıyorum artık tıkandım. şunu da belirtmek isterim ki ben sağlık meslek lisesi mezunuyum ve iyi bir lys derecem var normalde anestezi teknisyenliği bölümünü bitirdim ve atama puanlarımız çok yüksek maalesef ve alım çok az bu yüzden iki sene önce karar verip üniversite sınavına hazırlanmaya başladım ve sonunda bi karar vermem gerekiyor şimdi, ailemin psikoloji bölümüne dair kaygıları var bölümü okuduktan sonra iş bulamayıp ortada kalırsam diye her ne kadar anesteziyi sevsemde gelir getirmiyor maalesef şuan düzgün alım olmadığı için aynı şeyi psikoloji veya pdr de yaşamak istemiyorum her ne kadar sevdiğim mesleği yapıcak olsamda maddi geliri düşünmek zorundayım. şuan aklım çok karışık gerçekten bi saattir yazdığınız yazıyı ve yorumları okuyorum şuna karar vermem gerekiyor hangi bölümde ne kadar yükselebilirim mesela pdr okusam yüksek lisansta klinik psikolog unvanı aldıktan sonra klinik açabilir miyim veya pdr nin atam durumları nasıl artık azalmaya başladı 4 sene sonra kim bilir daha ne kadar azalıcak belli değil sizce pdr nin mi yoksa psikolojinin mi önü daha açık?? şimdiden cevapladığınız için çok teşekkürler.
Atamalar her geçen gün HER BÖLÜMDE azalacaktır.
PDR ve Psikoloji de buna dahildir.
Klinik açmak vs bunlar dert değil buna göre meslek seçilmez. Bu gün açarsınzı yarın bir yasa çıkmış hoop açamazsınzı burası Türkiye.
Önü açıktan kastınız devlete atanmaksa ikisininki de kapalı. Mezunların 10 da biri devlete atanır hale gelir siz mezun olana kadar. Ki psikoloji de herkes rehber öğretmen olmak için çırpınıyor şu an zaten ataması oldukça az.
Gördüğünüz gibi hep atama odaklı konustuk ancak özel sektör diye bir gerçek var ülkemizdeki insanların görmediği. Belki de devletten beş kat daha büyük bir pazar bu. Bu pazarda yer alırım derseniz neden olmasın.
Ancak uyarıyorum KESİN ATANIRIM düşüncesi ile yazacaksanzı vazgeçin 4 yılınız boşa gitmesin. KPSS çalışıp anesteziden atanın
anesteziyi bekleyemem artık maalesef çünkü ciddi anlamda atama puanı çok yüksek 95 alan adam bile evde oturuyor siz düşünün gerisini. pdr okumak istiyorum yani bunla kararlıyım amacım devlete atanmak değil zaten evet bu da bir seçenek ama isteğim klinik açmak ve iyi bir üniversitede kendimi bu alanda yetiştirmek yani mezun olunca tamam aldığım artık mesleği elime değil amacım kendimi bu alanda gerçekten geliştirmek ve yükseltmek istiyorum. cevapladığınız için çok teşekkür ederim
Merhaba hocam bir sorum olacak okul oncesi öğretmenliği mezunuyum. Pdr den Tezsiz yüksek lisans yapmak ne ise yarar bir faydası olur mu ?
Faydadan kastınız iş bulmak ise herhangi bir faydası olmaz.
Tesekkur ediyorum hocam fakat benim düşüncem iş bulmaktan ziyade akademik olarak ilerlemek ve erken çocukluk donemi gelisim psikolojisi ve çocuk psikolojisi üzerine tez hazırlamak istiyorum. Ancak öğrendiğim kadarıyla yüksek lisansın tezli olması gerektiği olduğu için bende alan disi olarak özel bir üniversitede psikoloji yada pdr den tezli yüksek lisansı yapmayı düşünüyorum. Fakat okul oncesi öğretmenı olmam bu alanlarda ilerlemeye ve bu alanların yetkinliğini elde etmeme engel olur mu ? Olmaz ise hangisini okumam daha mantıklı olur hocam ?
Bölüm olarak çocuk odaklı bir bölüm yok.
Sİz tezinizi ister yaşlılarda ister üniversite öğrencilerinde ister çocuklarda yaparsınız bu size ve danışmanınıza kalmış birşey şimdiden kimse birşey diyemez. Çocuk üzerine çalışmak istiyorsanız neden OKUL ÖNCESİNDE akademik çalışma yapmıyorsunuz ki? Bu kısmı anlamadım ya alanınızı iyi tanımıyorsunuz ya da psikolojiyi pdryi gözünüzde fazla büyütüyor ve olmadıkları bir konuma sokuyorsunuz.
Herhangi bir engel olmaz ancak genel olarak tercih edilen aynı alanda lisans yl ve dr şekkindedir.
Kendi branşımı tanıyor ve seviyorum. Ancak beni bu düşünceye iten son zamanlarda oldukça gündemde olan pedegog yani cocuk psikoloğu unvanı oldu. Bu unvanı pdr mezunlarına verdiklerini biliyorum fakat araştırdığım kadarıyla bir çocuk gelişimi ve eğitimi veya okul oncesi branşlarından mezun olanlar yüksek lisanslarıni psikoloji üzerinden tamamlarsa pedagog olabilirler diye okudum. Veya bunun tam tersi bir durumda olunca da bu mesleği yapabilme düzeyine ulaştıklarını biliyorum o açıdan psikoloji okumaya karşı istekli oldum diyebilirim. Hiçbir çocuk gelişimi eğitimi almayan, çocuk üzerine herhangi bir bilgisi olmayan pdr veya psikoloji mezunlarının pedagog olabilirken okul oncesi veya çocuk gelişimi mezunlarının yuksek lisans yapsalar dahi pedagog yada çocuk psikoloğu olamıyor olmasıni yadırgadım hepsi bu… Sistemin eksikliğine bağlıyorum. Yardımlarınız için cok teşekkür ederim.
PEDAGOG unvanı uzun yıllardır ülkemizde verilmiyor. Sadece ADALET BAKANLIĞI bir kadro ünvanı olarak PDRci aldığında kullanıyor.
Kullanan kendi kafasına göre kullanıyor maalesef piyasada… PDR Yüksek lisans ya da psikoloji YL yapıp kendinize pedagog diyebilirsiniz diyen de var ancak dediğim gibi yasal değil. Çocuk çalışacak kişilerin okul öncesi ya da çocuk gelişimi formasyonu olmasını ben çok değerli buluyorum yanlış anlaşılmasın. Üzerine PDR ya da Psk Yl yapılması ve hatta tez konusunun çocuk olarak belirlenmesi çok güzel. Ancak hiç biri pedagog ünvanı vermiyor demek istediğim buydu.
Merhabalar. Ben Çukurova Üniversitesi Pdr 1. Sınıfı bitirmiş bir öğrenciyim. Ancak bölümü istediğimden emin değilim. Hukuk için tekrar üniversite sınavına tekrar hazırlanıp hazırlanma gibi bir düşüncem var. Pdr’nin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Amacınıza göre değişir.
Bazen çok iyi görüyorum
Bazen bitmiş…
merhabalar hocam ben 2015 de pdr den mezun oldum ama kpss ile atanamadım, şu an meb standartları ile neredeyse aynı özel bir kurumda ankarada rehber öğretmenim. Ama artık akademik anlamda ilerlemek isiyorum, özel bir üniversitede pdr alanında yüksek lisans yapmak ve Ales yds çalışp devlette yüksek lisans arasında kaldım: üniversite ortalamam 3,15 . Bu konuda bir meslektaşınız olarak fikirlernize ihtiyacım var hocam, ilerde maddi olarak da imkanım var terapi eğitimleri almam konusunda neleri önerirsiniz, kıymetli cevaplarınızı bekliyorum hocam
hocam selamlar
Bir kaç sorum olacaktı, müsait zamanınızda cevaplarınızı bekliyorum.
1- Yüksek lisans yapmaya karar verdim, meslek hayatımdaki 3. yılım + 1 yıl askerlik mezun olalı 4 sene oldu. Gönül ister aile danışmanlığı alanında YL yapmak ama tezlisi yok maalesef. BDT alanında ilerlemek isterim ama onunda tezli YL’si yok. Dokuz eylül veya egede yapmayı planlıyorum. Ama onlarda da genel olarak PDR yüksek lisansı var. Yapanlarda bize bir şey katmadı, üniv. gördüğümüz derslerin tekrarı oldu diyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
2- Zorunlu doğu görevim önümüzdeki Haziranda gelecek. İl içi ile izmirde kalamazsam, şu şehre gitmeye çalış oradaki şu üniversitede yaparsın yl’ni dediğiniz bir şehir tavsiyeniz var mı?
3- Alese çalışıp 80i aşacağım, ortalama 3.14 , mülakatta göze gireceğimi düşünüyorum. Şimdilik tek hedefi alesden 80ı hatta mümkün mertebe 85i geçmek olarak belirledim, sizce başka ne gibi bir hedef belirlemeliyim kendime? YDS’ye artık bakmıyorlar üniversiteler kendi düzenledikleri ingilizce sınavını şart koşabiliyorlar diyenler var. Dil konusunda bilgilendirebilirseniz o konuda da hedef belirleyeyim kendime.
Teşekkürler.
1- Amacınız akademik ilerleme ise size bir şey katmasa da o yüksek yapılacak 🙂 Ben toptancı olmayı şık bulmuyorum bana çok şey katan hoca&ders de oldu zaman geçirip kredi doldurduğumda. YL derslerin tekrarı ve akademik ortama bilimsel araştırmaya giriş gibi düşünebilrisin . Artık herkes YL yapıyor çok beklentiye girmezseniz hayal kırıklığı da yaşamazsınız.
2- Antep olabilir. Van’da da YL hatta DR var ama gerek yok bence:)Erzurum olabilir belki.Erzincan ? Eh…DOğuda YL olanlar bunlar.
3-Kendi dil sınavını koyan görmedim de (koyanalrda YDSsi olmayanlar için güzellik olsun diye koyuyor) . Dil bazen şart oluyor bazen şart olup ortalamaya katılmıyor bazen hiç sorulmuyor yine nitelikli üniversiteler için dil puanınızı arttırın. Ancak esas mesele ALESte yapabildiğini kadar yapın bir çok kadronun kapısını açacaktır size. Dil 60 ın üzeri kafi cepte dursun derim.
Hocam merhabalar. Ben bu sene PDR den mezun oldum. Bölüme severek girdim ve okudum. Sizin tabirinizle kendi dükkanımın olmasını istiyorum. Büro açabilmek için ne yapmam gerek veya bu taze tecrübesiz meslektaşınıza neler önerirsiniz. YL veya DR ye mi yoğunlaşıp çalışayım veya sertifika mı kovalayayım. Sizce elimde bulunmasının iyi olacağını düşündüğünüz sertifika ve eğitimler neler ve nerelerde kimlerden almalıyım. Bunları internetten araştırabilirdim ancak birinci ağızdan öneri almak istedim.
selamalar hocam. bende ankara veya istanbulda tezli yüksek lisans yapmak istiyorum. ama diyarbakırda rehber öğretmen olarak çalışmaktayım. hem çalışıp hem de yüksek lisans yapmam mümkün mü?
Uçakla gidip gelirseniz neden olmasın 🙂
Hocam merhaba ben pdr 1. Sınıf öğrencisiyim.Ortalamamı,ales i ve yabancı dil sınavını yüksek tutarak 4 sene sonra yüksek lisans yapmak istiyorum.Araştırmalarıma göre odyoloji yüksek lisansı yapabiliyormuşuz(Marmara üniversitesinde varmış diye bilgim var.)Bu bilgi ne derece doğrudur?Bir de pdr mezunu hangi bölümlerde yüksek lisans yapar?Bu konuda da bilgilendirirseniz sevinirim.
Bazı dil konuşma ya da odyolojilere PDRciler alınabiliyor. Her yıl değişiklikler de olabiliyor. Şimdiden bir şey söylemek mantıklı olmayacaktır. Bitirdiğinizde bkarsınız şartlara…
PDR mezunu eğer parası varsa her alanda yapar, ülkemiz böyle bir yer rahat olun 🙂
Hocam merhabalar. Yüksek lisansımı alan dışı pdrden yapmaktayım. Akademik olarak ilerlemek istiyorum. Sizce doktoraya hangi alandan başvurabilirim en avantajlı alan nedir ? Okulda hoca olarak kalabilmek icin neler yapabilirim ?Bir de yüksek lisansım gittikten sonra pdrden formasyon alma şansım var mı acaba
Akademik alımlarda genel olarak en son alınan dereceye yani doktoraya bakılır. Ancak sizin lisansınız ayrı, yükseğiiz pdr doktoranız bambaşka bir alandan olursa bir yer bulmanız zorlaşır.
Hoca olabilmek için bölümün sizi hoca olarak istemesi lazım. Gerisi teferruat.
YL bitince okulalrda PDRci olarak çalışamazsınız . Formasyondan kastınzı buysa.
Hocam doktorayıda pdr alanından yapmak istiyorum. Yani yüksek lisansım ve doktoram birbiri ile bağlantılı olacak. Şansım Yok mudur ?
Şansınız vardır elbette. Bölüm sizi istedikten sonra.
Mezun olup başvuru yaparak akademisyen olmak diye birşey yüzde 1 ‘dir. Herkes birlikte çalışacağı adamı görmek tanımak ister.
Ancak özel ünilerde ilanla havadan gelen adam alınabilir ne yazık ki durum bu
merhaba Ömer bey kızım bu sene pdr mezun oldu şuanda özel bi okulda çalışmaya başladı kariyeri için ne tür özel eğitimler almalı (hangi hocalardan ve hangi konulardan ) birde yüksek lisans yapmak istiyor hangi okul yurt içi yurt dışı önerirsiniz teşekkürler saygılar…
Merhaba türkiyedeki tüm eğitimler yasal geçerliliği olmayan eğitimlerdir. Bu yüzden üniversite onaylı falan diye reklam yapanlara gitmesinde nereye giderse gitsin demek isterim . Kendisi zaten eğitimlerin farkındadır özellikle bir alana yönelik eğitimlere yatırım yaparsa kişisel gelişimine faydası olur. Kısa süreli 2 günlük s eğitimler yerine uzun soluklu kuramsal temeli eğitimler almasını tavsiye ederim.
Yurt dışı için ingiltere de YL 1 yıl doktora 3 yılda bitebiliyor. Kısa zamanda olsun derseniz değerlendirilebilir. Yurt içinde çok yer farkettiğini düşünmüyorum. Birinci önceliği devlet üniversiteleri olmak kaydıyla bir çok okulda şansını deneyebilir.
Kolaylıklar.
Merhaba Ömer bey.Çiğdem ben.Diş hekimiyim.ben de egitim alaninda olmak istiyorum.pdr yuksek lisans yapmayi dusunuyorum. Hacettepe mezunuyum.ortalamam 65 civari idi sanirim.su an devlette calisiyorum.nasil bir yol izlemeliyim yardimci olur musunuz?
Özellikle özel üniversitelerde şansınız olabilir.
Devlette sizin alanı alanı hiç duymadım .
ALES puannız olmalı min 70 diliniz olsa iyi olur ortalamanız düşükmüş kesinlikle özel üniversitelerde şansınızı denemelisiniz diğer türlüsü zor.
Merhaba,pdr 3.sınıfım yüksek lisans yapmak istiyorum insan kaynakları uzmanı olmak hayallerimin arasında tabi diğer alanlarıda düşünüyorum.Ama sorun şu ki hangi alanlarda yüksek lisans yapacagımı bilemiyorum.Endüstri,gelişim,pdr,sosyal psikoloji vb alanlar mevcut hangisini yapabilirim ve hangisini önerirsiniz,tesekkür ediyorum
Hepsini öneririm.
Hiç birini önermem .
Bu tamamen sizin ile alakalı. Sizi tanıyan ya da tanıma fırsatı olabilecek bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Her birinin hayatınızda açacağı kapılar farklı olacaktır.
Merhaba Ömer hocam. Meslek hayatıma başlayalı 2 yıl oluyor; MEB’de Psikolojik Danışmanım. Bu mesleği liseye başladığım yıldan itibaren ciddi olarak düşünüyordum. Sonunda hayal ettiğim gibi mesleğe başladım. Ancak iş yaşantılarım bana doyum getirecek boyutta değil maalesef, bu da yetersiz ve özsaygısız hissettirmeye başladı. Akademik anlamda kendimi geliştirmeye çalıştırmalıyım ve bunu da öncelikle bir yüksek lisans programıyla yapmalıyım diye düşünüyorum. Ocak ayında başvurusu alınan Tezsiz Yüksek Lisans Programları var. Başvurup başvurmamakta kararsızım ve bir haftadır bu kararsızlığın içinde yıprandığımı hissediyorum;çünkü kaybedecek zamanım yokmuş gibi bir baskı var üzerimde. Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvurmalıyım; yoksa oturup YDS mi çalışmalıyım sizce? Düşünceniz benim için önemli olacak. Çok teşekkür ederim Ömer hocam. Hoşça kalın.
TEZSİZ önermem . Akademik olarak ilerleme seçeneğinizde olsun istiyorsanzı TEZLİ yapın .
Ya da TEZSİZ başlayıp TEZLİ’ye çevirebileceğiniz yerler düşünün.
Ömer Bey merhaba. İngilizce öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Yüksek lisans hakkında kafam karışık. Alesten 80, ydsden 88,75 aldım, ortalamam da 2.83 şuan. PDR den yüksek lisans yapmayı düşünüyorum ama mesela mülakatta veya bilim sınavında nasıl PDR öğrencilerinin 4 yıl boyunca okuyup öğrendikleri şeyleri cevaplayabilirim bilmiyorum. Bu bilgi açığının kapanması mümkün değil gibi.
Mümkün değil 🙂
Ancak alan dışı alım yapılıyorsa hocalarda bunun farkında olacaktır. Mülakatta neden bu alanı istediğinizi neler katabileceğinizi ifade etmeye çalışın.
Genelde alan dışı alan okullar bilimsel hazırlık verirler. Bu hazırlık kapsamında temel dersleri mecburen alırsınız . Yani yüksek lisans 1 yıl daha uzar.
Neden PDR de YL yapmak istiyorsunuz sorusunu önce kendinize sorun . Sonrasında ise hocaları ikna etmeniz gerekir.
Merhabalar Ömer Bey sınıf öğretmenliği mezunuyum kıbrısta yüksek lisans yapmayı düşünüyorum psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında yapabilirmiyim birde yüksek lisans mezunu olduğumda kpss yle pdr ci olarak atanabilirmiyim
Yapabilrisiniz. Ancak atanamazsınız .
merhaba, bu sene hacettepe üniversitesi pdr den mezun olacağım. Dönemin başında bir bocalama yaşadım ve bazı hedeflerimden az çok şaştım denebilir ancak tekrar toparlama aşamasındayım. yüksek lisans için araştırma yapıyorum. Çoğu sitede net bir bilgiye ulaşamıyorum. Şu an dil puanı istemeyen ya da bir sınır koymayıp sadece puan bulunmasını isteyen hangi üniversiteler var bir bilginiz var mı acaba? Ortalamam 3.52 Ales 80. Dil için genel ingilizceye gittim ancak yds den hep korktum.
Bir sürü var .
Tek tek sayamam ancak facebook grubunda eski ilanalra göz atabilirsiniz. PDR Lisansüstü Eğitim grubun adı .
Hocam merhaba
Saü Pdr 3. Sınıf öğrencisiyim okul bitince yl yapıp akademik düşünüyorum
50 d dem araştırma görevlisi olup doktora da yapıp devam etmek istiyorum
Öncelikle bunu için ne yapmam gerekir sizce
Once dilden 50 alıp bir araştırma görevlisi kadrosu kazanmanzı gerekiyor. Aleste en az 70 olmalı ancak bunlar en az rakamlar asla yetmeyecektir.
Hocam merhabalar, sitenizi ve yazılarınız oldukça beğendim. Ben uludağ da pdr 3. Sınıf öğrencisiyim. Ilk etapta okullara atanıp rehber öğretmenlikle başlamak istiyorum ancak malum atamalar hemen olmuyor. O süreçte yuksek lisansa da başlamak istiyorum ancak bilgim çok değil bu konuyla alakali. Şimdi uzman psikolojik danışman ve aile danışmanı olmak için pdr yüksek lisansı ve aile danışmanlığı yuksek lisansını ayrı ayrı mi yapmam lazım? Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Iyi çalışmalar..
Evet.
PDRde yl yapıp aile danışmanlığının sertifikasını almanız kafi 2 YL yapmanıza gerek yok.
Merhabalar, yeni ruh sağlığı yasası pdr yüksek lisans yapanları nasıl etkiler? Psikolojik danışma yapılamayacağı söyleniyor bu sadece lisans mezunları için mi geçerli yoksa yüksek lisansa da etkisi var mı?
Yasanın bu durumlarla alakası yok.
Merhabalar hocam hacettepe de pdr yuksek lisansi icin ales ten kac almis olmak gerekir ve de 3.5 biraz uzeri gano yeter mi
O sene başvuranlara göre değişir. Bunun alt sınırı olamaz
merhabalar hocam, öncelikle bizi böyle bilgilendirdiğiniz için ve bize soru sorma fırsatı verdiğiniz için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Marmara Üniversitesi 3. sınıftayım akademisyen olmak istiyorum fakat Gnom hayli düşük şuan 2.62 yükseltmeye çalışsamda okulumdaki çan sisteminden dolayı yükseltemiyorum. ALESten en az kaç almam gerekir ve devlet üniversitesinde y.lisans yapma şansım nedir?
Özel üniversitelerde hangi üniversiteyi y.lisans programını önerirsiniz (klinik ya da gelişim düşünüyorum)
Birde marmara üniversitesinde akademisyen olabilmem için ne yapmam gerekir? Mesela özel bir üniversitede y.lisans yapsam akademisyenlik için tekrar kendi üniversiteme kabul edilir miyim?
Teşekkürler
Akademisyen olmak yüksek lisans yapmaktan bağımsız bir durum o yüzden TL yaparım akademisyen olurum gibi bir şey düşünmeyin. Bir sürü insan var doktorasını tamamlamış ama hala milli egitimde öğretmen olarak çalışan.
Akademik personel olmak ilan çıkması ilanı siizn kazanmaniz ile ilgili birşey bazı üniversitelerde 10 yıl herhangi bir ilan çıkamaz mesela. Bu yüzden a üniversitesine olabilir miyim sorunuz çok makul değil. Cevap olabilriisniz de olmayabilirsiniz de.
Hocam merhaba,
Cumhuriyet üniversitesi pdr mezunuyum
3.04 ortalamam ve 94 ales puanım yds 32.5
Genellikle iyi üniversiteler 50 üzeri dil puanı istiyor. 50 istemeyenler
Katü
Samsun omü
Erzurum
Mersin
Muğla
Sakarya
Kocaeli
Aksaray
Erzincan
Hangisi daha iyidir bilemedim. Doktora da yapmak istiyorum(dil çalışıp). Hangisi daha çok işime yarar doktorada ve daha çok şey öğrenebilirim.
Hem yl hem Dr programı olan üniversiteleri seçin. Devam etmesi daha kolay olur 😉
Merhaba Hocam, öncelikle sorulan soruları sabırla yanıtladığınız ve bizleri aydınlattığınız icin çok teşekkürler. Hocam ben pdr mezunuyum, akademik olarak ilerlemek istiyorum. Yüksek lisansa başvuracağım aynı zamanda araştırma görevlisi kadrolarını takip ediyorum. Fakat bunun haricindeki iş olanaklarını da bilmek istiyorum. Yüksek lisans baslatabilirsem berberinde çalışmak istiyorum çünkü. Kısaca, bir pdr mezunu şuan ne iş yapabilir? Hangi kurumlarda çalışabilir? Ve bunlar için gerekli koşullar nelerdir ? Teşekkür ederim.
Merhaba hocam,
Uludağ PDR 2017 mezunuyum 1 senedir özel bir kurumda okul öncesi psikolojik danışmanı olarak devam ediyorum. KPSS düşünmüyorum ama aldığım ücret de beni tatmin etmiyor, gelişim psikolojisine yatkın bir yapım olduğunu gözlemliyorum; fakat bunun için özel bir üniversitede gelişimde yüksek yapmam mali açıdan imkansız. Bu durumda pdr yüksek lisansa çeviriyorum rotamı. Ortalamam 3.00 ALES 82 YDS için de hazırlanıyorum ama bazen boşa mı kürek çekiyorum acaba diye düşünüyorum iyi bir üniversitede (ODTÜ, Ankara, Hacettepe, Boğaziçi…) PDR yüksek lisansın önümü açabileceğine inanmak istiyorum tavsiyeleriniz bu noktada ne olur? Sizce ortalamam ve puanlarım ile iyi bir yere girmem mümkün müdür?
Mülakatlar ve bilim sınavlarına iyi hazırlanıp İngilizceyi de konuşma yazma düzeyinde yaparsanız ODTÜ neden olmasın ?
Merhaba iyi günler diliyorum ben son sınıf PDR öğrencisiyim. Akademik alanda ilerlemek istiyorum fakat bana hangi programın uygun olacağına karar veremedim. Psikoloji alanında mı ilerlemeliyim (Klinik, endüstri) yoksa danısmanlık alanında mı ilerlemeliyim (aile danışmanlığı, bağımlılık danışmanlığı) karar veremiyorum. Benim istediğim şey akademik alanda ilerlerken kendi ofisimi açıp danışan veya hasta görmeye devam edebilmek… Hangisiyle bu mümkün olur? Türkiye şartlarında hangisini seçersem daha kolay istihdam olanağım olur? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Ofis açmak için herhangi birinin birine üstünlüğü yok . Ofis açmak için ilerlemenizi hatta PDR psikoloji mezunu olmanıza da gerek yok .
Birşeye henüz karar vermek durumunda değilsiniz her ay bir alt alanı araştırıp onunla ilgili rapor yazın kendiniz için.
Klinik
Bağımlılık
Endüstri
Nedir ne değildir ne gerektirir ne kazandırır…
Sizi hiç tanımadan görüş bildirmek çok doğru değil . Meslek rehberlik dersinizi düşünün öğrendiklerinizi kendiniz için uygulayın ?
Merhaba. Sosyoloji 3. sınıf öğrencisiyim. Pdr yüksek lisans kabul eden alan dışı devlet üniversiteleri hangileridir acaba? Oldu ki sosyoloji lisans mezunu olarak pdr de yl yaptıktan sonra hangi unvanla çalışmaya başlanılmaktadır? Şimdiden teşekkürler.
Yüksek lisans ile son dönemde alım yapan bir üüniversite bilmiyorum devlette. Araştırmak gerekir.
Ve yüksek lisansa göre atama yapılmamaktadır. Yani PDR yüksek lisansı ile devlete atanmanız mümkün değildir.
Hocam merhabalar sosyoloji 4 . Sınıf öğrencisiyim ALES ile pdr den yüksek lisans yapınca ne tür faydalar sağlayacaktır . Okuduğum yorumların bazılarından atama kesinlikle olamadığını yazmışsıniz hocam peki hiç bir şekilde rehber öğretmeni olarak çalışilmiyor mu bir arkadaşım özel bir dersane de rehber öğretmeni o yüzden soruyorum . iyi günler dilerim ..
Arkadaşınız kaçak çalışıyor olabilir. Rehberlik sertifikası var olabilir( daha önceki yıllarda verilmiş olabilir).
Örneğin onu felsefe grubu öğretmeni oalrak gösterip rehberlik işleri yaptırıyor olabilirler, ya da sekreter vs gösterip rehberlik işi vermiş olabilirler. Yasal olarak çalışamaz ancak biliyorsunzu bunlar özel kurum . İsterse kasap da çalıştırır. Adına öğretmen demez adına öğretmen işi yaptırır.
YL yapmış olmak size herhangi bir avantaj sağlamayacaktır. Belki özel sektörde kendi şansınızı deneyebilirsiniz.
Cok teşekkürler hocam öncelikle bir sorum daha olcakti araştırma görevlisi olmak için nasıl adimlar izlenmeli yani üniversiteler dil sınavı şartı koyuyorlar mi ve bu mesleği önerir misiniz yada benim bölümüm için en iyi iş bulma yolu ne sizce ..
Araştırma görevlisi şartları ;
Dil puanına sahip olmak (Min 50)
Yüksek lisans ya da doktora yapıyor olmaktır.
Sosyaoloji alanında atamalar tüm alanlarda olduğu gibi biraz kısıtlı. Ancak ilginiz varsa aile danışmanlığı gibi alanlarda , özel sektörde kendinizi yetiştireblirsiniz.
Ancak katiyer bireye özgüdür 🙂 sizi tanımadan fikir üretmek çok profesyonel olmaz. Benim dediklerimi herhangi bir tanıdık da diyebilir. Önemli olan ne yapmak istiyorsunuz ?
Sizin için önemli olan ne ?
Yapmak istediğiniz şeye ulaşmak için yapmanız gerekenler ne ? Örneğin hedef için bu gun ne yapacaksınız, bu hafta , bu ay , bu yıl ?
Basamaklar netleştikçe bazı şeyler belirgin hale gelecektir. Üniversiteniz kariyer birimi ya da PDR biriminden de destek alabilirsiniz bu konuda.
Hocam merhaba. PDR son sınıf öğrencisiyim. son yapılan ales sınavına girdim ve yaklaşık olarak 88 civarlarında bir puan alacağım(50 matematikten 2 yanlış tek var) bununla beraber 3,18 civarında ortalamam var. gelişim psikolojisi ve eğitim bilimleri üzerinde yüksek lisans düşünüyorum. önceliğim büyük bir üniversitede (Boğaziçi- ODTÜ- Hacettepe vs.) yapmak. yds üzerine çalışmalar yapıyorum yakın zamanda da sınava gireceğim. yüksek lisansı bitirdikten sonra işe alım koşulları nasıl ? üniversitede öğretim görevlisi önceliği o üniversitenin yl mezunu olanlarına mı ? kafam çok karışık ve hiçbir rotam yok.. teşekkür ederim şimdiden 🙂
Maalesef üniversitelerde işe alım kim ne nerede olduğunuzla hiç alakalı olmayabiliyor. O yüzden bunları düşünmeden elinizden gelenin en iyisini yapın. İş bulmak için yüksek lisans ve doktora düşünüyorsanız PDR hayal kırıklığı yaratacaktır. Umut kırmak gibi olmasın ama gereğinden fazla yer gök PDR doktoralı insan kaynıyor 🙂 Memlekette herkes DR maalesef:)
Ölçme ve değerlendirme, özel eğitim, sosyal hizmetler, dil konuşma terapisi, klinik psikoloji gibi alanlarda akademik kariyer yaparsanız iş bulma şansınız artabilir….
merhabalar hocam iyi günler
öncelikle ben üniversite sınavına bu sene girdim ve tercih dönemindeyiz. kafam hala karışık çünkü sıralamam iyi gelmedi. psikoloji istiyordum ve olmadı. bu yüzden internette gezerken pdr den yüksek lisans yaparak klinik psikolog olunabileceğini yazan bir siteye denk geldim ama pek bir şey anlamadım bu yüzden sizden bilgi almak için yazıyorum. bilgilendirirseniz çok mutlu olurum çünkü ne okul öğretmeni ne de dershane öğretmenlerinden yeterli bilgiyi alabildiğimi düşünmüyorum
teşekkürler
Şu anki mevzuata göre Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yaparsanız klnik psikolog unvanı alabilirsiniz. Ancak psikoloji bölümleri PDR mezunlarını yüksek lisansa almak istemiyor. Neden nasıl diye sorarsan bunu anlaman şu an için biraz zor. Ancak dört yıl sonra Türkiye’DE HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEZ İSE
klinik psikolog olmak için özel üniversitede yüksek lisans yapman yeterli olacaktır. Ancak klinik psikolog ünvanı alarak ne yapmayı planladığınızı anlamadım 🙂 Psikoloji kazanamadığında PDR bölümleri geliyor mu? Sıralamaları bilmediğim için dikkat etmeni öneririm.
Hocam merhabalar; ben daha önce siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünden tezsiz yüksek lisans yaptım. Şimdi ise aynı alandan tezli yüksek lisans yapmak ve devamında ise doktora öğrenimine devam etmek istiyorum. tezli yüksek lisans yaparken daha önce yapmış olduğum tezsiz yüksek lisansda gördüğüm derslerden muaf tutulma durumum nasıl olur? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.
Tamamen okulun insifiyatifinde.
Başvurun onlar sayarlar ya da saymazlar 🙂
Merhaba. PDR mezunuyum. Yuksek lisans yapmadan bir ofis acabilir miyim? Yanima psikolog veya psikolojik danisman personel alip ogrencilerle dikkat eksikligi vb calismak istiyorum. Nasil bir yol izlemeliyim? Tesekkurler
Hem evet hem hayır.
Aslında bir ofis açıp ben burada psikolojik danışma yapıyorum demenize engel bir mevzuat yok.
Ancak verilen hizmet sağlık müdahalesidir görüşüne sahip bir sağlık müdürlüğü tarafından denetlenirseniz ceza almanız olası.
Yüksek lisansın ise bunlarla hiç bir ilgisi yok. Yüksek lisans yapmış ya da yapmamış olmak ofis açıp işletip işletemeyeceğinizi belirleyen bir değişken yok .
Bir yer bulun
Ofis mobilyası edinin
Muhasebeci bulun ve açılış işlemlerini yapsın.
İşte size ofis. Müşteri/danışan bulup bulamayacağınız çevreye, size , ekonomiye kalmış bir durum.
Hocam merhabalar ben PDR bölümünden 2023 yılında 3.83 ortalama ile mezun oldum. Ancak yüksek lisans ile ilgili kafama takılan bir soru var. Herhangi bir psikoloji alanında mı özel eğitimde mi yoksa pdr’de mi yüksek lisans yapsam akademide ilerleme şansım daha çok olur?
Maalesef akademide hiç birinin birbirine avantajı kalmadı. Hepsinde çok az akademik kadro ilanı çıkıyor. Yüne de bunlar arasında en çok kadro açığı olan özel eğitim alanıdır diyebiliriz.
Hocam merhaba,
PDR yüksek lisans programları mesleki beceri kazandırma bakımından sizce yeterli mi? En son bunun üzerinde okuduğum bir makalede Türkiye’de genellikle lisans eğitiminin tekrarı niteliğinde olduğu sonucuna varılıyordu.
Bir psikoloji mezunu olarak ilgi alanlarımı daha çok hastalık niteliği taşımayan aile-çocuk-okul sorunları ve pedagoji (Okul ortamı, eğitim programları vs.) oluşturuyor. Ancak PDR YL programları tam olarak buraya konumlanmış olsa da bir uzmanlaşma, çalışma imkanı sağlamıyor diye bir izlenime sahibim.
Bu bakımdan her ne kadar başlıca bazı PDR programlarına kabul alabilsem de ortal-alt bir klinik psikoloji programına başlamak daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Acaba siz ne düşünürsünüz?
Teşekkürler.
Merhaba;
Maalesef bu yoruma katılıyorum ama kısıtlı olarak. YL lisansın tekrarı gibi düşünmüyorum ancak PDR gibi koskocaman alanın hala bölümlere ayrılmamış olması büyük bir eksiklik. Bu nedenle bazı okulalrda okul danışmanlığına, bazı yerlerde aile danışmanlığına, bazı yerlerde kariyer danışmanlığına daha çok yer veriliyor. Ama günün sonunda hepsi PDR YL programı oluyor. Bu bağlamda yüksek lisansın gerçekten amaca hizmet ettiğini ve uzmanlaşma sağladığını açıkcası ben de düşünmüyorum. Bu bağlamda yüksek lisans seçtiğiniz yer ve yazdığınız tez sizin temel alanınızı belirleyecek.
Amacınıza karar vermeniz önemli olabilir. PDR de akademik kariyer düşünmüyorsanız Klinik psk yapmanız daha faydalı olabilir. Unvan geçerliliği iş bulma bilinirlik anlamında.
Hocam merhaba tekrardan,
sıralama olarak iyi, türkçe eğitim veren pdr bölümlerinden birine kabul aldım ancak dediğim sebeplerle muhtemelen sürdürmeyeceğim. Aslında dediğiniz gibi çok önemli ve zengin alt alanlar var. Özellikle yurt dışında “counseling psychology” diye bilinen programlara eş değer programlar tasarlanabilirdi fakat ders programlarını, biraz da hocaların yönelimlerini incelediğimde böyle bir durum, hava sanırım göremedim.
Akademik bir kariyer düşünmüyorum ancak akademik okur yazarlığım var. uygulamalı ve meslek edindirebilecek bir programda emek harcamak istiyorum. Buna uygun bir yer bulamıyorum ne yazıkki. O yüzden klinik psikoloji sanırım ağır basıyor fakat onda da durumlar malum.
Dediğiniz gibi pdr’de unvan geçerliliği problem olabiliyor, onu da göze aldım ve toplum tarafından tam algılanamamanın da kaliteli eğitimle önüne geçilebilir diye düşünüyordum. ancak verilen zaman, daha sonra imajı aktarma çabası, bu sürede kazanılan yetkinlik düşünüldüğünde getiriyi almak uzun süreceğe benzediğinden vaz geçtim sanırım.
Merhaba
Ne pdr ne de başka bir alanda uygulamalı ve meslek edindirebilecek yüksek lisans programı yok denebilir. Yüksek lisansın amacı (tezli ise) ağırlıklı olarak akademik bir beceri başlangıcıdır bana göre. Uygulamalı lisansüstü program sayısının bu bağlamda çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Sıralama maalesef şehirden çok etkilenen bir şey 🙂 Bu yüzden okulun kalitesinin sıralamaya bağlamayın. Ayrıca yüksek lisans programlarında hoca faktörünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Benim doktoram için de aynı şeyi söyleyebilirim, okulun genel çalışma eğilimi benim konularım değildi maalesef. Katkısı elbette oldu ama çok daha verimli olabilirdi.
Ancak günün sonunda ilerlemek için bu unvanlar elde edilmeli ve mvcut sistemde seçenekler bunlar. Maddi/yer olarak sıkıntınız yoksa başladığınız programa devam etmenizi öneririm okuldan bağımsız. Çünkü ilerleyen zamanda DR yapmak istediğinizde bu programın bitmiş olması gerekecek 🙂 iş başvuruları yaptığınızda öne geçmek için yine bu programı bitirmeniz gerekecek. İmkanlar uygunsa program tamamlanmalı bana göre . ilerisi için ileride düşünürsünüz demek isterim, çünkü burası Türkiye! Bir kaç yıl sonra eğilimin ne olacağını asla bilemezsiniz. Belki bir kaç dönem sonra YL mezunu çok olduğunda kimse lisans mezunu çalıştırmak istemeyecek…
Odağınız klinik ise onu zorlayabilirsiniz elbette ancak bir programa devam etmenin (şartlar uygunsa yine söylüyorum) herhangi bir zararı yoktur. EN kötü ihtimalle bir dersle ilgili yeni bilgiler edinir, literatürden uzak kalmaz, istatistik becerilerinizi artırırsınız 🙂
Nacizane düşüncelerim bunlar. Karışık olmuş olabilir kusura bakmayın..